Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття підстав кримінально-правової кваліфікації

Читайте также:
  1. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  2. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  3. Адміністративні стягнення: поняття та види
  4. Банк - юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги, відомості про яку внесені до Державного реєстру банків.
  5. Види тлумачення норм права: поняття, мета
  6. Визначення поняття
  7. Визначте поняття держави. Проаналізуйте класифікацію держави за формою правління та устрою, за політичними режимами.
  8. Відмінності між поняттями „виключення” і „ви­хід” учасника з ТзОВ
  9. Відпустки:поняття та види.
  10. Відпустки:поняття та види.

Підстави кримінально-правової кваліфікації — це правові явища, виходячи з яких здійснюється кримінально-правова оцінка діяння, те, що лежить у її основі.

Кваліфікацію діяння можна здійснювати, лише маючи для цього відповідні підстави. Причому вони мають бути наявними вже на момент початку діяльності з кримінально-правової оцінки вчиненого діяння і у її ході залишатися незмінними.

Види підстав кримінально-правової кваліфікації.

У теорії кримінального права прийнято виділяти фактичну і юридичну підстави кримінально-правової кваліфікації. Під фактичною підставою кваліфікації здебільшого розуміють вчинене діяння, фактичні обставини, які підлягають правовій оцінці, співставляються з правовою нормою.

Питання про те, що слід розуміти під юридичною підставою кримінально- правової кваліфікації, не знайшло однозначного вирішення у юридичній літературі. Одні автори називають такою підставою склад злочину, інші — вважають нею кримінально-правову норму, ще одна позиція полягає у визнанні цією підставою самого кримінального закону. При цьому часто має місце фактичне ототожнення понять складу злочину, правової норми, статті закону як підстав кваліфікації.

Враховуючи, що нині у законі закріплене правило про те, що законодавство про кримінальну відповідальність становить лише КК, можна уточнити: юридичною підставою кримінально-правової кваліфікації виступають статті Загальної та Особливої частин КК.

 

Основні і додаткові підстави кримінально-правової кваліфікації

Прийнято виділяти і додаткові підстави юридичної кваліфікації. Основною юридичною підставою кваліфікації обґрунтовано визнається стаття Особливої частини КК, у якій виражена правова норма, що регламентує діяння, що піддається оцінці.

Додатковими підставами кримінально-правової кваліфікації часто виступають нормативні акти інших галузей права, до яких відсилають бланкетні диспозиції статей кримінального закону або котрі застосовуються у порядку субсидіарного застосування правових норм у тих випадках, коли прямих відсилок у статті Особливої частини немає, але їх використання випливає із змісту відповідних норм. Наприклад, кваліфікація посягань, пов'язаних з незаконними діями з наркотичними засобами, психотропними речовинами і прекурсорами, передбачає звернення до Таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу, затверджених Комітетом з контролю за наркотиками Міністерства охорони здоров'я України.

Норми моралі, звичаї, правові принципи, загальні уявлення про право використовуються як додаткові підстави кваліфікації при з'ясуванні змісту оціночних понять, що використані у кримінально-правових нормах.

Ще однією з додаткових підстав кримінально-правової кваліфікації є акти офіційного тлумачення кримінального закону, які дозволяють запровадити однакове в межах держави розуміння правових норм, усунути виявлені у них незрозумілості.

Про можливі колізії між основними та додатковими підставами кваліфікації.

В цілому можна твердити, що у випадку розбіжностей між основною і додатковими підставами кримінально-правової кваліфікації за основу потрібно брати положення КК як основної такої підстави.




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав