Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Водойми області.

Читайте также:
  1. Основні показники рівнів небезпеки регіону, де знаходяться ВНЗ, які внесено у Паспорт ризику виникнення НС області.

На просторах кіровоградської області протікає 438 річок (5558 км), крім того, нараховують 1074 річечок та струмочків загальною довжиною 2595 км. Збудовано 2185 ставків і 84 водосховища. Переважають так звані малі річки – водотоки довжиною до 10 км, багато з них навіть не мають назви. Річки Кіровоградщини належать до басейну Дніпра і Південного Буга, основними в межах області є річки Інгулець, Тясьмин, Інгул, Синюха, Велика Вись, Чорний Ташлик і Ятрань.

Відрізок Дніпра, що протікає по нашій області, перетворений в штучні «моря» Кременчуцьке та Дніпродзержинське водосховище. Підтоплено природну заплаву Славутича з лісами, луками, озерами та островами, а також десятками населених пунктів, серед яких Кирилів, Табурище, Новогерогіївськ. На Кременчуцькому водосховищі існують цікаві піщані острови – Кінські, Обеліск, які зберігають рештки псамофітних комплексів поширених в долині Дніпра.

На ділянці Дніпра між Кременчуцьким та Дніпродзержинським водосховищами, на південь від Світловодська, можні побачити ЛДніпровські плавні з мальовничими високо травними угрупованнями та типовими заплавними ландшафтами. Таких місць на Дніпрі майже не зберіглося, тому їх можна вважати еталонними. Планується створити в цьому районі ландшафтний парк.

Південний Буг протікає на південному заході Ківрооградської області. Його загальна довжина – 806 км, в межах нашого краю – 70 км. Ріка впадає в Чорне море, утворюючи Бузький лиман, а початок свій бере в болотах с. Купель на Хмельниччині. Найбільші притоки – Інгул, Синюха, Синиця, Мертвовод, Кодима. Південний Буг на території області має ділянки звивистою каньоноподібної долини з порогами та численними виходами граніту. На берегових схилах відбувається розробка гранітних кар’єрів.

З півночі на південь на відрізку 185 км область перетинає р. Інгул. Загальна довжина річки – 354 км. Інгул бере початок біля с. Боровкове Новомиргородського р-ну та впадає в Південний Буг у Миколаєві. У верхній течії річки збереглися в природному стані озера-стариці, болота, високо травні луки, заплавні ліси з комплексами водно болотних птахів. Їх охорону забезпечує ряд створених заказників та пам’яток природи – «Витоки р. Інгулу», «Верхів’я р. Інгулу», «Інгульська жила», «Монастирище».

Однією з найживописніших є р. Синюха, яка утворюється злиттям р. Велика Вись та Тікич, і має характерний колір води. Синюха та урочище «Сині води привертає увагу істориків, археологів та краєзнавців, тому що у 1362 р. на березі цієї річки відбулася Синєводська битва, яка поклала початок визволенню українських земель від монголо-татарських завойовників.

З правого берега в Синюху впадає р. Ятрань, з лівого – рр.. Чорний та Сухий Ташлики. Ятрань протікає через кристалічні відслонення близько 60 км. Місце впадіння Ятрані в Синюху – урочище «Когутівка», ландшафтний заказник загальнодержавного значення. Неподалік с. Полонистого у Голованівському районі на ділянці з кристалічними відшаруваннями заснований заказник «Там, де Ятрань круто в’ється».

По території Кіровоградської області протікає декілька Ташликів: Чорний, Сухий, Гнилий, Плетений і просто Ташлик (ав перекладі зх. Тюркської означає «ріка серед чорних каменів»). Чорний Ташлик має довжину 135 км, він прямує до Синюхи від с. Григорівки Новоукраїнського району скелястою долиною По берегах Чорного Ташлика створено декілька цінних заповідних об’єктів – заказники «Войнівський» та «Явдокимівський», заповідне урочище «Горіхівська балка».

Велика Вись бере початок біля с. Оникеєве Маловисківського району и протікає на відстані близько 60 км. Це типова рівнинна ріка, з добре виробленою долиною, її річище має пороги і заболочені заплави з високими заростями очерету. По течії Великої Висі збереглися природні заплавні ландшафти, які охороняються в складі цілої низки заповідних територій загальнодержавного і місцевого значення («Велика Вись», «Карпенків край»,Ю «Острів», «Гусиний острів», «Вила»).

Річка Тясьмин є правою притокою Дніпра, бере початок біля с. Настине Олександрівського р-ну, потім робить петлю в Черкаській області і впадає в Дніпро на межі 2-х областей. Довжина Тясмину – 161 км (від слова «тясма» - стрічка)

У заплаві Тясмину поширені заплавні ліси, різнотравно-злакові луки, болота, вербово-осикові зарості. Заболочене верхів’я річки поблизу с. Настине є гідрологічною пам’яткою «Витоки р. Тясмину». Тут знаходиться велика кількість джерел, які утворюють Тясмин.

Майже паралельно з нижньою течією Тясмину тече р. Цибульник, яка перетинає Світловодський р-н і впадає в Кременчуцьке водосховище.

Усі річки Кіровоградщини живляться за рахунок снігових, дощових і підземних вод. Навесні, під час танення снігу, річки виходять з берегів, настає весняна повінь. Восени досить часто бувають дощові паводки. В літній період річки міліють, деякі степові водотоки навіть пересихають.

Найбільші водосховища області – Кременчуцьке та дніпродзержинське. Кременчуцьке біло створене в 1961 році під час будівництва Кременчуцької ГЕС. Воно найбільше в Україні: довжина майже 150 км, максимальна ширина 28 км, площа водного дзеркала 2250 км2. Великі водосховища є також на річках Інгулець (Іскрівське), Інгул (Лелеківське), Синюха (Новоархангельське, Тернівське, Червонохутірське) та ін.. Вони забезпечують проблеми водопостачання, річкового транспорту, електроенергетики, рибного господарства. Проте вцілому Кіровоградська область відчуває дефіцит води. Тому проблема збереження і охорони водних запасів є однією з найголовніших екологічних проблем сьогодення.




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 40 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав