Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

нотаріальних дій.

Читайте также:
  1. Тема №2. Загальні правила вчинення нотаріальних дій
  2. Тема №4. Особливості вчинення окремих видів нотаріальних дій

Вчинення нотаріальних дій провадиться у певному, точно встановленому законом процесуальному порядку.

  (ст. 39 Закону) Порядок вчинення нотаріальних дій. Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами та посадовими особами органів місцевого самоврядування встановлюється цим Законом та іншими актами законодавства України. Порядок вчинення нотаріальних дій консульськими установами встановлюється цим Законом, Консульським статутом України та іншими актами законодавства України.

 

Під порядком вчинення нотаріальних дій розуміють: перш за все певну послідовність. Однак, крім цього, правові норми вказують нотаріусу, як він повинен вчинювати ті чи інші дії аж до їх запису в реєстр.
Порядок вчинення нотаріальних дій складають:

1)Загальні правила.   2)Спеціальні правила.
Загальний порядок вчинення нотаріальних дій складають: 1)правила, які діють незалежно від того, яка саме нотаріальна дія вчиняється. Інакше кажучи, застосування норм загального порядку вчинення нотаріальних дій не залежить від характеру дії і є обов’язковим для всіх випадків. Н: це обов’язки нотаріуса: (абз. 3 ст.5) сприяти фізичним та юридичним особам у здійсненні їх прав та захисті законних інтересів, роз’яснювати права та обов’язки, попереджати про наслідки нотаріальних дій, що вчиняються, для того, щоб юридична необізнаність не могла бути використана їм на шкоду; (абз.4 ст.5)зберігати таємницю відомостей, одержаних ним у зв’язку з вчиненням нотаріальних дій; (абз.5 ст.5)відмовити у вчиненні нотаріальної дії в разі її невідповідності законодавству України або міжнародним договорам; (ч.1 ст.45) перевірити справжність підписів учасників правочину та інших осіб, що звернулися; (ч.3 ст.47) не приймати документів, що суперечать закону або містять відомості, що порочать честь та гідність громадян; (ч.2 ст.42) від­класти вчинення нотаріальної дії з метою витребування необхідних відомостей або документів від установ, організацій, посадових осіб або у випадку направлення документу на експертизу; (ч.4 ст.49) роз’яснити порядок оскарження відмови у вчиненні нотаріальної дії, викласти причини відмови в письмовій формі тощо. 2) норми Закону, що регулюють питання, пов’язані з визначенням місця вчинення нотаріальних дій; (Н: див.ст. 41 ЗУ) 3)норми Закону, що регулюють питання, пов’язані з визначенням часу їх вчинення; (Н:див. Ст.42 ЗУ) 4)норми, що передбачають вимоги до документів, які подаються для вчинення нотаріальних дій і видачі дубліката нотаріально посвідченого документа .(Н:ст. 47 ЗУ,ст. 53 ЗУ)
Крім цього, до норм, що закріплюють загальні правила нотаріального провадження, слід віднести статті 9, 15, 19 і 31 Закону.(див!)

 

  Спеціальний порядок нотаріального провадження регламентує кожну конкретну нотаріальну дію.  

 




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав