Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Міжнародні організації стандартизації, їх завдання та функції

Читайте также:
  1. VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
  2. VII. Домашнє завдання.
  3. VІІ. Організації контролю застосування СУР
  4. X. Міжнародні відносини
  5. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України у системі органів державної влади та його завдання.
  6. Аналіз загальних показників організації праці
  7. Аналіз небезпечних і шкідливих факторів умов праці в організації
  8. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  9. Безготівковий оборот грошей та роль банків у його організації. Платіжні системи.
  10. Безготівковий оборот грошей та роль банків у його організації. Платіжні системи.

Міжнародні та регіональні стандарти приймаються відповідно міжнародними та регіональними організаціями зі стандартизації. Міжнародна стандартизація спрямована на полегшення торговельних і виробничих відносин у світі, що особливо актуально при становленні глобальних міжнародних ринків, таких як Єдиний Європейський, Північно-Американський, Азіатсько-Тихоокеанський. Регіональна стандартизація спрямована на захист інтересів окремого регіону. Зокрема, стандартизація в Європі (регіональна стандартизація) призначена для забезпечення потреб Єдиного Європейського ринку.

Після війни, у жовтні 1946 p., у Лондоні відбулося спільне засідання ККС і делегатів 25 країн, на якому було прийнято рішення щодо створення Міжнародної організації зі стандартизації (The International Organization for Standardization — ISO). В основу назви (абревіатури) було покладено грецьке слово "isos" — рівний. Вона є неурядовою організацією.

Членами ISO є не уряди, а національні організації зі стандартизації (комітети-члени) з правом одного голосу. Комітети-члени є повноправними членами організації і мають право брати участь в усіх робочих органах, бути обраними до керівних органів, отримувати копії всіх робочих документів, подавати на розгляд зауваження щодо них. Для цього виду членства встановлена шкала щорічних внесків до бюджету ISO.

Етапи розвитку міжнародної системи стандартизації:

- починається з 1886 р., коли у Дрездені (Німеччина) відбувся перший конгрес зі стандартизації, який сприяв створенню Міжнародної асоціації з випробування матеріалів;

- створення першої національної організації зі стандартизації у Великобританії (1901 рік);

- МЕК (Міжнародна електротехнічна комісія), котра була створена в 1906 р. з метою встановлення міжнародних стандартів у всіх галузях, пов’язаних з електрикою, електронікою та радіотехнікою;

- створення в 1926 р. у Нью-Йорку Міжнародної федерації національних асоціацій з стандартизації (ISA);

- розпочала функціонувати міжнародна організація ISO 23 лютого 1947 як добровільна, неурядова організація. Вона була заснована на основі досягнутого на нараді в Лондоні в 1946 р. угоди між представниками 25-ти індустріально розвинених країн про створення організації, яка має повноваження координувати на міжнародному рівні розробку різних промислових стандартів і здійснювати процедуру прийняття їх як міжнародних стандартів. При створенні організації та вибору її назви враховувалась необхідність того, щоб абревіатура найменування змогла б звучати однаково на всіх мовах. Для цього було вирішено використовувати грецьке слово isos – рівний, тому на всіх мовах світу Міжнародна організація зі стандартизації має коротку назву ISO (ІСО).

14 жовтня 1946 року відзначається «всесвітній день стандартів». Ця дата обрана тому, що саме в цей день, у столиці Великобританії місті Лондоні відкрилася конференція національних організацій зі стандартизації. На конференції 65 делегатів з 25 країн світу, включаючи і Союз Радянських Соціалістичних Республік створили Міжнародну організацію зі стандартизації (англ. International Organization for Standardization, ISO).

Сьогодні організаційно-методичну основу розробки стандартів як міжнародних, так і національних створює Міжнародна організація зі стандартизації (International Organization for Standardization - ISO, штаб-квартира в Женеві). ISO - це 162 країни-учасниці, близько 3000 структурних підрозділів - 190 технічних комітетів; 650 підкомітетів; 2188 робочих груп; це - понад 15000 опублікованих стандартів. Офіційні мови — англійська, французька, російська. Цими мовами видаються всі матеріали та документи ISO. Функції і завдання ISO: установлення міжнародних стандартів за умови згоди всіх членів; сприяння та полегшення застосування нових стандартів, що мають спільні вимоги; організація обміну інформацією; співпраця з іншими міжнародними організаціями; координація про об'єднання національних стандартів та видання для своїх членів необхідних рекомендацій.

Організаційна структура ISO складається із керівних і робочих технічних органів. Вищим органом ISO є Генеральна асамблея — загальні збори всіх комітетів-членів, які скликаються один раз на три роки.

Крім ISO, стандартизація впроваджується багатьма міжнародними, регіональними (див. табл.3.1) та національними організаціями (див. табл.3.2).

Другою міжнародною організацією є Міжнародна електротехнічна комісія - МЕК (International Electrotechnical Commission - IEC). Вона утворена в 1906 р., є добровільною неурядовою організацією. Її діяльність в основному пов'язана зі стандартизацією фізичних характеристик електротехнічного та електронного обладнання. Основна увага IEC приділяє таким питанням, як, наприклад, електровимірювання, тестування, утилізація, безпека електротехнічного і електронного обладнання. Членами IEC є національні організації (комітети) стандартизації технологій у відповідних галузях, що представляють інтереси своїх країн у справі міжнародної стандартизації. Мова оригіналу стандартів МЕК - англійська.
Третя важлива міжнародна організація у сфері стандартизації - Міжнародний Союз Електрозв'язку (International Telecommunication Union – ITU). Організація об'єднує більше 500 урядових і неурядових організацій. До її складу входять телефонні, телекомунікаційні та поштові міністерства, відомства та агентства різних країн, а також організації-постачальники обладнання для забезпечення телекомунікаційного сервісу. Основне завдання ITU полягає в координації розробки гармонізованих на міжнародному рівні правил і рекомендацій, призначених для побудови та використання глобальних телемереж та їх сервісів. У 1947 р. ITU отримала статус спеціалізованого агентства Організації Об'єднаних Націй (ООН).

Аналогічно створені регіональні організації у сфері стандартизації у Європі:

- CEN (the European Committee for Standardization) - європейський комітет стандартизації широкого спектру товарів, послуг і технологій;

- CENELEC (the European Committee for Electrotechnical Standardization) - європейський комітет стандартизації рішень в електротехніці;

- ETSI (European Telecommunications Standards Institute) - європейський інститут стандартизації в галузі телекомунікацій.

З 1993 р. Україна стала членом Міжнародної організації стандартизації та Міжнародної електротехнічної комісії, а з 1997 р. - членом Європейського комітету зі стандартизації (CEN).

Таблиця 3.1

Основні міжнародні та регіональні організації стандартизації

Скорочена назва організації Повна назва організації англійською мовою Повна назва організації українською мовою
ISO International Organization for Standardization Міжнародна організація стандартизації
IEC/CEI International Electrotechnical Commission Міжнародна електротехнічна комісія
CEN European Committee for Standardization Європейський комітет стандартизації
CENELEC European Committee for Electrotechnical Standardization Європейський комітет стандартизації в області електротехніки і електроніки
ETSI European Telecommunications Standards Institute Європейський інститут стандартизації в області телекомунікацій
ITU International Telecommunication Union Міжнародний союз електрозв’язку
IFAN International Federation of Standards Users Міжнародна федерація користувачів стандартів
COPANT Pan American Standards Commission Пан-американська комісія зі стандартів  
PASC Pacific Area Standards Congress Конгрес зі стандартизації країн Тихоокеанського басейну
EASC EuroAsia Council on Standardization, Metrology, and Certification Міждержавна рада зі стандартизації, метрології і сертифікації у межах СНД
WSSN World Standards Services Network Всесвітня мережа служб стандартів

 

 

У більшості країн світу створено свої національні організації стандартизації. Деякі національні організації стандартизації наведено в таблиці 3.2.

Таблиця 3.2

Деякі національні організації стандартизації

 

Назва країни Назва національного органу стандартизації англійською мовою Назва національного органу стандартизації українською мовою
Австралія Standards Australia (SAA) Стандарти Австралії
Австрія Osterreichisches Normungsinstitut (ON) Інститут стандартизації Австрії
Аргентина Instituto Argentino de Normalizacion (IRAM) Інститут стандартизації Аргентини
Білорусь Committee for Standardization, Metrology and Certification (BELST) Державний комітет зі стандартизації, метрології і сертифікації Республіки Білорусь
Великобританія British Standards Institution (BSI) Британська організація зі стандартизації
Німеччина Deutsches Institut fur Normung (DIN) Інститут стандартизації Німеччини
Греція Hellenic Organization for Standardization (ELOT) Організація зі стандартизації Греції
Італія Ente Nazionale Italiano di Unificazione (UNI) Інститут зі стандартизації Італії
Канада Standards Council of Canada (SCC) Рада зі стандартів Канади
Китай China State Bureau of Quality and Technical Supervision (CSBTS) Бюро із якості і технічного нагляду Китаю
Латвія Latvian Standard (LVS) Організація зі стандартизації Латвії
Литва Lithuanian Standards Board (LST) Бюро стандартів Литви
Молдова Department of Standards, Metrology and Technical Supervision (MOLDST) Департамент стандартів, метрології і технічного нагляду Республіки Молдова
Російська федерація State Committee of the Russian Federation for Standardization and Metrology (Gosstandart of Russia) Державний комітет Російської Федерації зі стандартизації і метрології
США American National Standards Institute (ANSI) Американський національний інститут зі стандартизації
Туреччина Turkish Standards Institution (TSE) Інститут зі стандартизації Туреччини
Південна Корея Agency for Technology and Standards (ATS) Агентство із технології і стандартів
Японія Japanese Industrial Standards Committee (JISC) Комітет промислових стандартів Японії

 




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 104 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав