Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Теоретичні аспекти організації навчально- виховного процесу в мало чисельній початковій школі

Читайте также:
  1. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  2. Uml; Основні теоретичні положення
  3. Uml; Основні теоретичні положення
  4. VІІ. Організації контролю застосування СУР
  5. Активізація навчапьного процесу
  6. Аналіз загальних показників організації праці
  7. Аналіз небезпечних і шкідливих факторів умов праці в організації
  8. Аналіз творчого процесу проектування перспективного образу
  9. Аналітичний контроль технологічного процесу.
  10. Безготівковий оборот грошей та роль банків у його організації. Платіжні системи.

Теоретичною основою дослідження стали положення психології та дидактики, які розкривають структуру навчальної діяльності (Л.С.Виготський, О.М.Леонтьєв, В.В.Давидов, В.В.Рєпкін, О.К.Дусавицький); методика поетапного формування розумових дій (П.Я.Гальперін, Н.Ф.Тализіна, Є.М.Кабанова-Меллєр); організація навчальної праці школярів (Ю.К.Чабанський, І.Я.Лерлер, Н.О.Лошкарьова, П.І.Підкасистий); організація та методика самостійної роботи в умовах малочисельної школи (М.О.Мельников, О.Я.Савченко, Г.Ф.Суворова, Т.К.Чекмарьова). Використовувались як вихідні теоретичні засади Концепції відродження і розвитку системи неперервної освіти, у тому числі і Концепція розбудови сільських шкіл України.

У ряді досліджень визначені питання організації і навчально-виховного процесу у сучасній сільській малочисельній школі, зокрема: шляхи удосконалення його планування (Г.Ф.Суворова, Н.І.Присяжнюк), методика формування загальнонавчальних умінь і навичок (Т.К.Чекмарьова), організація самостійної роботи учнів в умовах класу-комплекту (О.Я.Савченко, Г.Ф.Суворова, Н.Ф.Вапняр, Г.Н.Аквілєва); особливості виховної роботи в малочисельній школі (В.Г.Кузь, Г.Б.Тришневська). Узагальнення цих досліджень і аналіз педагогічного досвіду дозволяє виділити фактори, які найбільшою мірою впливають на організацію самостійної роботи у класах-комплектах: самостійна робота є обов’язковою і на кожному уроці може бути проведена кілька разів; чергування самостійної роботи з роботою під керівництвом вчителя; обмеженість безпосереднього мовного спілкування з учителем зумовлюють використання роздавального матеріалу, звукозаписів, з метою керівництва та педагогічної підтримки та інші (О.Я.Савченко, Г.Ф.Суворова).

Отже, найважливішою ознакою навчально-виховного процесу у малочисельній школі є обсяг самостійної індивідуальної роботи і обмежені можливості вчителя щодо керівництва нею.

Складність роботи в малочисельних школах зумовлена тим, що в них працює здебільшого один або два вчителі, яким щодня треба готуватися до 8-12 уроків, розподіляючи увагу між двома-трьома класами. До того ж, штатний розпис малочисельної школи не передбачає посад завгоспа, бібліотекаря. Функції цих працівників виконує той-таки вчитель. Умови діяльності кожної малочисельної школи специфічні, отже, є використання педагогічних закономірностей методичних рекомендацій, поурочних розробок потребує, відповідно, творчого переосмислення.

Ці обставини, а також віддаленість малочисельних шкіл і класів-комплектів від районних центрів, великих педагогічних колективів вимагають від класоводів і майстерності, і виняткової старанності, наполегливості.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав