Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Систематика та походження

Читайте также:
  1. Аргументи якої з теорій щодо до походження Київської Русі, Ви вважаєте більш переконливими?
  2. Визначення походження дитини від матері та батька,Особисті і майнові обовязки батьків і дітей.
  3. Ганнушкин П.Б. КЛИНИКА ПСИХОПАТИЙ: ИХ СТАТИКА, ДИНАМИКА, СИСТЕМАТИКА. НЕКОТОРЫЕ ОБЩИЕ СООБРАЖЕНИЯ И ДАННЫЕ.
  4. За джерелами походження (або за ознакою власності на капітал)міжнародні потоки капіталу поділяються на державні (офіційні) і недержавні (приватні).
  5. Закономірності та основні теорії походження держави і права.
  6. Зоопсихологія – галузь психології, що вивчає психіку тварин, її походження і розвиток у процесі еволюції, передісторію та біологічні передумови зародження людської свідомості.
  7. Лексика української мови за походженням
  8. Митне законодавство ЄС виділяє 2 види походження товарів — непреференційне та преференційне.
  9. Митні органи держав — членів ЄС можуть вимагати надання документу про походження товару (сертифікату походження) та вимагати інших доказів походження.
  10. Основні теорії походження держави і права

Родина лободових Chemopodiacae, рід Beta, вид Beta vulgaris.Генетичним центром походження є Середземноморський, звідки походить листковий буряк Beta cicla. Велике значення в селекції має вид B.maritima, який характеризується високим вмістом цукру та стійкістю проти збудників багатьох хвороб.

Буряк має 9 пар дуже маленьких хромосом, які важко розрізнити. Плечовий індекс 1–1,23, всі метацентричні, одна з них супутнична. Є ди-, тетра- і гексаплоїдні види.

 

3.1. Генетика морфологічних ознак

Забарвлення коренеплоду. Основні типи забарвлення коренеплодів у буряка — біле, жовте і червоне, які визначаються наявністю пігментів із групи антоціанів. Також виявлено 13 різних жовтих і оранжевих пігментів із групи флавоціанінів. Вивчення пігментів буряка призвело до розробки схеми генетичного контролю синтезу пігментів двома генами G і R: ген G контролює синтез флавоціанінів, а в присутності ще і гена R до флавоціанінів додаються фіолетові бетаніни. Рецесивний стан фактора g призводить до блоку синтезу всіх пігментів, так що навіть присутність домінантного алеля R не викликає синтезу пігменту. Таким чином, всі рослини з генотипом gg RR, gg Rr і gg rr мають коренеплоди.

При гібридизації білого буряка з жовтим чи рожевим можуть виникати коренеплоди з червоним забарвленням. Такі червоні коренеплоди в F 2 розщеплюються на три групи: червону, жовту і білу в співвідношенні 9: 3: 4 (червоні: жовті: білі). На основі цього запропоновані фактори G–g і R–r. Генотип G-rr — жовтий колір коренеплоду; G разом з R — червоний; R-gg — білий. Дигомозигота за рецесивними генами (ggrr) також має білий колір.

 

 

Форма коренеплоду. У буряка спостерігається домінування конічної форми коренеплоду цукрового буряка над циліндричною і овальною кормового, а при схрещуванні цукрового з округлим кормовим спостерігають проміжний тип коренеплоду.

Форма коренеплоду буряка контролюється дією щонайменше чотирьох генів, два з яких впливають на його довжину (L1, L2). Наявність одного домінантного “гена подовження” викликає конусовидну, овально-циліндричну форму, а присутність двох домінантних таких генів — палицевидну. Рецесивний стан обох генів сприяє формуванню укорочених коренеплодів (округлих і плоско-округлих). Коренеплоди з тупим верхом або загострені утворюються під контролем другої пари генів — Sh1 і Sh2.

 

3.2. Біологічні ознаки

Однонасінність плоду. Встановлено, що однонасінність плодів буряка контролюється геном m. Мутант mm — однонасінні плоди. Однонасінний мутант SLC-101 був знайдений американськими селекціонерами. Стабільною однонасінністю плодів характеризуються зразки буряка: цукрового — Mono Lepeuple (Франція), Mona (ВРД), PN Mono 2/72 (ПНР).

F 1 від схрещування однонасінних сортів з багатонасінними виявляються багатонасінними, але домінування неповне. Пропонують 5 алелей, що визначають насінність плодів буряка: mm — однонасінні лінії з дуже рідким проявом двонасінних клубочків; M1M1 — лінії з одною-двома квітками в клубочку; MBrMBr — лінії з двонасінними клубочками; MzMz — лінії з великою кількістю квіток в одному клубочку.

Однорічність. Утворення квітконосних пагонів рослин буряка в перший рік вегетації (цвітушність) наносить значний збиток сільськогосподарському виробництву. При вивченні генетики цвітушності в схрещуваннях використовували самозапильні лінії, константні по ознаках одно- і дворічності. Цвітушність -домінантна ознака: гібриди були однорічними. В F 2 зустрічалось 75% однорічних і 25% дворічних рослин. Це вказувало на моногенний характер спадковості цвітушності (ген B-b). Однак у гібридів поряд з повним спостерігалось і неповне домінування ознаки однорічності. Багато дослідників вважають, що існує 2 типи однорічності — генотипова і фенотипова. Генотипова однорічність стійко передається нащадкам незалежно від умов середовища, тоді як фенотипова проявляється лише при певному співвідношенні зовнішніх факторів (температури і світла). В цьому зв’язку був введений додатковий алель B1. Рослини з алелем B1 у звичайних умовах мають дворічний цикл розвитку, однак легко утворюють квітконосні стебла, якщо короткий час піддавались дії низьких температур. Встановлені випадки відхилення в характері спадковості цвітушності зв’язані, очевидно, з полігенністю ознаки, що і викликає появу в нащадків великого різноманіття одно- і дворічних рослин. Можливо, що олігоген має серію алелей: B, B1, B2, … B n.

 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 49 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав