Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сутність діагностичного підходу в індивідуальній соціальній роботі

Читайте также:
  1. Аналіз зовнішньої діяльності підприємства на основі системного підходу
  2. Баланс підприємства: сутність, мета складання, структура, взаємозв’язок з рахунками.
  3. Безробіття: сутність, види та соціально-економічні наслідки. Закон Оукена.
  4. Бенчмаркінг як альтернатива маркетингового дослідження: сутність, функції, види.
  5. Буття матеріального. Сутність матерії та форми її існування.
  6. В СОЦІАЛЬНІЙ ТА ЕКОНОМІЧНІЙ СФЕРАХ
  7. Вартісна оцінка та її сутність.
  8. Введення в економіку. Сутність, предмет і методи економічної теорії.
  9. Видатки бюджету, їх сутність і класифікація.
  10. Визначте сутність, напрямки та перспективи розвитку генетичної інженерії.

В основі діагностичного підходу лежать два основоположних принципа:

- соціальна допомога основана на індивідуалізації клієнта і його проблеми;

- допомога спрямована на покращення соціального життя людини.

Ці два взаємно обумовлених процеса описуються як діагноз і лікування.

Розглянемо перший процес – діагноз.

У науково-практичному плані робітник соціальної сфери розв’язує широке коло завдань і сутність соціальної діагностики полягає в отриманні достовірних знань про об’єкт або соціальний процес у всій його складності та багатоаспектності.

Призначення соціального діагнозу полягає у точному визначенні причинно-наслідкових зв’язків, породжених умовами життя клієнтів соціального обслуговування.

Соціальний діагноз потребує збору інформації про клієнтів, умови їх життєдіяльності, а також її аналіз з метою розробки програми соціальної допомоги. Соціальний діагноз здійснюється:

- на рівні суспільства з метою виявлення загальних тенденцій розвитку у різних галузях економічного, соціального, політичного, духовного життя;

- на рівні соціальної групи або територіальної громади;

- на особистісному рівні.

Мета діагностики стану соціального об’єкта ­– не тільки отримати достовірну інформацію про об’єкт або соціальний процес і середовище, а прогнозувати можливі зміни та вплив на інші соціальні об’єкти, а також напрацювання рекомендацій щодо прийняття організаційних рішень, соціального проектування дій щодо надання соціальної допомоги.

Діагностика соціальна є необхідною складовою практики циклу діагноз-прогноз-програма-втілення та важливим технологічним інструментом.

Соціальна діагностика розв’язує типові завдання:

- виявлення специфічних соціальних якостей, особливостей розвитку та поведінки клієнта;

визначення ступеня розвитку різних його властивостей, їх вираз у кількісних та якісних показниках;

- опис діагностики особливостей клієнта;

- ранжування специфічних властивостей клієнта.

У соціальній діагностиці враховується фактори соціальні (зовнішньої) і біологічні(внутрішні). Завдання соціального робітника – дати клієнту цілісну характеристику з позиції медико-біологічних, соціально-економічних і психолого-педагогічних параметрів, оскільки людина являє собою єдність біологічного, духовного та соціального у всій складності їх зв’язку і взаємовідносин.

При соціальній діагностиці працівник соціальної сфери повинен дотримуватися соціально-етичних вимог‑ принципів діагностики:

- принцип конфединційності (нерозголошення результатів соціального діагнозу без персональної згоди на це клієнта, який є об’єктом дослідження);

- принцип наукової обґрунтованості (результати аналізу повинні бути

валідними(достовірними) і надійними);

- принцип не нанесення шкоди (діагностичні результати не повинні наносити людині шкоду, яку досліджували);

- принцип об’єктивності (висновки дослідження повинні бути науково обгрунтовані на основі об’єктивних даних і неповинні залежити від суб’єктивних установок тих, хто проводив дослідження або використовує його результати);

- принцип ефективності (не слвд пропонувати людині ніякі рекомендації,які за результатами діагнозу будуть для неї некорисними, можуть привести до небажаних або не передбачуваних наслідків).

Соціальна діагностика як важливий технологічний інструмент містить у собі принципи, алгоритм процедур і способів перевірки різних методів дослідження соціальних процесів і явищ. В основі діагностики лежить проблема аналізу й узагальнення факторів, що характеризують соціальний розвиток людини, соціальних груп суспільства.

Технологія соціальної діагностики містить процедурні етапи:

1-й – ознайомлення з клієнтом і його проблемою; постановка завдань, виокремлення ситуації для діагностування, параметрів ситуації;

2-й – вибір основних критеріїв і показників;

3-й – вибір і аналіз результатів;

4-й – формування та оформлення висновків;

5-й – діагностичний висновок.

Практична соціальна діагностика використовується в різноманітних галузях життя та діяльності людей. Спеціаліст соціальної роботи є автором або учасником прикладних соціально-педагогічних, психологічних, соціологічних, економічних досліджень, проводить консультування у розв’язанні соціальних проблем, корекцію та реабілітацію, застосовує форми та методи терапевтичного впливу й ін.

Серед методів діагностування клієнта слід виділяти наступні:

Спостереження – метод, який використовується при вивчення зовнішніх проявів поведінки клієнта, за якими можна скласти уявлення про нього.

Бесіда у соціальній діагностиці – метод отримання та коректування інформації засобами вербальної комунікації. Основна вимога до працівника, що діагностує, вміння викликати довіру клієнта, отримати відверті відповіді. Проведення бесіди потребує основних технологічних умов: вміння зацікавити клієнта темою бесіди; створення атмосфери взаємної поваги та довіри: вміле використання методів переконання та сугестії.

Анкетування – метод збору статистичного матеріалу шляхом формалізованого опитування респондентів.

Опитування (через опитувальник) – сукупність методичних прийомів вивчення та оцінки окремих властивостей і проявів особистості. Кожна з методик являє собою стандартизовану анкету, яка містить набір тверджень. З якими респондент може погодитися або не погодитися.

Метод експертної оцінки – соціальна проблема потребує оцінки компетентних осіб (експертів), які мають глибокі знання про предмет або об’єкт дослідження, і тоді проводиться опитування експертів шляхом анкетування та інтерв’ювання.

Соціометрія – це метод опитування та алгоритм математичного обчислення первинних вимірів. Сутність методу зводиться до обчислення різноманітних персональних і групових індексів.

Моніторинг –організація постійного відстеження інформації, включене спостереження, оцінка і аналіз соціальних ситуацій у фокусі їх виміру, із прогнозування цих вимірів на певну перспективу.

Методи тестування. Останнім часом отримали особливого розповсюдження. Їх існує велика кількість і їх можна об’єднати в групи за ознаками: індивідуальні та групові, вербальні та не вербальні, кількісні та якісні, загальні та спеціальні. Тести є спеціалізованими методами діагностичного дослідження, за допомогою яких можна отримати кількісну або якісну характеристику явища. Перевага тестів у тому, що вони можуть застосовуватися до різних категорій населення, різних за віком, за професією, за життєвим досвідом та ін.

Біографічний метод – спосіб дослідження діагностики, корекції та проектування життєвого шляху особистості. Цей метод заснований на вивченні особистості в контексті її особистісної історії та перспектив розвитку і індивідуально буття та взаємовідносин з іншими людьми, спрямований на реконструкцію життєвих програм і сценаріїв розвитку особистості, на переструктурування просторово-часової організації ділового, сімейного, духовного життя в умовах конкретного, природного та соціального середовища.

Загалом соціальна діагностика – це складна галузь професійної діяльності, особлива технологія діяльності робітника соціальної сфери.

 

ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

· Загальні висновки з теми заняття:

1. Діагностична школа соціальної роботи на сьогодні є

провідним напрямком в організації і проведенні соціальної практики в суспільстві.

2. Соціальна діагностика є необхідною складовою всього

циклу соціальної роботи, її важливим технологічним інструментом.

· Відповіді викладача на запитання студентів.

· Завдання навчаємих на самостійну роботу: підготовка до групового заняття „Застосування діагностичного підходу в індивідуальній соціальній роботі”.

 

Лекцію розробив старший викладач кафедри № 801

працівник ЗСУ Е.П.Дуб

 

Лекція обговорена та схвалена на засіданні ПМК

Протокол №___ від „___” ____________ 20 року




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 79 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав