Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Характеристика організаційних структур в управлінні підприємницькими проектами

Читайте также:
  1. A) 3 основных типа функции: определение (задание структуры и описание) данных, обработку данных и управление данными.
  2. A) структура рабочего стола
  3. Amp;Сравнительная характеристика различных методов оценки стоимости
  4. B. учение о сложной структуре дефекта
  5. CASE-средства. Общая характеристика и классификация
  6. D. Требования к структуре и оформлению курсовой работы.
  7. I Тема: Структурно-смысловые особенности описания
  8. I. Доказывание, понятие и общая характеристика
  9. I. Правосознание: понятие, структура, функции и виды.
  10. I. Структурно-семантические и функциональные различия глаголов в НЯ и РЯ

 

 

Як ми вже з'ясували, в залежності від типу взаємин учасників проекту, а також його масштабів розрізняються такі типи структур: виділену,

управління за проектами, всезагальне управління проектами, дуалістичну, складні організаційні структури.

Нижче наведений опис та схеми організаційних зв’язків в структурах управління проектами.

Виділена організаційна структура. Цю структура слід характеризувати як таку, яка найбільш повно відповідає сутності проекту. На рис. 4.5 відображена схема виділеної організаційної структури формування команди менеджера проекту (КМП).

 
 

 


МП
ФП3
ФП2
ФП1

 

 

Організаційна структура Організаційна структура "материнської" організації

проекту (КМП)

 

 

Рисунок 4.5 Схема виділеної структури проекту, де: КМО – керівник материнської організації, МП – менеджер проекту, ФП – функціональні підрозділи материнської організації.

 

Виділена структура проекту передбачає створення на час його виконання окремого підрозділу під керівництвом призначеного менеджера проекту, єдиною задачею якого є виконання дій з впровадження ідеї у життя. Після завершення робіт з виконання проекту вона розформовується. Виділена структура характеризується максимальною самостійністю команди в прийнятті рішень та автономністю. Члени команди на термін виконання проектних робіт підпорядковуються безпосередньо менеджеру проекту та звільняються від виконання своїх функціональних обов'язків.

Як правило, основним організаційним ресурсом для виділеної структури є потенціал материнської компанії. В той же час, деякі члени команди, особливо менеджер проекту, можуть залучатися до виконання проекту на контрактній основі. У зв'язку з тимчасовим характером функціонування даний вид структури ще називають "адхократичний" (від латинського ad hoc - за випадком).

Організація виконання проекту за виділеною структурою має багато переваг внаслідок її значної автономності й надання умов для повного зосередження на цілях конкретного проекту. В той же час вона є найбільш затратною. Цьому сприяє необхідність залучення виконавців зі сторони як для виконання самих проектних робіт, так і для поточних обов’язків на термін відволікання до КМП співробітників материнської організації.

З огляду на це, до виділеної структури звертаються переважно у тих випадках, коли проект має вирішальне значення в стратегії розвитку материнської організації. Якщо мова йдеться про звичайний, пересічний проект, то для його реалізації більш часто звертаються до структури "управління за проектами" (рис. 4.6).

 

 
 

 


МП
ФП3
ФП2
ФП1

 

       
   
 
 

 

 


Організаційна структура Організаційна структура "материнської" організації

проекту (КМП)

 

 
 


Рисунок 4.6 Схема організаційної структури "управління за проектами"

 

Відповідно до даної структури КМП характеризується значно меншою автономністю дії. Її члени підпорядковані не тільки менеджеру проекту, а й своїм безпосереднім керівникам. Проектні роботи вони виконують у визначений керівником материнської організації час, що зрозуміло позначається як на терміну й якості виконання проекту, так і на ймовірності виникнення додаткових конфліктів під час виконання проекту.

Практична реалізація даної схеми частіше за все передбачає конкретні терміни звільнення членів команди від своїх службових обов'язків (наприклад, понеділок та середа) для роботи під керівництвом менеджера проекту. Порядок роботи над проектом сумісників затверджується наказом керівника материнської компанії або статутом проекту.

В організаціях, де виконання проектів є сутністю підприємницької діяльності реалізується структура всезагального управління проектами. Це стосується фірм, які працюють, наприклад, на ринку програмного забезпечення, будівництва індивідуального житла, тощо. Тобто у тих сферах, де кожен продукт характеризується унікальністю або відтворюється за індивідуальним замовленням.

Тут окремі підрозділи як раз і виконують функції команд менеджеру проекту. Вони можуть бути постійно діючими або будуватися за матричним принципом. При отриманні замовлення на розробку, воно доручається той чи іншій команді в залежності від складнощі завдання, його важливості, конкретного наповнення чи потрібного кваліфікаційного рівня виконавців.

Схема даної структури подана на рис. 4.7. Як можна побачити з нього тут немає окремих функціональних підрозділів, а функціональні спеціалісти входять до складу тієї чи іншої КМП або обслуговують потреби кількох з них.

 
 

 


Рис. 4.7 Організаційна структура всезагального управління проектами.

 

Наведені вище три організаційні структури використовуються у випадках коли:

· генеральним підрядником (виконавцем) проекту є одна організація, яка бере на себе функції з управління проектом та виконує всі чи основні роботи під час реалізації проекту;

· замовником, генеральним підрядником та інвестором є одна організація (це так званні "внутрішні" проекти).

Якщо проект має більше ніж одну зацікавлену особу, які спільно формують КМП, їхні інтереси враховані у дуалістичній та складних схемах організаційних структур.

Дуалістична структура використовується тоді, коли дві або більше зацікавлених сторін формують КМП та приймають на себе солідарну відповідальність за її дії та наслідки роботи. Дуалістична структура організації КМП (рис. 4.8) дуже часто використовується в Україні у зв’язку з тим, що їй відповідає форма діяльності, яка передбачена у господарському та податковому законодавстві, а саме – спільна діяльність без створення юридичної особи.

Наявність цього дозволяє якнайшвидше пройти всі необхідні реєстраційні процедури, відкрити окремий поточний банківський рахунок, відокремити бухгалтерський та податковий облік з проекту від поточної діяльності зацікавлених осіб.

 

 
 

 

 


Рисунок 4.8 Дуалістична організаційна структура проекту

 

Основною перевагою дуалістичної структури є можливість повного відокремлення фінансових потоків та господарської діяльності з виконання проекту від поточної діяльності його зацікавлених осіб. Тобто, якщо у учасників проекту є проблеми в фінансовому плані, вони ні в якому випадку не позначаться на результатах виконання проекту.

Після завершення проекту та спільної діяльності без створення юридичної особи, подальша доля проекту вирішується за згодою сторін. Тут можливі багато варіантів від заснування нового підприємства колишніми учасниками проекту, до придбання права на його результати одної із зацікавлених осіб.

Дана схема найбільш прийнятна у випадках реалізації маркетингових проектів, засновники яких працюють на одному сегменті ринку або в одній галузі.

У випадку, коли в проекті беруть участь дві або більше організацій, які мають різні функції при його реалізації, формуються складні організаційні структури управління проектами (рис. 4.9).

       
 
Зацікавлена особа 1
 
Зацікавлена особа 2
 


МП
Організаційна структура проекту

 

 

Рисунок 4.9 Приклад складної організаційної структури проекту

 

На рис. 4.9 наведений приклад складної організаційної структури проекту, у якій менеджера проекту призначає виключно Зацікавлена особа 1, а одного з виконавців проекту Зацікавлена особа 2. Найбільш часто складні організаційні структури проекту використовуються при виконанні організаційно та технічно-складних проектів. На відміну від дуалістичної структури тут є розподіл відповідальності зацікавлених осіб за ту чи іншу ланку організації проектних робіт.

Звичайно, що в залежності від характеристик проектів й вимог зацікавлених його сторін видів складних організаційних структур можна навести дуже багато. Це є слушним в випадках, коли для реалізації проекту залучаються організації, які відповідають за якійсь один його етап. Ним може бути або будівництво, або технологічні розробки, або конструювання, або розробка програмного забезпечення тощо. Призначаючи свого представника в команду згідно фахового напрямку, відповідна зацікавлена особа тим самим бере на себе відповідальність щодо результатів та якості виконання цього етапу робіт.

 

 
 
Запам'ятайте: Кожна з наведених організаційних схем проекту має свої вади та недоліки. Але вони мають відносний характер. Точкою відліку тут є зміст та умови виконання проекту. Тобто раціональність структури визначається не її сутністю, а відповідністю конкретним даним, які супроводжують реалізацію втілення в життя ділової ідеї.

 




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.013 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав