Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методи анатомічного дослідження

Читайте также:
  1. I ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ПО ВЫПОЛНЕНИЮ КУРСОВОЙ РАБОТЫ
  2. I. Из истории развития методики развития речи
  3. I. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  4. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  5. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  6. I.Методические указания по выполнению курсовых работ
  7. I1. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  8. II. Глубокая скользящая методическая пальпация.
  9. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ К ВЫПОЛНЕНИЮ РЕФЕРАТА
  10. II. Методические указания по прохождению учебной практики

Соматоскопія -зовнішній огляд тіла(трупа) людини, або його частин, визначення форми та розмірів тіла,окремих ділянок, що набуває особливого значення,для визначення типів конституції, а також біологічної зрілості організму.

Препарування- метод вивчення будови тіла людини та окремих його органів. Розтин шкіри та інших м’яких тканин за допомогою інструментів, щоб виділити об’єкт, який вивчається(м’яз, судину нерв). Визначають його розташування відносно прилеглих тканин і органів.

Метод мацерації застосовують, щоб виділити кістки від м’яких тканин. Для цього труп, або його частину занурюють у теплу воду на 2-3 тижні. Під впливом гниття м’які частини відділяються від кісток,які пізніше знежирюють і відбілюють.

Ін’єкційний метод - кровоносні і лімфатичні судини,порожнини тіла, заповнюють контрастною речовиною. Цей метод часто поєднують з просвітленням препарату, після чого анатомічні утвори, які містять контрасну речовину, чітко контуруються.

Просвітлення можна застосувати, як окремий метод для виявлення головним чином ядер скостеніння судин і нервів.

Корозійний метод- досліджувані органи заповнюють еластичною або легкоплавкою металевою масою, після чого піддають мацерації або дії концентрованих розчинів кислот чи лугів. Внаслідок чого м’які тканини відділяються,а введена в орган маса у вигляді зліпка відтворює його форму і структуру.

Рентгеноскопія органів і частин тіла людини мають велике значення під час вивчення положення, форми та будови органів живої людини,особливо кісток.

Макроскопічне мікроскопічне дослідження за методом В. П. Воробйова застосовують, якщо анатомічні об’єкти не можна роздивитися ні неозброєним оком,ні під звичайним мікроскопом. Такі об’єкти досліджують і препарують під невеликим збільшенням. При цьому використовують вибіркове барвлення або ін’єкцію контрастними речовинами.

Метод розпилювання замороженого трупа або окремих його частин за І. М. Пироговим дає змогу уточнити топографічне розташування органів,кровоносних судин, нервів.

Гістологічні методи в анатомії застосовують досить часто,хоча практично вони є додатковими.

Трансмісійна електронна і скандувальна мікроскопія має широке застосування як один з методів анатомії

Ембріологічний метод посідає значне місце в анатомії. Детально цей метод розглядається в курсах гістології та ембріології.

Порівняльний метод можна правильно оцінити взаємозв’язок форми і функції, а й підійти до питання про історичне становлення і розвиток досліджуваних структур.

Метод експериментального моделювання часто застосовують для вирішення спірних питань головним чином для перевірки отриманих фактів і узагальнень, відтворення на тваринах різних патологічних станів,схожих на ті,що є у людини.

Антропологічний метод використовують під час вивчення конституції живої людини для визначення розмірної типології окремих частин і пропорцій її тіла.

Конструювання моделей за допомогою яких з’ясовують принципи самоуправління різних органів і систем,морфо-функціональні особливості живих організмів на кібернетичному рівні.

Ультразвукове дослідження методи комп’ютерної та магнітно-резонансної томографії.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 46 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав