Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

За і проти створення ГМО

Читайте также:
  1. F) До прекращения дела обвиняемому должно быть разъяснено право возражать против такого основания.
  2. IV. Работа с сопротивлением
  3. quot; Против яаычинков. { 2. PG 25, coll. 5C—8B.
  4. Quot;И предостерегай тех, кто противоречит Его повелению, ибо нашлет Он на них смуту и накажет мучительным наказанием".
  5. Quot;Технические" средства влияния и противостояния влиянию
  6. Quot;Удивительные противоположности, встречающиеся в природе человека
  7. VII. Организация противоэпидемических мероприятий в период подъема заболеваемости гриппа
  8. А Иаков пошел путем своим. И встретили его Ангелы Божии.(а ангелы, мы знаем, противоположность Легов).
  9. А) Абсолютні протипоказання.
  10. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства

Проти створення ГМО. Прихильники застосування генетично модифікованих організмів стверджують, що ГМО - єдиний порятунок людства від голоду. За прогнозами вчених населення Землі до 2050 р. може досягти 9-11 млрд. чоловік, природно, виникає необхідність подвоєння, а то й потроєння світового виробництва сільськогосподарської продукції. Для цієї мети генетично модифіковані сорти рослин відмінно підходять - вони стійкі до хвороб і погоди, швидше дозрівають і довше зберігаються, вміють самостійно виробляти інсектициди проти шкідників. ГМ-рослини здатні рости і давати добрий урожай там, де «старі» сорти просто не могли вижити за певних погодних умов. Здавалося б, необхідність застосування ГМО не викликає сумніву.

Однак вченими доведено, що споживання в їжу продуктів, які містять ГМО, викликає харчові ризики.

 

· В першу чергу вживання ГМ-продуктів загрожує ослабленням імунітету. У результаті безпосередньої дії трансгенних білків з'являється можливість виникнення алергічних реакцій. Вплив нових білків, які продукують вбудовані гени, невідомий. Людина їх раніше ніколи не вживала і тому невідомо, чи є вони алергенами.

· У людини з'являється стійкість до антибіотиків, що зробить процес лікування багатьох захворювань дуже складним. Часто в ГМ-рослину впроваджується ген, що відповідає за стійкість до антибіотиків в якості гена-маркера. Багато ГМ-видів містять гени антибіотичної резистентності. Якщо такий ген резистентності передасться хвороботворним бактеріям, то вони отримають імунітет проти дії антибіотиків. Таким чином, лікування звичайними антибіотичними засобами стає менш ефективним. Вже, на жаль, відомі випадки загибелі людей з цієї причини.

· У людини порушується здоров'я у зв'язку з накопиченням в організмі гербіцидів, бо ГМ-продукти мають властивість їх акумулювати.

· Існує можливість віддалених канцерогенних ефектів (небезпека ракових захворювань).

Перш за все варто подбати про дітей,тому що в зростаючому організмі ГМО можуть вести себе непередбачувано. По-друге, без трансгенних продуктів краще обійтися жінкам, які планують вагітність і годуючим груддю. Крім того, дуже уважними до вмісту ГМО варто бути людям, схильним до алергії і до повноти.

Екологічні ризики

· Існує реальна небезпека зникнення багатьох видів рослин, так як для генних модифікацій вибирають буквально пару сортів і працюють тільки з ними.

· Технологія створення генномодифікованих продуктів вкрай недосконала, тому очевидно, що такі продукти несуть в собі непередбачувану небезпеку.

У 1998 році у Великобританії проводилися дослідження впливу геномодифікованої картоплі на здоров'я людини. У 2003-2004 роках італійські вчені досліджували генномодифіковану сою, а в 2005-2006 роках тим же займалися вчені в Росії. В Австралії перевірці було піддано генномодифікований горох. Результати всіх досліджень показали, що ГМ-продукти негативно впливають на живий організм.

· Також вчені проводять пряму залежність між вживанням в їжу трансгенів і погіршенням здоров'я людства в останні десять років (ожиріння, зростання онкологічних захворювань, різного виду алергії).

Єрмакова І.В. проводила дослідження про вплив генномодифікованої сої на щурів. В експерименті щурам включали сою в денний раціон за два тижні до спарювування. В результаті була виявлена висока смертність щурят (понад п'ятдесят відсотків),а ті, що залишилися в живих не привели на світ нове потомство. Також були помічені негативні зміни у внутрішніх органах тварин.

Відзначалися також величезні зміни негативного характеру у внутрішніх органах щурів. Все це дає підставу припустити глобальне руйнування біосфери в результаті безпліддя в майбутньому.

Виробники генномодифікованих продуктів запевняють, що ніхто ще не помер від вживання такої їжі. Це правда - летальних результатів через вживання трансгенних продуктів поки не зафіксовано. Поки! Справа в тому, що надійних методів визначення наслідків поширення ГМО не існує. Безліч негативних ефектів ГМО виявляться лише через покоління.

Якщо уважно вчитатися, то побачимо, що всі ці проблеми вже давно проявили себе і обговорюються з різних позицій - медичних, сільськогосподарських, економічних. Природно, що ні одна людина не захоче для себе і своїх близьких названих наслідків, а для цього потрібно досить уважно дивитися на упаковку продуктів, які ви купуєте (сьогодні виробник зобов'язаний надавати інформацію про наявність ГМО в продукті, що продається) або просто знати, в яких продуктах може міститися ГМО.

Найпопулярніші вирощувані в світі ГМ-рослини - це картопля, соя,

кукурудза, ріпак, томати, кабачки, рис. А ось, наприклад, гречка поки не

піддається модифікуванню. Ми використовуємо ГМ-продукти не

обов'язково в чистому вигляді, а часто і в переробленому, у вигляді добавок -починаючи від попкорну, соусів, чіпсів і закінчуючи пельменями,

борошном, олією.




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав