Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ЕПОХА царів Ямато

Читайте также:
  1. Епоха Відродження
  2. Епоха Нара
  3. ЕПОХА СЬОГУНАТУ
  4. Найбільш різноманітною по видах грошей є епоха паперових грошей.

Регулярно выделяйте время для того, чтобы проанализировать ваше финансовое положение. И делать это нужно не раз в год, а хотя бы раз в неделю. Размышляйте над тем, как разумнее распорядиться собственными деньгами. Чем больше времени вы тратите на размышления о финансах, тем более продуманными и разумными будут ваши решения.

startuperblog.ru

 

Культури середньовічної Японії

Епоха царів Ямато; Епоха Нара; Епоха Хейан; Епоха сьогунату

Японська цивілізація сформувалася в результаті складних і різночасних етнічних контактів. Це визначило провідну особливість світосприйняття японців - здатність до творчого засвоєння знань і навичок інших народів. Особливо ця риса стає помітною в епоху виникнення ранньої державності на островах. Життя в постійному очікуванні стихійних руйнувань, коштовність малої кількості придатної для обробки землі зіграли свою роль у формуванні психології і естетичних поглядів японців. Суворі природні умови привчали людей задовольнятися небагатьма зручними для перенесення предметами, сприяли винаходу раціональних, розрахованих на часті перебудови конструкцій. Японська культура на відміну від індійської та китайської на рубежі середніх століть тільки народжувалася, тому їй був властивий підвищений динамізм і особлива чуйність до сприйняття чужоземних впливів. Однак притаманні народному свідомості почуття міри і схильність до поетизації речей і явищ повсякденності визначили неповторну своєрідність японської культури. Вона переплавила в своїх надрах все іноземне, зробивши його невід'ємною частиною самобутнього народного духу.

ЕПОХА царів Ямато

Курганний період Початковий період японської культури (III-VI ст.) Носить назву курганного (кофун дзідай) - за типом поховань. Кофун являє собою квадратно (спереду)-круглий (ззаду) курган, обнесений ровом, наповненим водою. З пташиного польоту він нагадує замкову щілину. В даний час виявлено більше 10 тис. курганів. Найбільший і найбільш древній з них (датується 300-310) - кофун Хасіхака поблизу священної гори Міва на рівнині Ямато (о. Кюсю). Його розміри (278 м) дають археологам підставу стверджувати, що під цим курганом похований один з перших царів Ямато.

На рубежі III-IV ст. серед жителів рівнини Ямато оформилося уявлення про те, що цар (окімі) є обителлю божественного духу (мітама) гори Міва. У VII в. з Китаю був запозичений термін тенно (кит. тянь хуан) - небесний правитель. Ставши обителлю мітама, цар зробився рівним іншим божествам. Вважалося, що озираючи підвладний край з вершини гори Міва, цар не тільки демонстрував свою рівність з богами, але й наділявся здатністю більш ефективно управляти країною.

Так склалося одне з специфічних явищ японської культури - культ тенно-божественного імператора, вмістило в своє тіло божественний дух і одноосібно володів правом на кунітама - божество - покровителя країни. Укоріненню цього подання сприяли обряди воцаріння. Обряд полягав у тому, що цар повинен віддалитися в спеціально збудоване приміщення і провести там якийсь час, лежачи на рогожі під ковдрою. Вважається що тоді-то божественний дух вселяється у нього.

Головними складовими національної релігії японців є культ предків (синто) і обожнювання духів (комі). Називається ця релігія синтоїзм. На державному рівні синто втілився в культі Аматерасу, яка вважалась прародителькою царського клану. Пантеон раннього синтоїзму включав божеств - предків пологів, які займали провідне місце в соціальній структурі японського суспільства в період оформлення міфу як категорії державної ідеології. Моління, обряд очищення і святкування склали основу релігійного ритуалу. Розквіт державного синтоїзму в Японії припадає на другу половину VII в. Визначну роль в утвердженні синтоїзму зіграв імператор Темму, який створив державний рада у справах релігії, що відав релігійними святами і контролюючий храми по всій країні. Епоха реформ викликала появу першого столичного міста - Фудзівара ке колишнього царською резиденцією з 694 по 710 рр..

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 40 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав