Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема: Філогенез рослинного світу

Читайте также:
  1. I Тема: Структурно-смысловые особенности описания
  2. VI. Історичний розвиток органічного світу.
  3. X. Антропологічний склад народів світу: народи Африки та Америк
  4. Боротьба українського народу за національну освіту й рідну мову
  5. Велике значення для розуміння природи психіки має висвітлення закономірностей її становлення в процесі еволюції живого світу та суспільно-історичного розвитку людства.
  6. Всі ці рівні взаємозв’язані. Здоров’я країни таким чином визначає здоров’я світу.
  7. Деньги и их функции. Виды денег. Денежная система: сущность, основные элементы и их характеристика
  8. Економічна система: суть, структура і суб’єкти
  9. Занятие №2. 1. Тема: Крапивница.
  10. Занятие №3. 1. Тема: Легочные кровотечения.

У протерозойську еру (близько 1 млрд років тому) еволюційний стовбур найдавніших еукаріот розділився на кілька гілок, від яких виникли багатоклітинні рослини (зелені, бурів та червоні водорості), а також гриби. Більшість з перших рослин вільно плавало у морській воді (діатомові, золотисті водорості), частина прикріплювалась до дна. Істотною умовою подальшої еволюції рослин було утворення ґрунтового субстрату на поверхні суші в результаті взаємодії бактерій і ціануй з мінеральними речовинами і під впливом кліматичних чинників.

Наприкінці силурійського періоду ґрунтоутворюючі процеси створили можливість виходу рослин на сушу (440 млн. років тому). Першими освоїли сушу псилофіти. Від них виникли інші групи наземних судинних рослин: плауни, хвощі, папороті, що розмножуються спорами й віддають перевагу водному середовищу. Примітивні угруповання цих рослин широко поширились в девоні. У цей же період з’явилися й перші голонасінні, що виникли від стародавніх папоротей і успадкували від них зовнішній деревоподібний вигляд.

Значної різноманітності флора досягла в кам’яновугільний період. У палеозойських лісах панували деревоподібні папороті і хвощеподібні. Із перших голонасінних панували різні птерідосперми й кордаїти, що нагадували стовбурами хвойних і мали довге стрічкоподібне листя.

У крейдовий період відбувся наступний крок в еволюції – з’явилися покритонасінні. Перші з них були чагарниками чи низькорослими деревами з дрібним листям.

Основні особливості еволюції рослинного світу:

- Поступовий перехід до переваги диплоїдного покоління над гаплоїдним.

- Незалежне статеве розмноження від краплинноводного середовища. Перехід від зовнішнього запліднення до внутрішнього, виникнення подвійного запліднення та забезпечення зародка поживними речовинами.

- У зв’язку з прикріпленим способом життя на суші рослина розчленовується на корінь, стебло й листя, розвивається судинна система, опорні та захисні тканини.

- Удосконалення органів розмноження і перехресного запилення у квіткових (паралельно з еволюцією комах). Розвиток зародкового мішка для захисту рослинного ембріона від несприятливих впливів зовнішнього середовища.

Труднощі побудови філогенетичної системи квіткових обумовлюється, в першу чергу, численними випадками регресивного становлення: певна категорія рослин, що досягла вже високої позначки розвитку (наприклад повернення від комахозапилення до вітрозапилення).

 

 

Згідно коацерватної гіпотези біогенезу Опаріна і Холдейна близько 3,5 млрд років тому виникли перші примітивні прокаріотичні організми – протобіонти. Близько 3,5 – 3 млрд років тому почали розвиватись Procariota: Bacteria і Cyanobacteria. 2,2 млрд років назад виникли перші еукаріотичні організми (гетеротрофи), від яких пішли сучасні найпростіші організми. Більшість учених вважають, що вихідною групою усіх найпростіших є древні джгутиконосці – Mastigophora. Про це свідчать:

- Схожість з примітивними бактеріями.

- Багато саркодових (фораменіфери) в життєвому циклі мають джгутикові стадії.

- У деяких видів Mastigophora спостерігається перехід в амебоїдний стан.

Науковці вважають, що предковою групою найпростіших були джгутиконосці, від яких пішли Саркодові.

Такі типи найпростіших як Sporozoa та Infusoria також беруть початок від Mastigophora, оскільки, в споровиків у життєвому циклі є джгутикові стадії, а в інфузорій – будова війок нагадує будову джгутика.

Згідно з теорією І. Мечникова предком усіх багатоклітинних стала колонія джгутиконосців, від якої в результаті міграції окремих клітин всередину порожнини колонії виник гіпотетичний організм – рання фагоцитела. Від неї беруть початок дві гілки примітивних багатоклітинних: Пластинчасті і Губки. Вважають, що білатерально-симетричні організми пішли від фагоцителоподібного предка, який перейшов до повзаючого способу життя. Це стало завдяки цілеспрямованому руху по твердому субстрату й у зв’язку з появою третього зародкового шару клітин – мезодерми, з якої виникла мускулатура.

Важливим етапом в подальшій еволюції безхребетних тварин стала поява це лома, що сприяло виникненню кровоносної, дихальної системи. Першими целомічними тваринами були древні Polycheta (багатощетинкові черви, тип Annelida), від яких пішли сучасні кільчасті черви, молюски й членистоногі.

 

Модуси філогенетичних перетворень органів і функцій

Кількісні функціональні зміни органів:

1. Розширення функцій. Наприклад, уші слона слугують додатковим органом терморегуляції, кровоносна система виконує функцію терморегуляції, а також захисну.

2. Звуження функцій. Наприклад, кінцівки коней, втратили хапальну функцію. Звуження функцій часто пов’язано з їхньою іммобілізацією – втрата функцій у зв’язку з редукціює органа.

3. Інтенсифікація функцій. Наприклад, збільшення переднього мозку привело до формування другої сигнальної системи. Розвиток хутряного покриву забезпечило й терморегуляцію, і захист від фізико-хімічних факторів.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав