Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття права інтелектуальної власності

Читайте также:
  1. I. Понятие законности. Соотношение законности, права и власти.
  2. I. Понятие законности. Соотношение законности, права и власти.
  3. I. Понятие и виды источников (форм) права.
  4. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  5. I. Права на результаты интеллектуальной деятельности
  6. I. Теория государства и права как наука. Ее место в системе юридических наук.
  7. I. Теория государства и права как наука. Ее место в системе юридических наук.
  8. II. Методология теории государства и права.
  9. II. Организация деятельности Школы Права
  10. II. Основы горного права

1. Право Європейського Союзу як самостійна правова система. Юридична та соціальна сутність правової системи Європейського Союзу.

2. Співвідношення понять «право Європейських Співтовариств», «право Європейського Союзу», «європейське право».

3. Міжнародне право, національне право держав-членів та право Європейського Союзу: принципи взаємодії.

4. Система права Європейського Союзу: основні підходи до визначення внутрішньої структури права Європейського Союзу.

5. Правова природа Європейського Союзу. Цілі створення і цілі діяльності Європейського Союзу. Офіційні мови Європейського Союзу. Офіційні символи Європейського Союзу: гімн, прапор.

6. Склад Європейського Союзу: вимоги до країн-кандидатів та процедура їх вступу.

7. Територія та громадянство Європейського Союзу. Особливості правового режиму «заморських країн та територій». Виключення з загального правового режиму території Європейського Союзу.

8. Теоретична та практична значимість навчального курсу «Право Європейського Союзу». Місце наукової дисципліни «Право Європейського Союзу» в системі юридичних наук.

Тема 2. Європейська інтеграція та її інституціонально-правове оформлення (2 години)

1. Передумови утворення Європейського Союзу: класифікація та загальна характеристика.

2. Еволюція європейської ідеї в середні століття та новий час. Перша світова війна і гасло Сполучених Штатів Європи. Спроби здійснення західноєвропейської інтеграції в період між двома світовими війнами (1919–1939 рр.). Причини невдач інтеграційних проектів у Західній Європі до Другої Світової війни.

3. Форми інтеграційного процесу в період Другої світової війни і перші роки після її закінчення (1939–1950 рр.). План Маршалла та Організація європейського економічного співробітництва (1948 р.). Створення Ради Європи (1948 р.).

4. План Шумана 1950 р. Поняття та зміст «комунітарного методу», його відмінність від методу міжурядового співробітництва.

5. Створення Європейських Співтовариств. «Договір про злиття» 1965 р. і завершення процесу створення єдиних керівних органів (інститутів) Співтовариств.

6. Провал інтеграції у політичних сферах: невдалі інтеграційні проекти – Європейське оборонне співтовариство і Європейське політичне співтовариство. Розвиток Європейських співтовариств у 1970-і і 1980-і роки. Доклад Л.Тиндеманса.

7. Створення Європейського Союзу (Маастрихтський договір 1992 р.). Структура Європейського Союзу, її особливості.

8. Ревізія установчих договорів ЄС (Амстердамський договір 1997 р., Ніццький договір 2001 р.). Договір про Конституцію для Європи 2004 р. Причини невдалого конституційного проекту.

9. Значення Лісабонського договору про внесення змін у Договір про Європейський Союз та Договір про утворення Європейського Співтовариства (2007 р.) для реформування Європейського Союзу. Його відмінності від Договору про Конституцію для Європи (2004 р.) та запрограмовані механізми поліпшення функціонування Європейського Союзу.

Тема 3. Система принципів та джерел права Європейського Союзу (2 години)

1. Принципи права Європейського Союзу: поняття та класифікація. Джерела, суб'єкти та способи закріплення принципів права Європейського Союзу.

2. Загальні принципи функціонування Європейського Союзу: поняття, система, юридичне закріплення. «Демократичні принципи» функціонування ЄС; принципи взаємовідносин ЄС з його державами-членами; принципи компетенції ЄС та ін.

3. Поняття «цінності» у праві Європейського Союзу. Система цінностей, встановлена ​​згідно з реформою, проведеною Лісабонським договором 2007 р.

4. Загальна характеристика і класифікація джерел права Європейського Союзу.

5. Джерела первинного права. Установчі документи (договори) Європейського Союзу: поняття і система згідно Лісабонського договору 2007 р. Порядок перегляду засновницьких договорів.

6. Джерела вторинного права: поняття, юридичні ознаки і види. Спрощення системи правових актів Європейського Союзу (поділ на законодавчі та не законодавчі акти) відповідно до Лісабонського договору 2007 р.

7. Інші джерела вторинного права ЄС. Міжнародний договір. Конвенції між державами-членами ЄС. Міжінституціональні угоди.

8. Джерела прецедентного права. Роль Суду ЄС у розвитку права Європейського Союзу.

 

Тема 4. Компетенція Європейського Союзу та Європейського Співтовариства (2 години)

1. Компетенція Європейського Союзу: структура і зміст. Основні принципи і категорії компетенції Європейського Союзу згідно з Лісабонським договором 2007 р.

2. Класифікація предметів ведення і сфер діяльності Європейського Союзу згідно з Лісабонським договором 2007 р.

3. Повноваження Європейського Союзу, правові форми її реалізації. Міжнародна правосуб'єктність ЄС. Повноваження ЄС у сфері міжнародних відносин та особливості її здійснення.

4. Реформа правових механізмів зовнішньополітичної діяльності і особливо спільної зовнішньої політики та політики безпеки згідно з Лісабонським договором 2007 р. Загальна політика безпеки і оборони.

5. Співпраця поліцій і судових органів у кримінально-правовій сфері: предмет і основні напрями. Створення Європейської прокуратури згідно з Лісабонським договором 2007 р.

6. Додаткова компетенція Європейського Союзу: основні напрями та правові форми розширення компетенції Союзу. Доктрина «додаткові (резервні) повноваження» у праві Європейського Союзу, порядок її реалізації.

7. Механізм «посиленої співпраці» як порядок і форма здійснення диференційованої інтеграції права ЄС. Принципи та порядок здійснення «просунутого співробітництва».

 

Тема 5. Організаційний механізм Європейського Союзу. Рада Європейського Союзу та Європейський парламент. Правотворчі процедури в Європейському Союзі (2 години)

1. Поняття «інститут» і «орган» у праві Європейського Союзу, особливості їх правового статусу. Трирівнева система керівних та інших інстанцій Європейського Союзу, утворена Лісабонським договором 2007 р.

2. Рада ЄС: склад, порядок формування та внутрішня організація. «Формації» Ради ЄС. Пост голови Ради ЄС: зміни, внесені Лісабонським договором 2007 р.

3. Порядок роботи та механізм прийняття рішень Радою ЄС. «Нова» кваліфікована більшість, супер кваліфікована більшість, блокуюча меншість і право вимагати повторного обговорення проекту акта Ради.

4. Повноваження Ради ЄС: обсяг і зміст. Відповідальність Ради ЄС.

5. Європейський парламент: чисельність і порядок вибору депутатів. Метод «спадної пропорційності» і загальні принципи виборчої процедури, що підлягає застосуванню до виборів в Європарламент.

6. Внутрішня організація Європарламенту: органи і посадові особи. Порядок роботи та способи прийняття рішень Європарламентом.

7. Функції Європарламенту.

8. Законодавчий процес: поняття, основні суб'єкти.
«Звичайна» і «спеціальна» законодавчі процедури в Європейському Союзі.

 

Тема 6. Європейська комісія. Європейська Рада та інші контрольні та консультативні органи Європейського Союзу. Фінансові установи. Європол та Євроюст (2 години)

1. Європейська комісія: чисельний склад і порядок формування. Структура Європейської комісії.

2. Класифікація функцій Європейської комісії згідно з Лісабонським договором 2007 р. Політична відповідальність Європейської комісії.

3. Європейська рада – інститут політичної координації в рамках ЄС. Чисельний склад, порядок формування та проведення засідань Європейської ради. «Головування» в Європейській Раді.

4. Функції Європейської ради. Правові акти, прийняті Європейською радою: види, порядок і способи голосування.

5. Європейська рахункова палата: склад, порядок формування, внутрішня організація. Правовий статус аудиторів Рахункової палати. Повноваження Рахункової палати та порядок її реалізації.

6. Омбудсмен Європейського Союзу: порядок обрання та припинення його повноважень. Повноваження омбудсмена ЄС.

7. Європейський інвестиційний банк (ЄІБ): місце в організаційному механізмі ЄС, правовий статус. Основні напрями інвестиційної діяльності ЄІБ. Органи та посадові особи Банку.

8. Європол і Євроюст: місце в організаційному механізмі Європейського Союзу. Порядок формування, предмет ведення та функції Європолу та Євроюсту.

 

Тема 7. Судова система Європейського Союзу (2 години)

1. Судова система Європейського Союзу: загальні принципи побудови. Основні ланки судової системи Союзу. Реформа судоустрою і процесу у Лісабонському договорі 2007 р.

2. Суд ЄС: склад і порядок формування. Особливості статусу генеральних адвокатів. Гарантії незалежності членів Суду ЄС. Пленум і палати Суду ЄС. Керівні посадові особи, секретар і апарат Суду ЄС.

3. Організація роботи і прийняття рішень у Суді ЄС. Особливості процедури в Суді ЄС. Основні процесуальні стадії, їх цілі і зміст. Принцип таємниці дорадчої кімнати.

4. Юрисдикція Суду ЄС. Справи прямої юрисдикції. Преюдиціальні запити національних судів. Попередній контроль міжнародних договорів ЄС і інші категорії справ, що розглядаються Судом ЄС.

5. Правовий статус Трибуналу. Ніццький договір 2001 р. і розширення юрисдикції Трибуналу.

6. Судові палати (спеціалізовані суди): порядок створення і наділення їх юрисдикційними повноваженнями. Юрисдикція суду по справах публічної служби ЄС.

Тема 8. Правовий статус людини і громадянина в Європейському Союзі (2 години)

1. Інститут основ правового положення людини і громадянина: місце в системі права Європейського Союзу та джерела. Хартія Європейського Союзу про основні права 2000 р.

2. Принципи правового статусу особи в Європейському Союзі: поняття, способи закріплення в джерелах права Європейського Союзу. Принцип рівності в праві Європейського Союзу: поняття, зміст, припустимі обмеження. Принципи пріоритету і гарантованості прав людини та основних свобод.

3. Інститут громадянства Союзу: причини і цілі введення. Громадянство Європейського Союзу і громадянство держав-членів. Підстави набуття і припинення громадянства Союзу.

4. Особисті (громадянські), політичні, економічні, соціальні і культурні права, гарантовані Європейським Союзом. Права людини і права громадянина.

5. Основні обов'язки громадянина.

6. Поняття і призначення гарантій прав і свобод, їх юридичне закріплення в актах Європейського Союзу. Класифікація гарантій.

7. Реформування основ правового положення людини і громадянина згідно ревізійного акту – Лісабонського договору 2007 р.

Тема 9. Правовий режим внутрішнього ринку Європейського Союзу. (2 години)

1. «Основні свободи» внутрішнього ринку: поняття, сутність, юридичне закріплення.

Позитивна і негативна інтеграція.

2. Принцип вільного руху товарів: поняття, зміст. Виключення з принципу вільного руху товарів.

3. Принцип вільного руху робочої сили: поняття, зміст. Виключення з принципу вільного руху робочої сили (застереження про публічний порядок, громадську безпеку і здоров'я населення; застереження про державних службовців).

4. Свобода заснування. Право фізичних осіб на підприємницьку діяльність. Право на підприємницьку діяльність юридичних осіб.

5. Принцип вільного надання послуг: поняття, зміст.

6. Принцип вільного руху (переміщення) капіталу. Виключення з принципу вільного руху капіталу.

7. Принцип свободи платежів: поняття, зміст.

 

Тема 10. Простір свободи, безпеки та правосуддя: правове забезпечення. (1 година)

1. Простір свободи, безпеки та правосуддя: поняття та нормативно-правове регулювання.

2. Загальна характеристика заходів, здійснюваних інститутами та органами ЄС, в рамках|у рамках| простору свободи, безпеки і правосуддя.

3. Судова співпраця|співробітництво| по цивільних справах: заходи, що приймаються, і їх нормативно-правове оформлення.

4. Судова співпраця|співробітництво| по кримінальних справах: заходи, що приймаються, і їх нормативно-правове оформлення.

5. Поліцейська співпраця|співробітництво|: види і правові засоби|кошти|.

6. Європол|стать| і Евроюст: порядок формування, предмет ведення і функції.

Тема 11. Міграційна політика Європейського Союзу. Шенгенське право. (1 година)

1. Поняття та зміст міграційної політики ЄС.

2. Переміщення без віз і контролю громадян ЄС. Шенгенське право: джерела та територіальна сфера дії.

3. Шенгенська віза. Візовий режим.

4. Переміщення по території ЄС громадян третіх країн: основні режими та правові основи.

5. Допуск та дозвіл на короткострокове перебування на території ЄС громадян третіх країн.

6. Перебування протягом середнього періоду та допуск на ринок праці ЄС громадян третіх країн.

7. Дозвіл на проживання та посвідка на проживання для громадян третіх країн.

8. Політика надання притулку.

Тема 12. Правові засади загальнополітичної діяльності Європейського Союзу (2 години)

1. Основні напрями|направлення| зовнішньополітичної діяльності ЄС. Дуалізм зовнішньої політики ЄС.

2. Зовнішньоторговельна політика: спільна|загальна| характеристика і правові інструменти.

3. Співпраця|співробітництво| з|із| третіми країнами і гуманітарна допомога.

4. Міжнародна правосуб'єктність ЄС. Міжнародні угоди ЄС. Стосунки ЄС з|із| міжнародними організаціями. Дипломатичні відношення|ставлення| з|із| третіми країнами.

5. Спільна|загальна| зовнішня політика і політика безпеки: правовий механізм реалізації.

6. Спільна|загальна| політика безпеки і оборони: особливий правовий режим.

Тема 13. Інтеграція України до Європейського Союзу: правові засади (2 години)

1.

2. Система угод між Україною і Європейським Союзом. Угода про партнерство і співробітництво (УПС): загальна характеристика і основний зміст. Угоди, що їх укладено на основі УПС.

3. План дій Україна - ЄС: структура і основний зміст.

4. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС: правовий механізм.

5. Сучасна стратегія України стосовно Європейського Союзу. Перспективи подальшого розвитку правового регулювання взаємин (спрощення візового режиму, створення зони вільної торгівлі та ін.).

6. Європейська політика сусідства: основні направлення та інструменти. Європейська політика сусідства та Україна.

Поняття права інтелектуальної власності

Відповідно до ст. 54 Конституції України громадянам гаран­тується свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості, захист інтелектуальної власності, їхніх авторських прав, моральних і матеріальних інтересів, що виникають у зв´язку з різними видами інтелектуальної діяльності.

Стаття 418. Поняття права інтелектуальної власності

1. Право інтелектуальної власності - це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об'єкт права інтелектуальної власності, визначений цим Кодексом та іншим законом.

2. Право інтелектуальної власності становлять особисті немайнові права інтелектуальної власності та (або) майнові права інтелектуальної власності, зміст яких щодо певних об'єктів права інтелектуальної власності визначається цим Кодексом та іншим законом.

3. Право інтелектуальної власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений права інтелектуальної власності чи обмежений у його здійсненні, крім випадків, передбачених законом.

Разом з тим право інтелектуальної власності складає окре­мий інститут цивільного права. Його норми закріплені у книзі четвертій ЦК України - «Право інтелектуальної власності» (12 глав, які об´єднують 90 статей). Відповідно до статті 418 ЦК Ук­раїни, право інтелектуальної власності - це право особи на ре­зультат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об´єкт права інтелектуальної власності, визначений Цивільним Кодек­сом та іншим законом. Навіть розміщення цього інституту в ЦК України одразу за книгою «Право власності та інші речові пра­ва» ще раз засвідчує вагомість суспільної цінності інтелектуаль­ної власності.

Давно відомо, що творча інтелектуальна діяльність є однією з рушійних сил розвитку цивілізації. Рівень творчої діяльності у різних країнах неоднаковий. Рівень виробництва, економіки в цілому і, врешті-решт, добробуту людей визначається рівнем розвитку освіти, науки, техніки і культури. Не випадково захист прав інтелектуальної власності є конституційним обов´язком на­шої держави.

В об´єктивному розумінні право інтелектуальної власності - це сукупність правових норм, які врегульовують відносини щодо створення, використання та захисту об´єктів інтелек­туальної власності.

У суб´єктивному розумінні - це сукупність прав, які на­лежать суб´єкту у зв´язку зі створенням і використанням об´єкту інтелектуальної власності.

Суб´єктами права інтелектуальної власності є особи (твор­ці), чиєю працею створено об´єкт. Це може бути автор твору, винахідник, виконавець та інші особи, яким належать особисті немайнові та (або) майнові права інтелектуальної власності, пе­редбачені законом.

До особистих немайнових прав інтелектуальної власності належать: право на визнання людини творцем (автором, ви­конавцем, винахідником тощо) об´єкта права інтелектуальної власності; право перешкоджати будь-якому посяганню на пра­во інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об´єкта права інтелектуальної власності. Інші особисті немайнові права інтелектуальної власності можуть бути передбачені окремим законом. Вони належать творцеві об´єкта права інтелектуальної власності. У випадках, передбачених за­коном, особисті немайнові права інтелектуальної власності мо­жуть належати іншим особам. Такі права не можуть відчужува­тися, за винятком випадків, передбачених законом.

Майновими правами інтелектуальної власності є: право на використання об´єкта права інтелектуальної власності; виключ­не право дозволяти використання об´єкта права інтелектуаль­ної власності; виключне право перешкоджати неправомірному використанню об´єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання та ін.

Особисті немайнові права інтелектуальної власності є чин­ними безстроково, якщо інше не встановлено законом. Майнові права інтелектуальної власності є чинними протягом строків, встановлених законом чи договором. Останні можуть бути при­пинені у випадках, передбачених законом чи договором.

Перелік об´єктів інтелектуальної власності, яким за законом надано правову охорону, викладено у ст. 420 ЦК України. Вони не є вичерпними і з часом можуть доповнюватись.

 

До об´єктів права інтелектуальної власності, зокрема, належать:

- літературні та художні твори;

- комп´ютерні програми;

- компіляції даних (бази даних);

- виконання;

- фонограми, відеозаписи, передачі (програми) організацій мовлення;

- наукові відкриття;

- винаходи, корисні моделі, промислові зразки; компонуван­ня (топографії) інтегральних мікросхем;

- раціоналізаторські пропозиції;

- сорти рослин, породи тварин;

- комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні зазначення;

- комерційні таємниці.

Всі ці об´єкти є різними за походженням, природою створен­ня, тому їм відповідають різні методи законодавчого забезпе­чення. Так, літературні і художні твори, комп´ютерні програ­ми, виконання, фонограми охороняються законодавством про авторське право і суміжні права. Об´єкти права промислової власності (винаходи, корисні моделі і промислові зразки) захи­щаються патентним правом.

Зважуючи на особливості об´єктів інтелектуальної власності, законодавець закріплює їх правове регулювання у різних гла­вах. Так, право інтелектуальної власності на літературний, ху­дожній та інший твір (авторське право) врегульовано главою 36 ЦК України. Право інтелектуальної власності на виконання, фонограму, відеограму та програму (передачу) організації мов­лення (суміжні права) врегульовується главою 37 ЦК України і т. д. Окремі глави чинного законодавства закріплюють право інтелектуальної власності на: наукове відкриття; винахід, ко­рисну модель, промисловий зразок; компонування інтегральної мікросхеми; раціоналізаторську пропозицію; сорт рослин, поро­ду тварин; комерційне найменування; торговельну марку; гео­графічне зазначення; комерційну таємницю.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 55 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.019 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав