Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

АКТИВНЕ ВЕНТИЛЮВАННЯ ЗЕРНОВИХ МАС

Читайте также:
  1. ОЧИЩЕННЯ ТА СОРТУВАННЯ ЗЕРНОВИХ МАС
  2. Право на інформацію та його елементи. Активне і пасивне право на інформацію.
  3. РЕЖИМИ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНОВИХ МАС
  4. Рівень товарності зернових культур
  5. СПОСОБИ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНОВИХ МАС
  6. Структура посівних площ зернових культур
  7. ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНОВИХ МАС

Активне вентилювання зернової маси полягає у примусовому її продуванні атмосферним повітрям.

Його проводять для збереження якості сирого й вологого зерна, запобігання розвиткові плісені та шкідників хлібних запасів. В окремих випадках його застосовують для прискорення процесу післязбирального дозрівання, вирівнювання температури й вологості зернової маси. Під впливом активного вентилювання змінюється повітря в міжзернових проміжках насипу.

За інтенсивністю та характером руху повітря в насипу розрізняють вентилювання пасивне й активне, безперервне й переривчасте.

Пасивне вентилювання, або провітрювання, зерна характеризується малим повітрообміном. Повітря в насипу переміщується переважно через його різну щільність, різницю температур, виникнення або посилення протягів через відкриті двері сховища. Таке вентилювання малоефективне і не забезпечує збереженості зерна.

Активне, або примусове, вентилювання зерна характеризується інтенсивним повітрообміном у насипу. Його проводять за допомогою установок, обладнаними вентиляторами. Буває безперервним і переривчастим. За переривчастого вентилювання період активного продування насипу чергується з періодом зберігання зерна без продування. Це вентилювання є технологічно перспективним для економії електроенергії та витрат на обробку зерна.

Профілактичне вентилювання застосовують для збагачення киснем повітря міжзернового простору, вирівнювання температури й вологості в зерновому насипі, ліквідації комірного запаху, зберігання життєздатності насіння, запобігання виникненню осередків самозігрівання та ін. При цьому питома подача повітря невелика – 30… 50 м3/т за годину. Його здійснюють періодично, враховуючи температуру і вологість навколишнього середовища й температуру та вологість зерна. Профілактичну обробку сухого зерна й зерна середньої сухості проводять після 1…3 місяці зберігання.

Вентилювання для охолодження зерна. При зниженні температури від плюс 10 0С і нижче у ньому значно гальмуються всі фізіологічні та мікробіологічні процеси. Насипи з такою температурою вважають охолодженими і такими, що мають підвищену стійкість при зберіганні. Спочатку зернову масу охолоджують, використовуючи нічні пониження температури повітря, потім проводять більш глибоке повторне охолодження. Для охолодження сухого зерна й зерна середньої сухості питома подача повітря має становити 50…80 м3/т за годину. Загальні його витрати залежать від стану зернової маси. Як правило, для доведення зернової маси до встановлених норм витрачається 1800 – 2000 м3 повітря на 1 т зерна.

Вентилювання для проморожування зерна. Температуру зерна знижують до мінусових значень. Зерно після цього перебуває в анабіозному стані, тобто воно має досить низький рівень життєдіяльності. Процеси обміну речовин і дихання в проморожених насипах знижуються до мінімуму, внаслідок чого сапрофітні мікроорганізми не розмножуються і частково гинуть.

Дозріле сухе насіння, проморожене до температури мінус 250С, повністю зберігає свої властивості і не втрачає здатності до проростання. Тривалий вплив такої температури не погіршує технологічних властивостей зерна з підвищеною вологістю, яке призначення для продовольчих та інших цілей.

Вентилювання для сушіння зерна й насіння проводять у камерних сушарках заводів, у сховищах. При цьому уникають травмування продукції.

Зерно під впливом теплого атмосферного або трохи підігрітого повітря сохне повільно, оскільки температура повітря становить 15…250С і питома подача його невелика (до 200 м3/т за годину). Тому для прискорення сушіння і скорочення його тривалості повітря нагрівають до 35…500С і збільшують питому подачу до 500…600 м3/т за годину.

Вентилювання насінного зерна. Для прискорення післязбирального дозрівання і підвищення енергії проростання та схожості свіжозібраного недозрілого насіння його вентилюють. Крім того, у процесі тривалого зберігання насіння періодично вентилюють для збереження його життєздатності. Часто для забезпечення тривалого зберігання насіння охолоджують або проморожують, а після зимового зберігання перед сівбою його прогрівають у полі трохи підігрітим або теплим весняним повітрям.

Як уже зазначалося, під час зберігання насіння дихає, виділяючи теплоту, вологу і вуглекислий газ. Як живий організм воно гине в безкисневому середовищі. Активне вентилювання насипу освіжає повітря міжзернових просторорів, збагачує його на кисень, зберігає життєздатність насіння.

Вентилювання для ліквідації самозігрівання застосовують для швидкого охолоджування зерна. Його проводять у будь – який час доби незалежно від погодних умов. Витрати повітря – 200 м3/ т за годину і більше. Закінчують вентилювання при повній ліквідації осередку самозігрівання. Для подальшого підвищення стійкості під час зберігання зерно сушать і надалі контролюють його стан.

Вентилювання для дегазації зазвичай проводять у теплі весняні дні. При цьому немає потреби переміщувати зерно. Тривалість такого способу вентилювання залежить від повноти дегазації, яку контролюють за кількістю залишку фумиганту в зерні.

Технологічна ефективність активного вентилювання зернових мас атмосферним повітрям виражається у швидкості зміни температури зерна. При тривалому вентилюванні зерно поступово набуває температури навколишнього середовища.

Активне вентилювання треба проводити згідно з установленими для кожної культури його режимами. Під режимами активного вентилювання розуміють оптимальне поєднання основних параметрів обробки зерна повітряним потоком, яке забезпечує найкращий господарський результат. До таких параметрів належать: питома подача повітря, тривалість охолодження, висота зернового насипу, періодичність вентилювання тощо.

Питома подача повітря означає кількість витрат його на вентилювання 1 т зерна протягом 1 год. Залежно від культури, вологості зернової маси і мети вентилювання вона коливається від 30 до 200 м3/год при висоті насипу зерна 1,5…3,5 м.

Питому подачу повітря V визначають за формулою

, де

n – кількість повітря, що подається вентилятором у насип зерна, м3/год,

m – маса вентильованого зерна, т.

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 96 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав