Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Визначити причини та наслiдки радянiзацii Зах.Укр у 1939-1941

Читайте также:
  1. Берестейська унія, її причини та наслідки
  2. Визначити
  3. Визначити заборгованість по позичкам на кінець кожного місяця та визначити суму процентів за користуванням контокорентним кредитом
  4. Визначити зв’язок хімічного складу і структурної організації м’язів з їх функцією і пояснити послідовність біохімічних процесів у м’язах при їх скороченні і розслабленні.
  5. Визначити напрямки та перспективи розвитку біотехнології.
  6. Визначити фактори, обумовлюючи спортивну працездатність.
  7. Визначити шляхи адаптації організмів до умов навколишнього середовища.
  8. Визначте причини прийняття християнства.
  9. Виникнення українського козацтва,причини, етапи розвитку.

Радянізація — процес встановлення радянської влади, насадження в усіх сферах життя зразків, вироблених за роки радянської влади. Складові радянізації: юридичне оформлення входження до складу УРСР, зміна держапарату, формування радянських органів влади, націоналізація, аграрні перетворення, початок колективізації, «культурна революція», обмеження впливу церкви, репресії проти незгодних з радянською владою і потенційних противників, індустріалізація.Рішення про радянізацію західноукраїнських земель було прийняте на засіданні Політбюро ЦК ВКГІ(б) 1 жовтня 1939р.

Із приєднанням західноукраїнських земель до СРСР розпочався процес їх радянізації, тобто зміни в усіх сферах життя відповідно до зразків, виробле­них за роки радянської влади. У процесі радянізації виділяються два етапи:

до весни 1940р., коли режим зовнішньо зберігав демократичність, а ре­форми зустрічали підтримку з боку більшості населення;

з весни 1940 р., коли відбувається поглиблення соціалістичного змісту перетворень, що супроводжуються масовими репресіями через неприйняття цих перетворень більшістю місцевого населення.

Позитивні наслідки:

— ліквідація польського державного апарату;

— конфіскація земель великих власників, націоналізація торгівлі та про­мисловості (ці галузі перебували в руках поляків та євреїв);

— українізація та зміцнення системи освіти (кількість українських шкіл збільшилася до 6,5 тис. з одночасним скороченням польських); Львівський університет перейменовано на честь І. Франка, мовою викладання стала ук­раїнська тощо);

— розвиток системи соціального забезпечення, особливо охорони

здоров'я.

Негативні Наслідки реформ:

— заміна польських чиновників на місцевих комуністів та людей, присла­них зі сходу України;

— насильницька колективізація

— тиск на церкву (як греко-католицьку, так і православну);

— здійснювалися вже звичними на сході жорсткими командно-адміністративними методами;

— не враховували місцевих особливостей, порушували звичний уклад життя західних українців;

— вели до ліквідації раніше створених структур (заборона політич­них партій)

— супроводжувалися репресіями

Висновок. Входження Західної України до складу УРСР було важливою подією: українці об'єдналися в рамках однієї державної структури, але через свою нетривалість це об'єднання не привело до глибоких змін у житті народу. Поряд із певними зрушеннями в економічному, соціальному й культурному житті, населення Західної України набуло й чималого негативного досвіду ознайомлення з радянською системою.

40.Причини та наслiдки невдач Робiтничо-Селянськ. Червної Армii на початку Другоi свiт вiйни

На рубежі 30-40-х рр. XX ст. Україна в складі СРСР розви­валася під впливом суперечливих, часто трагічних подій і чинників, вплив яких серйозно утруднював зміцнення оборо­ноздатності держави.

Основними причинами поразок Червоної армії в перші місяці війни більшість істориків вважає:

1. Прорахунки радянського керівництва в галузі зовнішньої політики, в оцінці дій фашистської Німеччини і часу її ймовір­ного нападу на СРСР; 2. Відсутність реалістичного плану стратегічної оборони («миттєвий контрудар і перенесення війни на ворожу територію»).

3. Помилки Генштабу і Наркомату оборони в розташуванні військ прикордонних округів. Інженерні оборонні споруди на колишньому радянсько-польському кордоні були спішно демонтовані, нова укріплена лінія не була готова. До нового кордону були стягнуті аеродроми й армійські склади, а війська Київського й Одеського округів до червня 1941 р. були.дисло­ковані так само, як і в 1939-1940 рр., залишаючись у глибині території. Таке розташування дозволило супротивникові в пер­ші години війни знищити склади й авіацію, здійснювати гли­бокі охоплення й оточення значних угруповань радянських військ, позбавивши їх матеріально-технічного постачання.

4. Репресії напередодні війни серед командного складу Чер­воної армії, у результаті яких командирами великих з'єднань стали офіцери середнього командного складу, які не мали відпо­відного досвіду управління.

5. Повільне переозброєння і впровадження розробок нової військової техніки.

6. Жорстка централізація управління військами з боку Став­ки при відсутності належної системи зв'язку і управління, що позбавило фронтових командирів можливості приймати опера­тивні рішення, виходячи з конкретної бойової обстановки.

7. Масованість удару німецької армії, перевага супротивника в чисельності й озброєнні на основних напрямках наступ (хоча загальна кількість військ СРСР і Німеччини на початок війни була приблизно рівною).

8. Ослаблення морального духу народу через глибоку невід­повідність офіційної пропаганди дружби з Німеччиною після вересня 1939 р. дійсному положенню справ, заборони викриття фашизму, дезорієнтація населення і командного складу армії тезами про «війну тільки на ворожій території Деморалізація значної частини військовослужбовців у результаті розвалу системи управління військами в перші ж дні війни.

Наслідки:

1.Вся територія України опинилася в зоні окупації нім. військ і їх союзників.

41. Причини і наслідки голоду 1946-194 7

Голод 1946—1947рр. був одним із наслідків антилюдської моделі відбудови народного господарства. У повоєнний час на селі склалося вкрай несприятливе становище: за роки війни скоротилися посівні площі, зменшилося поголів'я худоби, не вистачало техніки, а особливо робочих рук, що вимагало зміни державної політики на селі. Але сталінське керівництво не збиралося нічого змінювати, село мало стати одним із головних джерел для проведення відбудови. Під тиском Москви уряд УРСР та ЦК КП(б)У планував на 1946 р. форсовано збільшити посівні площі, урожайність і хлібозаготівлю.

Навесні—улітку 1946 р. 16 областей України вразила посуха. Валовий збір зерна був у три рази менший, ніж у 1940 р. Керівники деяких областей почали наполегливо звертатися до уряду з проханням зменшити планові завдання хлібозаготівлі, які в липні 1946 р. були збільшені з 340 до 360 млн пудів. Відповіддю на звернення про допомогу стали репресивні заходи. У сільські райони виїхали представники вищих органів республіки, областей, суду, прокуратури. Тільки за перший квартал 1947 р. до судової відповідальності було притягнуто 1,5 тис. голів колгоспів, до партійної відповідальності за невиконання вказівок партії — 6 тис. комуністів. Було відновлено дію «Закону про п'ять колосків», за яким засуджено й ув'язнено тисячі селян. Народ почав тікати від голодної смерті до більш благополучних районів (Західна Україна), міст. Щоб уникнути збезлюдненая села, каральні органи почали відшукувати та повертати селян назад. Незважаючи на суворі репресії, удалося зібрати лише 60 % від плану хлібозаготівлі (було вилучено навіть насінний фонд).

Посуха загострила й проблему кормів, що відбилося на тваринництві. Почався падіж худоби. Щоб уникнути масового характеру цього явища, було дозволено здавати худобу на забій понад планові норми. Це призвело до того, що в деяких областях план зі здачі м'яса було перевиконано вдвічі. У результаті тваринництво республіки зазнало величезних утрат, компенсувати які доводилося довго. У той час коли за межі України ешелонами вивозився хліб (так. лише до країн Східної Європи та Франції було вивезено безвідплатно 1,7 млн тонн для підтримки тих режимів, що там установилися), розпочався голод, жертвами якого стали майже 1 млн осіб.

Опинившись перед катастрофою керівництво України на чолі з М. Хрущовим намагалося зменшити її масштаби за рахунок західних областей і звертання по допомогу до Москви. Для проведення посівної кампанії була надана позичка в 35 млн пудів.

Наслідками голоду стало ускладнення і без того важкого процесу відбудови; скорочення трудових ресурсів села і його можливостей; падіння морального духу населення; невиконання планів п'ятирічки з відбудови сільського господарства.

42. Причини і наслідки десталінізації в Укр.

Десталінізація - система заходів щодо усунення найбільш неприйнятних проявів сталінського режиму(масові репресії, тотальний контроль) і спроба проведення суспільно-політичних та економічних реформ з метою надання нового імпульсу розвитку радянського суспільства на шляху до побудови комунізму. Десталінізація мала обмежений характер і не торкалась підвалин існуючого ладу. Десталінізація: ліквідування системи Гулагу, припинення масових репресій,реабілітація незаконно засуджених, реформа силових відомств, послаблення ідеологічного тиску, децентралізація управління, розширення прав і повноважень союзних республік, зростання частки українців у державному апараті.

Наслідки десталінізації:

1. сер. 50-х була найвищою точкою піднесення колгоспно-радгоспноъ системи срср

2. незважаючи на реабілітацію деяких, не було реабілітовано засуджених за контрреволюційну діяльність, не ставилась під сумнів законність депортації періоду колективізації

3. Позбавлення найбільш серйозних проявів тоталітарної системи

4. демократизація саботувалась партапаратом

1. Наслідки Хрущовських надпрограм: було утрачено багато спеціалістів, внаслідок освоєння цілини було переправлено багато молоді туди, внаслідок кукурудзяної кампанії урожайність кукурудзи знизилась. 2.Відбувся провал всіх планів наздогнати та перегнати США.

3.У 1963р. республіка, я к і весь СРСР зіткнулася з продовольчими труднощами. СРСР вперше закупили зерно за кордоном.

4.Внаслідок ліквідування МТС, зросли борги колгоспів державі, механіки не хотяли іхати з міста до села, у більшості колгоспів були відсутні умови зберігання техніки.

5.Після впровадження територіальної системи управління управлінський апарат аграрного сектору не скоротився, як передбачалось, а зріс.

6. Вся непродумана реформаторська діяльність у сіл. госп. Обернулась кризою

7. Наслідки створення раднаргоспів: Позитивні: скоротився адміністративно-управлінський апарат, почали використовувати ресурси більш раціонально, збільшилось виробництво товарів народного споживання, розширено господарчі права республік. Негативні: невиконання завдань 6 п’ятирічки, поява місництва, кожен раднаргосп намагався сам випускати повний перелік продукції, що було не раціонально.

43. Причини і наслідки Хрущовської відлиги

Після смерті Сталіна березня 1953року до влади прийшов Хрущов.20 зїзд КПРС засудив репресивну політику тоталітарного режиму, охарактеризував її як культ особи Сталіна. Режим вперше визнав свої помилки. На цьому фоні посилилась десталінізація. Нове управління СРСР взяли курс на поступову відмову від сталінських методів. помітними були результати десталінізації у ідеології. Однак держава посилила тиск на демократично настроєне населення. В Україні демократичні процеси були подавлені. Все російське як і раніше залишалось головним. Один з неочікуваних результатів десталінізації було розширення прав України у складі СРСР.

1. Наслідки Хрущовських надпрограм: було утрачено багато спеціалістів, внаслідок освоєння цілини було переправлено багато молоді туди, внаслідок кукурудзяної кампанії урожайність кукурудзи знизилась. 2.Відбувся провал всіх планів наздогнати та перегнати США.

3.У 1963р. республіка, я к і весь СРСР зіткнулася з продовольчими труднощами. СРСР вперше закупили зерно за кордоном.

4.Внаслідок ліквідування МТС, зросли борги колгоспів державі, механіки не хотяли іхати з міста до села, у більшості колгоспів були відсутні умови зберігання техніки.

5.Після впровадження територіальної системи управління управлінський апарат аграрного сектору не скоротився, як передбачалось, а зріс.

6. Вся непродумана реформаторська діяльність у сіл. госп. Обернулась кризою

7. Наслідки створення раднаргоспів: Позитивні: скоротився адміністративно-управлінський апарат, почали використовувати ресурси більш раціонально, збільшилось виробництво товарів народного споживання, розширено господарчі права республік. Негативні: невиконання завдань 6 п’ятирічки, поява місництва, кожен раднаргосп намагався сам випускати повний перелік продукції, що було не раціонально.

44. Причини впровадження та наслідки політики перебудови для Укр.

У середині 1980-х рр. радянська модель розвитку перебувала в серйозній кризі, що охопила економічну, політичну, соціальну, ідеологічну, екологічну й моральну сфери життя суспільства.

У березні 1985 р. на посаду керівника КПРС та СРСР було обрано М. Горбачова. Новий керівник став ініціатором політики реформ, яка дістала назву «перебудова» (квітень 1985 р.). Новий політичний курс передбачав прискорити соціально-економічний розвиток країни за рахунок упровадження досягнень НТР.

Спроба боротися з наслідками негативних явищ (пияцтво, нетрудові доходи) не вирішувала проблеми, а лише поглиблювала їх. Так, антиалкогольна кампанія призвела до втрат бюджету в 10 млрдруб. Серйозним ударом для СРСР стала Чорнобильська катастрофа, яка не тільки підірвала фінансові можливості країни (витрати на ліквідацію наслідків склали 20 млрд руб.) та економічне становище, а й суттєво позначилася на престижі. Спроба наростити промисловий потенціал країни в умовах відсутності достатніх ресурсів (фінансових, трудових та ін.) обернулася масовим зростанням незавершеного будівництва (на 38 млрдруб.). Великого впливу на СРСР справило також стрімке падіння цін на нафту на світовому ринку. СРСР залишився без основного джерела своїх доходів. Через падіння цін доходи від зовнішньої торгівлі у 1985—1987 рр. скоротилися на 21 млрд руб. До того ж концепція прискорення була зорієнтована на розвиток машинобудування, що ще більше посилило дефіцит товарів широкого вжитку. Опинившись на шляху економічного краху, радянське керівництво розпочало здійснення економічних реформ, суть яких зводилася до запровадження елементів ринкової економіки. Але вже скоро такі заходи показали свою повну безперспективність: почалася руйнація радянської економічної моделі, що базувалася на жорсткій централізації, розкрадання державної власності. На відміну від традиційних криз перевиробництва, що притаманні країнам із ринковими економіками, криза радянської економіки поєднувала в собі не тільки зниження темпів зростання, а і зменшення обсягів виробництва. До цих негараздів додалася ще й інфляція (прихована).

Причини провалу політики перебудови:

1.Відсутність стратегії перебудовчих процесів і пов’язані з цим серйозні помилки у внутрішній і зовнішній політиці.

2.Вичерпність економіного потенціалу СРСР, виснаженого гонкою озброєнь та екстенсивною екнономікою.

3.Відсутність надійної президентської команди, нерішучість і непослідовність у проведенні реформ

4.Шалений опір перебудові з боку партійно-державного апарату.

5.Конфлікт з тоталітарною системою і прагнення народів до демократії

Таким чином, спроба подолати кризу радянської моделі не мала успіху. Теоретично ідеї перебудови мали шанс на реалізацію, але, як виявилося в подальшому житті, крім загальних декларацій М. Горбачов так і не зміг протягом 6-річного періоду висунути будь-яку практичну концепцію реформування радянського суспільства. Перебудова швидко зайшла в глухий кут. поглибила суспільно політичну, економічну та національну кризи, завершилась розпадом СРСР.

45. Причини і наслідки впровадження гривні

Причини впровадження гривні:

- створити національні гроші та грошову систему як атрибут самостійності і механізм забезпечення незалежності української держави;

- забезпечити стабільність національних грошей на рівні, достатньому для стимулювання економічного і соціального розвитку країни;

- сформувати і ввести в дію нові методи та інструменти регулювання грошового обороту і грошового ринку, адекватні потребам ринкової економіки.

Впровадження гривні було спричинено

Наслідки:Проведення грошової реформи було спрямовано на закріплення фінансової стабільності, прискорення розрахунків,залучення в банківську систему надлишкової готівки, забезпечення стабільності курсу національної валюти щодо іноземних валют.

Головним досягненням було утримання стабільності грошового, споживчого й валютного ринків. Прогнози щодо наслідків реформи, були розроблені Урядом і Національним банком України, цілком справдилися.

По-перше, вдалося утримати інфляцію у прогнозованих параметрах: 5,7% - за серпень, 2,0% - за вересень, 1,5% - за жовтень.

Певний ажіотаж на споживчому й валютному ринках, що спостерігався напередодні проведення реформи, швидко був погашений активним роз’ясненням у засобах масової інформації механізмів і характеру проведення реформи, а також здійсненням термінових заходів адміністративного і фінансового характеру та встановленням жорсткого контролю за роботою обмінних пунктів з іноземною валютою.

Проведення реформи прискорило обіг грошей і сприяло поліпшенню стану грошово-кредитного ринку України.

Грошова реформа поліпшила стан фінансово-грошової системи й створила умови для позитивних соціально-економічних змін.

46. Причини та наслідки для Укр. кольчужного скандалу

У 2000 році в Україні розпочався Касетний скандал, зв’язаний з обнародуванням записів, зроблених колишнім майором держохорони Миколою Мениченком в кабінеті українського президента Кучми. Тоді увага громадськості була зосереджена на справі Гонгадзе (Мельниченко стверджував, що вбивство журналіста було замовлене у головному кабінеті держави). Але на плівках залишилось багато іншої інформації, яка періодично випливають на поверхню.

Кольчужний скандал мав відношення до архіва Мельникова. Мова йде про розмову Кучми з головою державної компанії Укрспецекспорта Віктором Малевим, в якій ніби то президент дає згоду на продаж в Іраку в обхід санкцій ООН радарних комплексів “Кольчуга”, які здатні на великій відстані виявляти літальні апарати, у тому числі і американські літаки-невидимки нового зразку. Ця бесіда відбулась у 2000 році, але міжнародний скандал почався аж у вересні 2002 року. В ході експертизи проведеної ФБР було підтверджено, що запис справжній. Було проведено багато експертиз, але президент України не підтвердив ці факти. Аналізуючи всі вироблені кольчуги, не було виявлено 4 з них, Україна спиралась на комерційну таємницю. Наслідки кольчужного скандалу можна вважати серйозними. В результаті цього Кучму не запросили на саммит до Праги, а приїхавши туди, Кучму було відсаджено від президентів США і Британії. Ще раніше США заявили про зупинці програми фінансової допомоги Україні. Населення України не було однозначним у цьому питанні. Багато хто з українських аналiтикiв схильнi розглядати "кольчужний скандал" як ретельно сплановану багатопланову комбiнацiю, серед цiлей якої, зокрема, i збiльшення впливу США на українську систему виробництва i продажу озброєнь. Оскiльки Україна проголосила намiри iнтеграцiї до Євроатлантичного спiвтовариства, цей "скандал" з усiєю гостротою поставив питання про майбутнє українського оборонно-промислового комплексу i про спроможнiсть України вiдстоювати завойованi на ринку озброєнь позицiї.

47. Причини та наслідки Помаранчевої революції 2004-2005рр.

Причини:1. Криза режиму Кучми. Прагнення зберегти владу.

2. Масова фальсифікація владою результатів виборів 2004р. на користь кандидата в президенти, прем’єр-міністра Януковича

3. Боротьба фінансово-промислових груп і регіональних еліт за владу

4. Утручання Росії у внутрішні справи України

Внаслідок цього масові виступи населення 22 листопада-8 грудня 2004р.,політична криза, сепаратистські виступи на Сході та Пд. України, погіршення економічної ситуації.

Результати та наслідки:

1.Зростання національної свідомості населення. Завершення формування укр.. політичної нації.

2. Формування громадянського суспільства, зміни в роботі ЗМІ

3.Демократизація суспільно-політичного життя

4. Визнання у судовому порядку недійсними результати другого туру президентських виборів, оголошених Центральною Виборчою Комісією 26 листопада 2004р.Призначення переголосування другого туру виборів на 26.12.2004р.Висловлення недовіри ЦВК, переобирання її складу.

5. Фактична відставка уряду Януковича. Відставка Генерального Прокурора Васильева.

6. Прийняття змін до закону про вибори президента україни х метою запобігання масовим фальсифікаціям

7. Перегрупування сил у парламенті. Зростання авторитету Голови Верховної Ради України Литвина.

8. Прийняття законопроекту про внесення змін до Конституції України, який передбачає зміни владних повноважень Президента, прем’єр –міністра, Верховної Ради і Прокуратури України

9. Прийняття рішення Верховною Радою України про виведення українського збройного контингенту з Іраку.

10. Зростання міжнародного авторитету України

11. Перемога на президентських виборах 2004р. В.Ющенка.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 91 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.014 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав