Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Алгоритмічні мови

Читайте также:
  1. Алгоритмічні роботи з величинами
  2. Лекція 1: Основні поняття та означення. Елементарні алгоритмічні структури. Елементи мови Pascal.

 

Алгоритмічна мова – це система позначень та правил для єдиного і точного запису алгоритмів та їх вивчення. Вона використовується для реалізації на ЕОМ команд алгоритмів та служить для представлення задач у формі, наближеній до математичного запису. На цій мові алгоритми читаються та записуються як звичайний текст. Люба алгоритмічна мова має свій алфавіт, з якого будуються слова, що входять до складу словника мови. З символів алфавіту одержують фіксовані слова – оператори. Їх використовують для запису команд алгоритмів. Для різних допоміжних цілей використовують службові слова. Зміст та спосіб їх використання задається раз і назавжди. Завдяки службовим словам запис алгоритму стає наглядним, а форма надання різних алгоритмів має єдиний вигляд.

Мови програмування поділяють на машинні, мови асемблера та алгоритмічні мови високого рівня. Кожна ЕОМ має свою машинну мову програмування, що містить перелік операцій, які вона може виконувати.

Машинні мови використовують мову цифр, тому вони незручні для опису обчислювальних процесів. Використання машинних мов потребує від програмістів великих зусиль для написання та редагування програми. Але при її використанні може бути досягнута максимальна гнучкість у реалізації технічних можливостей ЕОМ.

Мови асемблера використовують символьні імена у програмі, звільняють програміста від важкої роботи по розподілу пам’яті ЕОМ для змінних та констант. На цих мовах програмується операційні системи ЕОМ. Вона займає проміжне положення між машинними мовами та мовами високого рівня. Їх використання підвищує працездатність ЕОМ у порівнянні з машинними мовами та одночасно дозволяє більш раціонально використовувати технічні можливості ЕОМ, ніж у випадку машинних мов.

Алгоритмічні мови високого рівня (Фортран, Бейсик, Паскаль, Сі та інші) використовують звичайний математичний запис. Їх структура значно ближча до природної мови. Вони не залежать від параметрів ЕОМ, які використовуються. Ці мови, окрім алфавіту, мають свою семантику та синтаксис.

Семантика – змістове трактування мови, яка визначає певне трактування окремих конструкцій та цілих фраз. Семантика мови співпадає із змістом звичайних математичних виразів.

Синтаксис – сукупність правил, які визначають будову можливих конструкцій мови.

Так як мови високого рівня мають значну упорядкованість запису всіх операторів та конструкцій мови, то складання програм на цих мовах дуже зручне. Використання мов високого рівня вимагає наявності транслятору в ЕОМ, який являє собою складний програмний комплекс. Транслятор рахує рядки програми та перевіряє наявність в них синтаксичних помилок.

На алгоритмічних мовах високого рівня написана більшість прикладних програм, які дозволяють розв’язувати наукові та технічні задачі.

 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав