Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Метрологічне обслуговування приладів.

Читайте также:
  1. Види та рівень розвитку рекреаційно-туристського обслуговування в Австралії.
  2. Класифікація методів і форм обслуговування
  3. Методи і форми обслуговування
  4. Обслуговування в номерах готелю
  5. Обслуговування в обідній час
  6. ОСОБЛИВОСТІ ОБСЛУГОВУВАННЯ ТУРИСТІВ З КРАЇН ЄВРОПИ, АЗІЇ, АВСТРАЛІЇ
  7. ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБСЛУГОВУВАННЯ ІНОЗЕМНИХ ТУРИСТІВ З КРАЇН АМЕРИКИ ТА АФРИКАНСЬКОГО КОНТИНЕНТУ
  8. Правила відкриття та обслуговування банківських рахунків
  9. Принципи банківського розрахункового обслуговування

Метрологічне обслуговування приладу – це комплекс організаційно-технічних заходів які направлені на здійснення метрологічного забезпечення на різних етапах життєвого циклу приладу – від розробки до застосування в народному господарстві.

Метрологічне забезпечення в геодезичному приладобудуванні направлене на встановлення і застосування сучасних науково-методичних прийомів, правил і норм, необхідних для досягнення єдності і достовірності вимірювань.

Метрологічне обслуговування геодезичних приладів ведеться через систему випробування, метрологічної атестації, досліджень, повірок і перевірок.

Випробування – це сукупність експериментальних операцій, які проводяться з метою встановлення відповідності приладу по своїх технічних параметрах, розмірах і характеристиках, вимогам нормативно-технічної документації, яка поширюється на даний прилад. Випробування, які проводяться з метою затвердження типу приладу і вирішення питання про можливість його випуску в обіг, називають приймальними. Випробування, які проводяться з метою перевірки стабільності і якості серійного випуску приладів, називають контрольними.

Дослідження – це сукупність експериментальних операцій або теоретичних прийомів, які направлені на вивчення конкретних характеристик і властивостей приладу, або визначення залежності параметрів від зміни діючих факторів.

Метрологічною атестацією приладів називають сукупність експериментальних операцій, які проводяться з метою встановлення відповідності приладів своєму призначенню і виявлення його метрологічних характеристик. Як правило, метрологічній атестації підлягають нестандартні засоби вимірювань і прилади, які ввозяться із-за кордону.

Повірка засобів вимірювальної техніки — встановлення придатності засобів вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний нагляд, до застосування на підставі результатів контролю їх метрологічних характеристик.

Перевіркою називають сукупність експериментальних операцій, які направлені на здійснення контролю метрологічної справності приладу. Під метрологічною справністю розуміють такий стан приладу, при якому його метрологічні характеристики відповідають встановленим вимогам.

Одне із основних понять в системі метрологічного обслуговування є перевірка. На відміну від випробування, при перевірці приладу контролюється не весь комплекс параметрів і характеристик, які встановлені в нормативно-технічній документації, а тільки ті, які мають відношення до метрологічної справності приладу, тобто метрологічної характеристики.

В залежності від того, ким проводиться метрологічне забезпечення – державою чи відомчою метрологічною службою, розрізняють державну або відомчу перевірку засобів вимірювань.

Державному метрологічному забезпеченню підпорядковані засоби вимірювань, які входять до складу державної системи приладів і вимірні прилади, які використовуються при державних випробуваннях і контролю технологічних процесів як зразкові засоби.

Геодезичні прилади проходять метрологічне забезпечення відомчою метрологічною службою: заводів виготовлювачів – при випуску з виробництва і після ремонту, організацій-споживачів – в процесі експлуатації. Методи і засоби метрологічного забезпечення геодезичних приладів в процесі експлуатації встановлюються інструкцією, яка затверджена.

Такі поняття як «метод», «засіб» і «операція» є складовими елементами метрологічного забезпечення.

Метод відповідного виду метрологічного забезпечення – це сукупність правил і технічних прийомів проведення перевірки.

До засобів відповідного виду метрологічного забезпечення відносять технічні засоби (прилади, стенди, пристрої), які призначені для контролю метрологічних характеристик приладів, які перевіряються.

Операція відповідного виду метрологічного забезпечення – це самостійний етап відповідного виду метрологічного забезпечення, результатом якого є визначення фактичного значення метрологічної характеристики приладу, який перевіряється.

Засоби вимірювань підлягають первинному, періодичному, позачерговому, інспекційному та експертному метрологічному забезпеченню.

Первинному - підлягають засоби вимірювань при випуску з виробництва і ремонту, а також при ввезенні з-за кордону за відсутності договорів або угод.

Періодичному - підлягають засоби вимірювань, які знаходяться в експлуатації, або призначені для продажу та прокату. Проміжок часу між метрологічним забезпеченням (міжперевірочний інтервал) встановлюється таким чином, щоб забезпечити придатність засобів вимірювань до застосування протягом цього періоду.

Позачергова - проводиться в процесі експлуатації засобів вимірювань до закінчення міжперевіросного інтервалу.

Інспекційна - проводиться з метою перевірки придатності засобів вимірювань до застосування при здійсненні державного метрологічного нагляду.

Експертна - проводиться у випадку виникнення спірних питань щодо метрологічних характеристик та придатності засобів вимірювань до застосування.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 102 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав