Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

III. Закони про кримінальну відповідальність, не мають зворотну дію в часі.

Читайте также:
  1. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  2. II. Види законів про кримінальну відповідальність, мають зворотну дію в часі.
  3. В апеляційній інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.
  4. Взаємодія тіл і закони Ньютона
  5. Визначте пункти, ЩО НЕ мають відношення до завдання.
  6. Визначте пункти, які НЕ мають відношення до завдання
  7. Визначте пункти, які НЕ мають відношення до завдання.
  8. Визначте пункти, які НЕ мають відношення до завдання.
  9. Визначте пункти, які НЕ мають відношення до завдання.

Закони про кримінальну відповідальність, що містять норми, яким не може бути надано зворотну силу в часі - це ті, якими встановлюється злочинність діяння, посилюється покарання або іншим чином погіршується становище особи (обвинувачуваного, підсудного, засудженого, який відбув покарання). До таких належать, наприклад, норми, що складають розділ XVI (Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку) та інші, якими криміналізований цілий ряд нових для українського кримінального законодавства діянь.

Ч. 2 ст. 5 ККУ чітко обумовлює умови неможливості застосування нової норми: «Закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинність діяння або посилює кримінальну відповідальність, не має зворотної сили в часі».

Під законом, що встановлює злочинність діяння, а як наслідок - і відповідальність, розуміється закон, яким вводиться та чи інша відповідальність за правопорушення, до того не існувала.

Встановлення злочинності діяння (його криміналізація) може бути досягнута шляхом:

1) доповнення Особливої ​​частини КК новими нормами чи окремими положеннями;

2) зміна норм Особливої ​​частини КК;

3) внесення відповідних змін до норм Загальної частини КК;

4) нового офіційного тлумачення кримінально-правової норми, яке змінює обсяг забороненої цією нормою поведінки. [12]

Під законом, обтяжуючою (підсилює) відповідальність, мається на увазі закон, що встановлює більш суворий вид відповідальності, наприклад замість адміністративної - кримінальну, або більш суворе покарання в рамках одного і того ж виду відповідальності.

Оскільки кримінальне покарання може застосовуватися лише до осіб, які вчинили злочин, як закон, що встановлює караність діяння, може розглядатися закон, що оголошує те чи інше протиправне діяння злочинним і встановлює за його вчинення кримінальне покарання, основне або основне і додаткове, з числа передбачених у КК. Це може бути доповненням Особливої ​​частини КК шляхом включення до неї нової статті або включення у вже наявну статтю нового складу злочину, раніше не розглядався як злочин, в тому числі під яким би то не було іншим найменуванням.

Посилення кримінальної відповідальності може здійснюватися шляхом зміни у бік посилення санкції тієї чи іншої норми Особливої ​​частини КК або іншим способом.

При посиленні санкції норми Особливої ​​частини КК новий закон може:

1) встановлювати інший, більш тяжкий вид основного покарання (одного з альтернативних основних покарань не рівні інших основних покарань);

2) усувати найменш тяжке серед альтернативних основних покарань; в) встановлювати максимальну межу основного покарання того ж виду (одного з альтернативних основних покарань) більшої;

3) встановлювати мінімальну межу основного покарань того ж виду (одного з альтернативних основних покарань) більшої;

4) передбачати додаткове покарання;

5) встановлювати інший, більш тяжкий вид додаткового покарання (одного з альтернативних додаткових покарань);

6) скасовувати найменш тяжке серед альтернативних додаткових покарань;

7) встановлювати максимальну межу додаткового покарання того ж виду (одного з альтернативних додаткових покарань) більшої;

8) встановлювати мінімальну межу додаткового покарання того ж виду (одного з альтернативних додаткових покарань) більшої;

9) встановлювати додаткове покарання (одне із альтернативних додаткових покарань) обов'язковим, а не факультативним;

10) передбачати більшу кількість додаткових обов'язкових покарань;

11) встановлювати додаткове покарання (одне із альтернативних додаткових покарань) таким, яке може бути приєднано до будь-якого з основних покарань, а не тільки до окремих з них та ін

Посилення кримінальної відповідальності іншим чином (зміни без санкції відповідної норми Особливої ​​частини КК) може відбуватися шляхом:

1) збільшення (підвищення) тимчасової, грошовій чи іншій верхньої або нижньої межі того чи іншого виду покарання, зазначеного в розділі X Загальної частини КК;

2) виключення можливості застосування пр вчиненні того чи іншого злочину умовно-дострокового звільнення від відбування покарання, або збільшення терміну, який необхідно відбути для такого звільнення;

3) збільшення терміну погашення судимості та ін [13]

Тобто, закон може розглядатися як посилюючий покарання, якщо в ньому збільшуються максимальна або мінімальна санкції, вводиться більш суворе основне покарання, вводиться додаткове покарання, злочину дається інша кваліфікація, хоча і не тягне зміна кримінальних покарань, але призводить до інших негативних кримінально-правових наслідків, наприклад до визнання злочину тяжким, скорочення можливості умовно-дострокового звільнення.

До норм, що підсилює відповідальність, можна віднести і ті, якими в раніше відомі кримінальному законодавству склади включаються нові кваліфікуючі обставини.

Так, наприклад, якщо стаття КК поповнюється новими кваліфікуючими ознаками: вбивство особи, свідомо для винного перебуває в безпорадному стані, а так само поєднане з викраденням людини або захопленням заручника; вбивство з метою використання органів або тканин потерпілого та ін

Новим кодексом можуть бути підвищені санкції: припустимо, на три роки збільшено мінімальний термін позбавлення волі і на п'ять років максимальний розмір санкції.

До цієї ж групи норм, що не володіють зворотною силою, належать норми, іншим чином погіршують становище особи, яка вчинила злочин.

Норми, що визначають строки давності притягнення до кримінальної відповідальності, також можуть бути віднесені до числа погіршують становище особи, яка вчинила злочин. Ця норма не буде мати зворотної дії з тим, щоб не продовжити давностние терміни щодо осіб, які скоїли зазначені вище злочини до набрання чинності нового Кримінального кодексу, але залучаються до кримінальної відповідальності після 1 вересня 2001

Отже, встановивши принципове положення, що новий кримінальний закон, яким-небудь чином погіршує становище осіб, раніше вчинили злочин, зворотної сили не має, необхідно з'ясувати, як визначати терміни позбавлення волі за пом'якшення або посилення покарання. Наприклад, старий кримінальний кодекс передбачав позбавлення волі від двох до десяти років, а новий закон за такий же злочин - від трьох до восьми років. Який закон є більш м'яким? У доктрині кримінального права висловлювалися думки, що більш м'який закон - це закон з більш низьким мінімальним терміном покарання, і навпаки зіставляти суворість законів слід з вищої, а не за нижчим межі покарання. Остання позиція видається кращою, оскільки в необхідних випадках суд може призначати покарання нижче нижчої межі санкції або навіть призначити більш м'яке покарання, ніж передбачено законом. Призначити ж покарання більш суворе, ніж встановлено законом, суд не може ні за яких обставин.

 

IV. Проблеми зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність, який частково пом'якшує, а частково обтяжує кримінальну відповідальність.

В УКУ також існує додатковий вид норм, або можна сказати, змішаний. Ч. 3 ст. 5 ККУ визначає, що закон про кримінальну відповідальність, який частково пом'якшує відповідальність, а частково її посилює, має зворотну дію в часі лише в тій частині, яка пом'якшує відповідальність.

Наприклад, коли зміни в диспозиції статті спрямовані на посилення відповідальності, а в санкції - на її пом'якшення, зворотну дію мають лише зміни в санкції норми.

Проблема зворотної дії кримінального закону, що включає в себе змішаний вид норм, полягає в його (закону) неоднорідності як за змістом (а як наслідок, і за змістом), так і в правилах його застосування на практиці. Юристу необхідно вміти правильно розпізнати частини норми, привести до єдиного значення її вказівки на приклад призначення покарання та ін, а також застосувати цю норму відповідно до наявного суспільно небезпечним діянням. Необхідно пам'ятати, що від правильної кваліфікації, як правило, залежить не тільки майно, честь, гідність особи, а й здоров'я, свобода і навіть життя.

Існує сформульована вченими-правознавцями схема призначення покарання за наявності граней покарання. Коли максимальна межа покарання того ж самого виду у новому законі є нижчою (меншою), а мінімальна - вищою (більшою), то покарання має призначатися не вище мінімальної межі за старим законом і не вище максимальної межі за новим законом, а коли, навпаки, максимальна межа покарання того ж самого виду у новому законі є вищою (більшою), а мінімальна - нижчою (меншою), то покарання має призначатися не вище максимальної межі за старим законом і не вище мінімальної межі за новим законом. [14]

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 56 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав