Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Дайте загальну ха-ку системи виділення. Роль нирок у процесі виділення. Поясніть механізм сечоутворення

Читайте также:
  1. GPS-системи
  2. I. Дайте определение понятиям
  3. III. Розвиток пізнавальних процесів
  4. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  5. Адаптація нервово-м’язової системи до аеробних навантажень
  6. Активізація державотворчих процесів на західноукраїнських землях та утворення ЗУНР. Об’єднання УНР та ЗУНР.
  7. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  8. Апарати для проведення гідромеханічних та механічних процесів.
  9. Апарати для проведення теплових процесів.
  10. Банківські системи зарубіжних країн, особливості їх побудови та функціонування

Система виділення включає: нирки; легені( СО2, ефір, хлороформ, ацетон, алкоголь)

шкіру з потовими, саль­ними і молочними залозами( вода, солі, сечовина, азот та багато інших токсичних сполук,); шлунково-кишковий тракт з великими й малими секреторними залозами( сечовину, сполуки ртуті, вісмуту, брому, йоду. глутамін, креатинін, холестерин, жовчні пігменти)Все це об'єд­нується в єдине ціле з метою забезпечення гомеостазу внутрішнього середовища організму шляхом виведення води, електролітів, метабо­літів. У результаті це забезпечує протоковість системи організму.

Найважливіша роль у видаленні продуктів життєдіяльності належить ниркам. Крім видалення шлаків, нирки виконують також функції щодо підтримки параметрів гомеостазу крові, регулювання кровообігу.

В основі процесу сечоутворення лежать три процеси:

- 1 фільтрація в нирковому тільці

- 2 реабсорбція речовин;

- 3 секреція речовин.

1 В мальпігієвому клубочку під впливом тиску крові рідка її частина фільтрується крізь стінки капілярів і збирається в порожнині між стінками капсули Шумлянського-Боумена. Тут утворюється первинна сеча, яка за своїм складом схожа на плазму крові: вода, хлорид натрію, глюкоза, амінокислоти, продукти обміну білків — аміак, сечовина та солі сечової кислоти. Однак, у первинній сечі відсутні білки і формені елементи крові. Кількість первинної сечі за добу становить 150-180 л. Через фільтр легко проходять речовини, що мають молекулярну масу меншу ніж 55 000. Проходження молекул через фільтр залежить не тільки від їх розміру і розміру пор, але й від заряду. Негативний заряд стінок пор і молекул білків перешкоджає їх проникненню у фільтрат.

Фільтрація відбувається у капілярах клубочка під дією гідростатично­го тиску крові (Рг), який створюється роботою серця і становить приблиз­но 70 мм рт.ст., що більше, ніж в інших капілярах тіла. Цьому тиску про­тидіють онкотичний тиск плазми крові (Рон), величина якого приблизно становить ЗО мм рт.ст., і гідростатичний тиск первинної сечі (Рп.с) у кап­сулі клубочка, величина якого близько 20 мм рт.ст. Тому тиск, під дією якого відбувається фільтрація, називають ефективним фільтраційним тиском (ЕФТ) і величина його становить: ЕФТ= Рг - (Рон+Рп.с) = 70- (30+20)= 20 мм рт. ст. Фільтрація буде відбуватися тільки тоді, коли тиск крові в капілярах клубочків буде більшим, ніж сума онкотичного тиску білків плазми крові і гідростатичного тиску рідини в капсулі клубочка.

2 Реабсорбція відбувається у всіх відділах канальців, але її механізм у різних ділянках неоднаковий. Ураховуючи особливості цих механізмів, у канальцях умовно можна виділити три ділянки:

-проксимальний звивистий каналець,(- аміно­кислоти, - глюкоза,- вітаміни, - білки,- мікроелементи.)

-петля Генле (надходить сеча, ізотонічна до навколишньої міжклітинної рідини.)

-дистальний звивистий каналець зі збірною трубочкою.(надходить близько 15% об'єму первинного фільтрату.)

Первинна сеча віддає крові воду, багато солей, глюкозу, амінокислоти та інші речовини. Сечовина, сечова кислота назад не всмоктується. Завдяки такому вибірковому всмоктуванню в кінцевій сечі, яка збирається в нирковій мисці, залишаються лише ті сполуки, які організм не може використати, а потрібні речовини повертаються назад у кров

3 Секреція - процес, спрямований на активний перехід речовини з крові через клітини канальців у їхній просвіт, у пер­винну сечу. Основні речовини, що секретуються: сечовина, аміак, лікарські засоби, продукти проміжного або кінцевого обміну речовин, тощо Секреція відбувається в проксимальних і дистальних звивистих канальцях і меншою мірою у збірних тру­бочках. Роль секреції полягає у виділенні з організму продуктів обміну і сторонніх речовин з крові навіть проти концентраційного й елект­ричного градієнтів.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 63 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав