Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Адміністративна й кримінальна відповідальність за недобросовісну конкуренцію

Читайте также:
  1. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  2. II. Види законів про кримінальну відповідальність, мають зворотну дію в часі.
  3. III. Закони про кримінальну відповідальність, не мають зворотну дію в часі.
  4. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства.
  5. Адміністративна відповідальність та адміністративні стягнення
  6. Відповідальність аудитора
  7. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ
  8. Відповідальність за бюджетні правопорушення.
  9. Відповідальність за ненадання допомоги судну та особам, що зазнали лиха

Також законодавством передбачено відповідальність за недобросовісну конкуренцію, у тому числі кримінальну.

Як зазначено в статті 4 Закону України,,Про захист від недобросовісної конкуренції ” неправомірним є використання без дозволу уповноваженої на те особи чужого імені, фірмового найменування, знаків для товарів і послуг, інших позначень, а також рекламних матеріалів, упаковки товарів, назв літературних, художніх творів, періодичних видань, вказівок походження товарів, що може призвести до змішування з діяльністю іншого господарюючого суб'єкта (підприємця), що має пріоритет на їхнє використання.

Використання у фірмовому найменуванні власного імені фізичної особи не вважається неправомірним, якщо до власного імені додається який-небудь відмітний елемент, що виключає змішування з діяльністю іншого господарюючого суб'єкта (підприємця).

Неправомірним використанням товару іншого виробника є введення в господарський обіг під своїм позначенням товару іншого виробника шляхом змін або зняття позначень виробника без дозволу уповноваженої на те особи.

Копіюванням зовнішнього вигляду виробу є відтворення зовнішнього вигляду виробу іншого господарюючого суб'єкта (підприємця) і зведення його в господарський обіг без однозначної вказівки виробника копії, що може привести до змішування з діяльністю іншого господарюючого суб'єкта (підприємця).

Не вважається неправомірним копіювання зовнішнього вигляду виробу або його частин, якщо таке копіювання обумовлене винятково їхнім функціональним застосуванням.

Дія цієї статті не поширюється на вироби, які мають охорону як об'єкти права інтелектуальної власності.

Справи про недобросовісну конкуренцію розглядаються Антимонопольним комітетом України і його територіальних відділень у порядку, визначеному Законом «Про захист від недобросовісної конкуренції». Законам України,,Про обмеження монополізму й недопущенні недобросовісної конкуренції в підприємницькій діяльності», Законам України,,Про Антимонопольний комітет України» та іншими законодавчими актами України.

Як зазначено в ст. 29 Закону «Про захист від недобросовісної конкуренції», особи, права яких порушені діями, визначеними як несумлінна конкуренція, можуть протягом шести місяців від дня, коли вони довідалися або повинні довідатися про порушення своїх прав, звернутися до Антимонопольного комітету України, його територіальних відділень із заявою про захист своїх прав.

У процесі розгляду справи Антимонопольний комітет України, його територіальні відділення за поданою заявником заявою мають право вжити заходів щодо забезпечення виконання рішення, якщо з таких заходів може ускладнити або унеможливити його виконання.

З метою забезпечення виконання рішення Антимонопольний комітет України, його територіальні відділення виносять розпорядження про:

- заборону особі, у діях якої вбачаються ознаки порушення (відповідачеві), здійснювати певні дії;

- накладення арешту на майно або грошові суми, які належать відповідачеві.

Антимонопольний комітет України, його територіальні відділення у справах про недобросовісну конкуренцію приймають обов'язкові для виконання рішення про:

- визнання факту недобросовісної конкуренції;

- припинення недобросовісної конкуренції;

- офіційне спростування за рахунок порушника розповсюджених ним неправдивих, неточних або неповних відомостей:

- накладення штрафів:

- виключення товарів з неправомірно використаним позначенням і копій виробів іншого господарюючого суб’єкта (підприємця);

- скасування або зміна центральними й місцевими органами державної виконавчої влади, виконавчими органами місцевого самоврядування прийнятих ними неправомірних актів і розірвання укладенім ними угод.

Рішення про накладення штрафів у розмірах понад чотириста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян приймається винятково Антимонопольним комітетом України на його засіданнях.

Порушник, на який накладений штраф, платить його в тридцяти денний строк від дня одержання рішення про накладення штрафу, якщо інше не визначене цим рішенням.

За кожний день прострочення сплати штрафу стягується пеня в розмірі одного відсотка від суми штрафу.

Стаття 229 Кримінального кодексу. Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмово -го найменування, кваліфікованої вказівки походження товару

1. Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікаційна ознака походження товару, або інше навмисне порушення права на ці об'єкти, якщо це завдало матеріальної шкоди в значному розмірі. - карають штрафом від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт строком до двох років, або позбавленням волі на той же строк, з конфіскацією й знищенням відповідної продукції й знарядь і матеріалів, які спеціально використовувалися для її виготовлення.

2. Ті ж дії. якщо вони зроблені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або завдали матеріальної шкоди у великому розмірі. - карають штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт строком до двох років, або позбавленням волі строком від двох до п'яти років з конфіскацією й знищенням відповідної продукції й знарядь, і матеріалів, які спеціально використовувалися для її виготовлення.

3. Дії, передбачені частинами 1 або 2 цієї статті, зроблені службовою особою з використанням службового становища або організованою групою, або якщо вони завдали матеріальної шкоди в особливо великому розмірі, - карають штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до шести років, з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років або без такого й з конфіскацією й знищенням відповідної продукції й знарядь і матеріалів, які спеціально використовувалися для її виготовлення.

Примітка. Матеріальна шкода вважається нанесеною у значному розмірі, якщо її розмір у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, у великому розмірі, якщо її розмір у двісті іі більше разів перевищує неоподатковуваний.

Отже:

Застосувати у своєму бізнесі чужу торгову марку досить ризиковано. Нехай, на перший погляд, це й може принести колосальний прибуток, але надалі - не мало проблем як фінансового, так і кримінального характеру. До того ж для подальшого розвитку бізнесу буде створена не особливо хороша репутація, якщо перейти на більш високий рівень з,,серйозними “ грошима й працювати з «серйозними» клієнтами.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 48 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав