Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Природні ресурси

Читайте также:
  1. INTERNET-ресурси
  2. Електронні мультимедіа-ресурси, їх класифікація
  3. Електронні ресурси
  4. Загальні відомості про регіон «Західна Європа», ЕГП, природні умови та ресурси. Населення.
  5. Інтернет-ресурси
  6. Інформаційні ресурси
  7. Інформаційні ресурси
  8. Інформаційні ресурси
  9. Інформаційні ресурси
  10. Інформаційні ресурси

Херсонщина має унікальні лікувально-оздоровчі та курортно-рекреаційні можливості: 770 км берегової лінії обох морів, 5 заповідників національного значення, гейзери, сольові і грязьові озера, місце народження мінеральних і термальних вод.

У багатьох районах, зокрема Каховському, Каланчацькому, Генічеському, Білозерському, розвідані значні запаси хлоридно-сульфатно-натрієвих мінеральних вод. У Приазов'ї, на півострові Чонгар, виявлені унікальні геотермальні води з 36-відсотковим умістом йоду.

На півночі правобережної частини області виявлені запаси фосфоритів і бокситів, а на заході – поклади золота. Діють Генічеський і Геройський солезаводи.

Ліси, в основному сосна, біла акація, займають площу понад 200 тис.га. у степах і лісах багато дичини, зокрема мисливської – оленів, диких свиней, козуль, дроф, сірих куріпок, фазанів, перепілок, а в ріках і озерах риб – осетрових, лящів, сомів та ін.

 

Степова перлина України не тільки гостинна для туристів, а й багата на врожаї. Херсонщина – це земля, де пустеля межує з персиковими садами, первинний степ уживається з сільськогосподарськими угіддями. Область випускає різноманітну екологічно чисту продукцію – кетчупи, майонез, соняшникову олію, консервацію, вина і напої, неповторні за смаком і ароматом. Тому Херсонщина вже упродовж багатьох десятиліть є визнаною оздоровницею для дітей та дорослих.

 

А чи знають іноземці (і українці теж), що в минулому генерал-губернатором нашого краю був син арапа Петра Великого, прадід знаменитого поета О.С. Пушкіна? А те, що в найстаршому храмі Херсона — соборі Святої Катерини, названого на честь імператриці Катерини II, був похований її коханий, відомий князь Потьомкін-Тавричеський? Чи знають британці, що їхній національний герой, великий гуманіст, суспільний діяч, лікар і меценат Джон Говард довгі роки жив і працював у Херсоні і тут же знайшов вічний спокій? Чи відомо грекам, італійцям, що, відповідно до повідомлень античного історика Арриана, нинішня Тендровська коса Голопристанського району була місцем, де зі своїми друзями змагався в бігу знаменитий герой Троянської війни Ахілл?..

А чи відомо, що острів Великий Потемкинський, де колись розташовувалось легендарне Олешшя - морські ворота Київської Русі - став прототипом відомого пушкінського острова Буяна. На жаль, для більшості іноземців наша місцевість — terra incognitа.

 

Культура і традиції

На сьогоднішній день на території Херсонщини розташувались унікальні об’єкти природно-заповідного та культурно-історичного фонду. Найвідоміші з них біосферний заповідник «Асканія-Нова», Чорноморський біосферний заповідник, Азово-Сиваський національний природний парк.
Цікаві і унікальні, з точки зору історично-культурного надбання, експозиції розташовані у музеях. Краєзнавчий музей налічує багато пам’яток, що відображають розвиток культури на теренах сучасної Херсонщини. Побудована сучасна експозиція „Водні багатства” де центром є скелет 27 метрового синього кита.
У Херсонському художньому музеї ім. О.Шовкуненка знаходиться унікальне зібрання, що нараховує понад 7 тис. експонатів, серед яких роботи уславлених митців Ш.Айвазовського, О.Саврасова, І.Крамського, М.Пимоненко, В.Серова, М.Врубеля, К.Коровіна та інших творців ХУІІ – ХХ ст.
В останні роки на Херсонщині започатковано багато культурно-мистецьких заходів, про які говорять не тільки на Україні, а й у всьому світі. Чимала низка фестивалів і конкурсів різних рівнів збирає митців слова і пісні, музики і пензля. Перелік каже сам за себе: Міжнародний благодійний фестиваль «ТАВРІЙСЬКІ ІГРИ»; Міжнародний фестиваль «ЧОРНОМОРСЬКІ ІГРИ»; Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії»; Міжнародна виставка-ярмарок «ТАВРІЙСЬКИЙ ЯРМАРОК»; Міжнародний фестиваль класичної музики «VIVAT, MUSICA!»; Всеукраїнський Благодійний фестиваль народної творчості «КУПАЛЬСЬКІ ЗОРІ»; Всеукраїнський фестиваль – конкурс авторських хореографічних творів «Верховинця степова криниця»; Всеукраїнський фестиваль народної музики «ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ»; Всеукраїнський фестиваль національних культур «Таврійська родина». І це лише частина того, що рухає культурне життя Херсонщини.

 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав