Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття та класифікація технологій соціальної (соціально-виховної) роботи в пенітенціарному закладі.

Читайте также:
  1. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  2. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  3. Puc. 2. Класифікація ринків за призначенням і структурою
  4. Адміністративні стягнення: поняття та види
  5. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  6. Алгоритм виконання курсової роботи
  7. Алгоритмічні роботи з величинами
  8. Безпека роботи з комп'ютерною технікою.
  9. Бібліографічне оформлення індивідуальної роботи
  10. Взаємозв'язок соціології та соціальної роботи.

Технологія (від грецького technē – мистецтво, майстерність, уміння + logos – учіння) – система знань про способи та засоби якісного перетворення об’єкта.

Під технологією соціально-виховної роботи із засудженими будемо розуміти спосіб організації цілеспрямованої, двосторонньої діяльності суб’єктів і об’єктів на основі її поділу на етапи та вибору оптимальних засобів, форм і методів виконання.

Кожний етап може передбачати кілька методів її здійснення, які використовуються залежно від умов здійснення діяльності і наявних ресурсів.

Зазначене вище дає нам підстави визначити основні риси технології соціально-виховної роботи із засудженими в пенітенціарних закладах:

1. Цілеспрямованість на досягнення мети ресоцілізації та подальшої соціалізації, розвитку, саморозвитку та самореалізації особистості засудженого;

2. Чітка алгоритмізація на основі визначення та послідовного виконання етапів (операцій, кроків), спрямованих на досягнення мети;

3. Доцільний і ретельний відбір форм, методів і засобів на кожному етапі;

4. Вимірювальний результат;

5. Існування в двох формах: як проект діяльності і як сама діяльність, побудована відповідно до цього проекту.

Класифікація соціально-виховних технологій може бути найрізноманітнішою: за рівнями, видами, сферами використання тощо. Усі вони свідомо чи підсвідомо використовуються в соціально-педагогічній роботі з неповнолітніми засудженими. Найбільш зручною для нас є класифікація технологій за В. Курбатовим, що відповідає суто специфічним принципам і функціям соціально-педагогічної роботи. Відповідно до цієї класифікації всі технології соціально-педагогічної роботи можна поділити на дві великі групи: загальні та конкретні. Загальні технології мають більш універсальний характер і використовуються в повсякденній роботі з усіма категоріями засуджених. До них належать технології цілепокладання, прогнозування, проектування, моделювання, діагностики, профілактики, адаптації, корекції та терапії, реабілітації, консультування, посередництва, супроводу, патронажу тощо.

Конкретні технології соціально-виховної роботи використовуються в роботі з конкретними категоріями засуджених та їх групами: технології роботи із засудженими в дільницях карантину, діагностики і розподілу; ресоціалізації; соціальної адаптації; технології роботи із засудженими з позитивними соціальними установками, негативними соціальними установками; технології роботи із засудженими з девіантною поведінкою, психічними вадами, функціональними обмеженнями; технології роботи із засудженими з підвищеною або зниженою самооцінкою; технології роботи із засудженими різних каст субкультури – «вожаки», «авторитети», «виконавці», «болото» тощо.

 

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 64 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав