Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

РОЗДІЛ 3. ПРОЕКТНА ЧАСТИНА

Читайте также:
  1. Quot;Програмування. Частина III.
  2. VI. Законопроектная деятельность Правительства
  3. Аналітична частина
  4. Аналітична частина
  5. Б) коли складові частки чітко визначені і відомо, хто із співавторів створив ту чи іншу частину — роздільне співавторство.
  6. Бойові завдання і бойові порядок механізованих підрозділів у наступі.
  7. Взаємодія слідчого з оперативними підрозділами
  8. Взаємозв'язки структури (банку) з іншими організаційними підрозділами
  9. Висновки до 2 розділу
  10. Висновки до другого розділу

Перед висвітленням основних підрозділів розділу необхідно дати коротку передмову (0,5 стор.) про необхідність розрахунку гранично допустимих викидів.

Підрозділ 3.1. Розрахунок забруднення атмосферного повітря шкідливими викидами підприємства

В підрозділі вказується за якою методикою проводиться розрахунок, за допомогою якої обчислювальної техніки та програмного продукту. Алгоритм та порядок проведення розрахунків полів максимальних концентрацій викладені в “Методиці розрахунку концентрацій в атмосферному повітрі забруднюючих речовин, які містяться у викидах підприємств - ОНД-86, ОНД-90”.

 

В результаті проведених розрахунків необхідно одержати:

1. Максимальні концентрації домішок у вузлах розрахункової сітки, мг/м3;

2. Максимальні приземні концентрації (Смах) на відстані, на якій вони досягаються (Хмах), для джерел викидів забруднюючих речовин;

3. Частка вкладу основних джерел викидів у вузлах розрахункової сітки;

4. Карти забруднення атмосферного повітря у частках ГДК м.р.;

5. Роздруковані вихідні дані про джерела забруднення, метеорологічні параметри, фізико-географічні особливості місцевості;

6. Перелік джерел, які мають найбільший вклад в рівень забруднення атмосферного повітря.

 

В главі необхідно вказати довжину прямокутної сітки, крок розрахунку.

Підрозділ містить таблицю “Параметри викидів атмосферного повітря для розрахунку ГДВ”.

На ситуаційному плані підприємства наносяться усі джерела викиду та проводиться їх нумерація. Після чого переходять до комп’ютерного розрахунку забруднення атмосферного повітря. Роздруківка розрахунку додається до проекту у додатку 1. В кінці підрозділу проводиться аналіз даних, які одержані в результаті розрахунку. Загальний об’єм підрозділу (не враховуючи обсяг таблиці 3 та додатку 1) 2-4 стор.

 

Підрозділ 3.2. Заходи зі зменшення забруднення атмосферного повітря шкідливими викидами

В підрозділі приводяться інженерні пропозиції щодо зменшення концентрації забруднюючих речовин в приземному шарі атмосферного повітря на межі санітарно-захисної зони. Після опису інженерних рішень приступають до розрахунку гранично допустимих викидів тих джерел, де вони були запроектовані. Результати розрахунку подаються у додатку 2.

Необхідно пам’ятати, що в залежності від стану атмосферного повітря створюються різноманітні умови розсіювання забруднюючих речовин у її приземному шарі. Існує три категорії наслідків від несприятливих метеорологічних умов:

1 категорія. Біля поверхні ґрунту очікується накопичення забруднюючих речовин, концентрації яких можуть досягти рівнів, що перевищують гранично допустимі в 3 рази.

2 категорія. Біля поверхні ґрунту очікується накопичення забруднюючих речовин, концентрації яких можуть досягти рівнів, що перевищують гранично допустимі в 3-5 разів.

3 категорія. Біля поверхні ґрунту очікується накопичення забруднюючих речовин, концентрації яких можуть досягти рівнів, що перевищують гранично допустимі більше ніж в 5 разів.

У зв’язку з чим необхідно запроектувати заходи з регулювання викидів шкідливих речовин в період несприятливих метеорологічних умов. Ці заходи зводяться у додаток 3, де в довільній табличній формі вказується: характеристика джерела викиду; викиди в атмосферне повітря при нормальних метеорологічних умовах та при різних категоріях несприятливих метеорологічних умов.

Загальний об’єм підрозділу 3-4 стор.

 

Підрозділ 3.3. Ареали забруднення атмосферного повітря шкідливими викидами

В цьому підрозділі приводяться комп’ютерні карти ареалів розсіювання забруднюючих речовин від стаціонарних джерел викиду підприємства на існуюче положення та з урахуванням заходів по зниженню концентрацій. Проводиться їх детальний опис. Підрозділ ілюструється демонстраційним листом графіки (формату А1) ареалів забруднення речовин. Загальний об’єм глави 2-3 стор.

В кінці розділу робиться короткий висновок по основних положеннях розділу.

 

РОЗДІЛ 4. ОЦІНКА ЕКОНОМІЧНИХ ЗБИТКІВ*

Розділ складається з двох підрозділів 4.1. та 4.2. (назви подані у вступі), в яких за стандартною методикою проводиться розрахунок економічних збитків, які завдаються біосфері промисловими викидами.

Загальні економічні збитки, що завдаються біосфері забрудненням хімічних сполук, визначаються сумою збитків від надходження в біосферу різних сполук від різних джерел:

n

Зу = å Зуі (1)

і=1

де Зуі - збитки від забруднення біосфери і-ою сполукою (і=1,2,3,...n), гривень/ рік.

Економічні збитки від надходження різних сполук від одного джерела визначаються як:

n

Еуі = å Еуrі (2)

і=1

де Еуrі - збитки від забруднення повітря і-ою сполукою, гривень/рік.

Економічні збитки від надходження і-ої токсичної сполуки в атмосферу визначають як:

Еуrі = DGriДПr / XrVrГДКсер.доб.і (3)

де DGri - кількість і-ої сполуки, яка потрапляє у атмосферне повітря з перевищенням санітарних норм, кг/рік:

DGri = Gri - GriГДКсер.доб. (4)

де Gri - загальна кількість і-ої сполуки, яка потрапляє в атмосферне повітря (визначається по паспорту на пристрій), кг/рік; GriГДКсер.доб. - кількість і-ої сполуки, яка надходить в атмосферне повітря у відповідності до санітарних норм (визначається добутком об’єму викиду на нормативний санітарний показник), кг/рік;

Д - середньостатистична величина валового суспільного продукту в розрахунку на душу населення в рік;

Пr - показник, який враховує ступінь забруднення повітряного середовища:

Пr = Сі / ГДК сер.доб.і (5)

де Сі - концентрація і-ої сполуки, яка надходить в повітряне середовище, мг/м2;

Xr - показник, який враховує зону токсичної дії хімічної сполуки при попаданні її в організм людини з повітрям, яким вона дихає:

Xr = ЛК50 / ГДКсер.доб. (6)

Vr - середня кількість повітря, яка надходить в організм людини при вдиханні (воно приблизно приймається 15 м3/доб.); t - кількість днів на рік, коли іде викид токсичних сполук;

ГДКсер.доб.і - середньо добова гранично допустима концентрація і-ої сполуки; ЛК50 - летальна концентрація речовини.

Розрахунки проводять до та після заходів і за їх різницею вираховується економічний ефект від запропонованого заходу. Обсяг розділу 2-3 стор. В кінці розділу робиться висновок по її загальних положеннях.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав