Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Історична довідка щодо досліджень природного середовища Кіровоградської області

Читайте также:
  1. Аналіз внутрішнього середовища
  2. Аналіз мікросередовища, макросередовища, маркетингового середовища
  3. Аналіз останніх досліджень та публікацій.
  4. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕНЬ
  5. Аналіз факторів внутрішнього середовища
  6. Биологически активные вещества природного происхождения, используемые в составах косметических изделий.
  7. Взаимосвязь природного и социального в человеке.
  8. Визначити шляхи адаптації організмів до умов навколишнього середовища.
  9. Вимоги законодавства щодо розроблення, виробництва, досліджень, сертифікації та експлуатації криптосистем
  10. Водойми області.

Лекція 1-2. Вступ. Коротка характеристика фізико-географічних умов Кіровоградщини.

1. Історична довідка щодо досліджень природного середовища Кіровоградської області

2. Фізико-географічна характеристика області

Історична довідка щодо досліджень природного середовища Кіровоградської області

Кіровоградська область розташована між Дніпром і Південним Бугом із сходу на захід, від лісостепової Черкащини до степової Миколаївщини з півночі на південь, на висоті 108-269 м над рівнем моря, має площу 24,6 тис. кВ.ки. Це центральна частина України, характер поверхні – хвиляста рівнина.

По території протікає 438 річок загальна довжина яких 5558км. Найбільші з них – Дніпро, Південний Буг, Інгул, Інгулець,Ю Синюха, Велика Вись, Чорний Ташлик. На річках та в балках створено 84 водосховища, 2185 ставків загальною площею 25628 га. Лісистість території області складає 7,2%. Водойми та болота займають 69,8 тис.га, рілля – 1775,6 тис.га. Розоранність території області одна з найбільших в Україні. В надрах Кіровоградщини є алмази, золото, графіт, уран, залізна та нікелева руда, буре вугілля, горючі сланці, вогнетривкі каоліни, різноманітні будівельні матеріали.

В 60-роки ХХ століття на території області значними темпами велося будівництво великих промислових підприємств, вугільних розрізів, кар’єрів з видобутку руд, графітів, вугільних та уранових шахт, а також великих водосховищ, через які біли затоплені десятки гектарів низинних земель. Розорювалися схили балок, що призводило до замулювання джерел, річок, ставків. Застосовувалася велика кількість добрив, пестицидів, гербіцидів. Майже не витрачалися кошти на відновлення природного середовища, якому декілька десятиріч завдавалася шкода інтенсивним розвитком промисловості та сільського господарства.

Серед природознавців, біологів-дослідників України довгий час панувала думка, що в області внаслідок значного антропогенного впливу практично не залишилось характерних природних комплексів. Дійсно, природна біорізноманітність нашого краю майже не вивчалася до 1991 року, в області не біло наукових установ біологічного спрямування, які б досліджували природу області. Найбільш вагомі дослідження на територіях, які зараз належать Кіровоградскій обасті провели в ХІХ-ХХ століттях В.Докучаєв, Г. Танфільєв, Й. Пачоський, В. Дохтуровський. Проте вони були фрагментарними і розрізнені як за територією, так і за проблематикою досліджень. Звичайно, вони не могли дати уявлення про природне різноманіття краю.

До того ж, за останні 100 років природне середовище Кіровоградської області зазнало значних антропогенних змін.

У 1989 році в області було створено комітет з охорони природи, який пізніше був реорганізований в обласне управління екологічної безпеки. І тільки з цього часу починається більш-менш цілеспрямоване дослідження природи Кіровоградщини.

Перше цілеспрямоване фундаментальне дослідження флори, фауни та ланшафьів області було здійснене у 1991-1994 роках Міжвідомчою комплексною лабораторією наукових основ заповідної справи НАН України та Мінекобезпеки України, за замовленням Державного управління екологічно безпеки в Кіровоградскій області. Проводилося обстеження переважно тих територій, які були визначені як перспективні щодо створення заповідних територій різного рангу охорони. В результаті проведених досліджень кількість заповідних територій в Кіровоградській області збільшилася з 24 (1991) до 180 (2009). Природно-заповідні території Кіроворадщини на даний момент залишаються хоч і найбільш дослідженими, але далеко не повністю і недостатньо детально вивченими, але велика територія області, флора та фауна населених пунктів, різноманітних екотопів і зараз залишається широким полем для досліджень




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав