Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

При відмові перейняти кримінальне провадження Генеральна прокуратура України повертає матеріали відповідним органам іноземної держави з обґрунтуванням підстав відмови.

Читайте также:
  1. Http://www.portal.rada.gov.ua/- офіційний сайт Верховної Ради України, містить всю вітчизняну нормативну базу, зі змінами та доповненнями.
  2. Http://www.portal.rada.gov.ua/- офіційний сайт Верховної Ради України, містить всю вітчизняну нормативну базу, зі змінами та доповненнями.
  3. III.Перспективи розвитку фінансового ринку України.
  4. VI. Чому революцiйний 1917 рiк не принiс народу України визволення,а перерiс у громадянську вiйну? - погляд Н.Махна.
  5. VII. Антропологічний склад народів України
  6. А также с государственными органами
  7. А) генеральная совокупность
  8. Аварійно - рятувальні служби України.
  9. Автоматизація оброблення інформації у податковій системі України
  10. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства

Глава 45. Кримінальне провадження у порядку перейняття

 

Стаття 595. Порядок і умови перейняття кримінального провадження від іноземних держав

Клопотання компетентних органів інших держав про перейняття Україною кримінального провадження розглядається центральним органом України щодо міжнародної правової допомоги або органом, уповноваженим здійснювати зносини відповідно до частини третьої статті 545 цього Кодексу, протягом двадцяти днів з дня його надходження.

2. Кримінальне провадження, в якому судовими органами іноземної держави не було ухвалено вирок, може бути перейняте Україною за таких умов:

1) особа, яка притягається до кримінальної відповідальності, є громадянином України і перебуває на її території;

2) особа, яка притягається до кримінальної відповідальності, є іноземцем або особою без громадянства і перебуває на території України, а її видача згідно із цим Кодексом або міжнародним договором України неможлива або у видачі відмовлено;

3) запитуюча держава надала гарантії, що у разі ухвалення вироку в Україні особа, яка притягається до кримінальної відповідальності, не піддаватиметься у запитуючій державі державному обвинуваченню за те ж кримінальне правопорушення;

Діяння, якого стосується запит, є кримінальним правопорушенням за законом України про кримінальну відповідальність.

У разі перейняття кримінального провадження Генеральна прокуратура України в порядку, передбаченому цим Кодексом, доручає здійснення досудового розслідування відповідному прокурору, про що повідомляє державу, яка надіслала запит.

При відмові перейняти кримінальне провадження Генеральна прокуратура України повертає матеріали відповідним органам іноземної держави з обґрунтуванням підстав відмови.

* * *

1. Дана глава регулює порядок передачі кримінального переслідування особи за правопорушення вчинене на території України, компетентним органам іншої держави, а також діяльність національних правоохоронних органів, спрямовану на задоволення клопотання відповідної іноземної установи з перейняття матеріалів кримінального провадження для їх подальшого розслідування або судового розгляду згідно з вітчизняним законодавством у зв’язку із вчиненням діяння, яке відповідно до чинного законодавства України є кримінальним правопорушенням (див. Європейська конвенція про передачу провадження у кримінальних справах від 15 травня 1972 р.).

2. Відповідно до ст.ст. 7, 8 КК України громадяни України та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні і які вчинили злочин за її межами, підлягають кримінальній відповідальності за українським кримінальним законодавством, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Іноземці або особи без громадянства, що не проживають постійно в Україні, які вчинили злочини за її межами, підлягають в Україні кримінальній відповідальності у випадках, передбачених міжнародними договорами або якщо вони вчинили передбачені КК України тяжкі та особливо тяжкі злочини проти прав і свобод громадян України або інтересів України.

3. Центральними компетентними органами від України, уповноваженими здійснювати міжнародно-правову допомогу у вигляді перейняття кримінального провадження, є Генеральна прокуратура України щодо кримінальних проваджень під час досудового розслідування та Міністерство юстиції України щодо кримінальних проваджень під час судового провадження.

4. Клопотання компетентних правоохоронних органів інших держав про перейняття Україною кримінального переслідування слід розглядати як привід до початку досудового або судового провадження. Органи досудового розслідування, прокурор або суд не зв’язані межами клопотання про перейняття кримінального переслідування особи і можуть розширити його обсяг, надати йому іншу юридичну оцінку або закрити кримінальне провадження.

5. Зазначене клопотання розглядається протягом двадцяти днів з дня його надходження. Порядок обрахування строків розгляду та вирішення даного клопотання здійснюється відповідно до вимог ст. 115 КПК. В ході розгляду клопотання вивчається його зміст і додані до нього матеріали, а також можуть застосовуватись окремі процесуальні засоби перевірки законності й обґрунтованості перейняття кримінального переслідування. Зокрема, ст. 17 Європейської конвенції про передачу провадження у кримінальних справах від 15 травня 1972 р. передбачає, що особі, кримінальне переслідування щодо якої передається, повинна бути надана можливість подати свої аргументи до прийняття українськими органами рішення стосовно отриманого клопотання.

6. Коментована стаття містить перелік умов, за наявності яких (однієї або декількох з них) може відбутися перейняття Україною кримінального провадження від компетентних органів іншої держави.

Особа, яка притягається до кримінальної відповідальності, є громадянином України і перебуває на її території. До громадян України належать: 1) усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р.) постійно проживали на території України; 2) особи, незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних чи інших ознак, які на момент набрання чинності Законом України «Про громадянство України» (13 листопада 1991 р.) проживали в Україні і не були громадянами інших держав; 3) особи, які прибули в Україну на постійне проживання після 13 листопада 1991 р. і яким у паспорті громадянина колишнього СРСР зразка 1974 р. органами внутрішніх справ України внесено напис «громадянин України», та діти таких осіб, які прибули разом із батьками в Україну і на момент прибуття в Україну не досягли повноліття, якщо зазначені особи подали заяви про оформлення належності до громадянства України; 4) особи, які набули громадянство України відповідно до законів України та міжнародних договорів України (див. Закон України від 18 січня 2001 р. «Про громадянство України»).

Особа, яка притягається до кримінальної відповідальності, є іноземцем або особою без громадянства і перебуває на території України, а її видача згідно із КПК або міжнародним договором України неможлива або у видачі відмовлено. Під іноземцем слід розуміти особу, яка не перебуває у громадянстві України і є громадянином (підданим) іншої держави або держав. Особа без громадянства – особа, яку жодна держава відповідно до свого законодавства не вважає своїм громадянином (див. Закон України від 22 вересня 2011 р. «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства»).

Територією України є суша, води, надра, повітряний простір, що обмежені лінією і вертикальною поверхнею, яка проходить по цій лінії, і є державним кордоном України (див. Закон України від 4 листопада 1991 р. «Про державний кордон України»). До території України також відносяться: військові судна, що приписані до портів на території України і плавають під прапором України, незалежно від того, де вони перебувають – у відкритому морі, в територіальних водах чи портах інших держав; невійськові судна, що приписані до портів на території України і плавають під прапором України, – у відкритому морі; військові повітряні судна України, приписані до аеропортів на території України, під розпізнавальним знаком України, де б вони не знаходились – у відкритому повітряному просторі, у повітряному просторі чи на аеродромі іншої держави; невійськові повітряні судна України, які приписані до аеропортів на території України, – у відкритому повітряному просторі; територія дипломатичних представництв України за кордоном; територія розташування війькових частин Збройних Сил України за кордоном.

7. Частина 1 ст. 589 КПК передбачає випадки, за наявності яких іноземній державі відмовляється у видачі особи, щодо якої надійшов запит. Окрім того, у видачі особи може бути відмовлено, якщо правопорушення, за яке вимагається видача, карається смертною карою за законодавством держави, що звертається із запитом; правопорушення, у зв’язку з яким запитується особа, розглядається державою, яка звертається із запитом, як політичне або пов’язане з ним; є підстави вважати, що запит про видачу особи за вчинення звичайного кримінального правопорушення спрямований на переслідування, засудження або покарання особи за ознаками її раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного чи соціального походження, майнового стану, місця проживання тощо.

8. Кримінальне провадження може бути перейняте Україною й у разі надання іноземною державою письмових гарантій про те, що особа, щодо якої ухвалено вирок в Україні, у майбутньому не піддаватиметься у державі, яка звернулась із запитом, державному обвинуваченню за те ж саме кримінальне правопорушення.

Запит про перейняття кримінального провадження від іноземної держави повинен стосуватися діяння, яке відповідно до закону України про кримінальну відповідальність є злочином чи кримінальним проступком.

9. Рішення про перейняття кримінального провадження від іноземної держави або відмову в цьому оформлюється постановою, яка повинна відповідати вимогам ст. 110 КПК.

Приймаючи рішення про перейняття кримінального провадження від іноземної держави Генеральна прокуратура України дає доручення відповідному територіальному прокурору (області, міста, району) провести досудове розслідування, яке здійснюється відповідно до положень розділу ІІІ КПК. Рішення про відмову у перейнятті кримінального провадження приймається за наявності обставин, передбачених ст. 596 КПК.




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав