Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Життєвий шлях і особистість Ф. Стендаля.

Читайте также:
  1. Життєвий цикл інноваційного проекту
  2. Життєвий цикл організації
  3. Життєвий цикл туристичного продукту
  4. Життєвий шлях та віхи педагогічної діяльності Й.-Г.Песталоцці
  5. Загальна характеристика системи освіти в Англії. Життєвий шлях, світогляд та філософські ідеї Дж.Локка
  6. Мовна особистість юриста та її складники
  7. ОСОБИСТІСТЬ ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА
  8. Особистість у культурно-історичній теорії Л.С Виготського
  9. Особистість у теорії відношень В.М. Мясищева.

Справжнє ім'я Стендаля – Марі Анрі Бейль. Народжений в родині буржуа, іноді він намагався привласнити собі дворянський титул, підписуючись «Анрі де Бейль».

Анрі Бейль народився 23 січня 1783 р. на півдні Франції в Греноблі.

Батько письменника, адвокат Шерюбен Бейль, був людиною, котру найбільше цікавили грошові справи. Найближчим його порадником була тітонька Серафі, до якої Анрі усе своє життя відчував глибоку ненависть. Вона повсякчас повторювала, що маленький Бейль – нікчема. Одного разу, коли хлопчикові було сім років, він знаходився на балконі та грався: озброївшись невеликим ножем, він саджав зернятка у квітковий горщик. Ножик вислизнув у нього з рук і впав на вулицю, ледь не зачепивши якоїсь бабці. Тітонька Серафі божилася, що маленький Анрі хотів убити цю стару даму. Саме тоді в душі хлопчика зародилася думка про несправедливість. Для того, щоб помститися своїй старій тітці, Анрі був готовий знищити усю батьківську рідню.

Проте хлопчик обожнював рідних з боку матері, особливо дідуся – Анрі Ганьйона, – доктора медицини, демократа, який захоплювався ідеями Просвітництва й був шанувальником Вольтера, Дідро, Русо. Він прищепив онукові любов до філософів-просвітників.

Найбільш сильні враження і переживання дитячих років пов'язані з Першою Французькою революцією 1789 р., яка стала переломним моментом в історії всієї Європи – як епоха повалення монархії, переходу до віку демократії та встановлення республіки.

Родина володіла достатком, тому революція налякала батька і йому довелося навіть переховуватися.

1790 р. у долі Анрі відбулася фатальна подія – померла його мати, Генрієтта Бейль. Дитинство хлопця стало нестерпним. Він відчув на собі батьківську тиранію, до якої приєдналася і тиранія священика — абата Райана, якому батько довірив виховання сина. Це призвело до того, що Анрі зненавидів церкву і релігію.

Уже дитиною Анрі розділив людей на 2 категорії: нижчу і вищу. До нижчих він відносив батька, лицемірів, місцевого священика. До вищих – усю рідню по материнській лінії і самого себе. Це були люди безкорисливі, романтичні, розумні і закохані в поезію. Лише абат Шелак залишив у дитини світлі спогади, адже був прихильником античної поезії.

Анрі дуже любив читати. Щоправда, батько ретельно закривав книжкову шафу від сина, але той підібрав ключі і потайки брав книжки. У 10 років хлопчик написав свій перший художній твір – невеличку комедію.

У 1796 р. Анрі вступив до Центральної школи у місті Гренобль, де його улюбленими предметами стали математичні науки та література (твори Шекспіра, Сервантеса, Мольєра).

Закінчивши з відзнакою у 1799 р. школу, Анрі відправився до Парижа, щоб продовжити навчання в Політехнічному училищі, де готували артилерійських офіцерів та інженерів шляхів сполучення.

Далекий родич, пан Дарю, ввів Анрі до салонів. Тут Бейль уперше в житті зустрівся з блискучими жінками, які розмовляли про літературу, музику. У їх присутності він відчував сором'язливість і ні з чим незрівняне хвилювання.

Спроба Анрі вступити до Політехнічного училища стала невдалою.

Тим часом французька армія під командуванням молодого генерала Наполеона Бонапарта, який вже проголосив себе першим консулом, розпочала Італійську кампанію, ставлячи на меті створити в країні республіку за французьким зразком. І Анрі за допомогою родича став військовим, щоб взяв участь у воєній кампанії Наполеона 1800 р. Після переможної битви при Маренго Італії стала належити Франції.

Маючиподвійне національне походження («французьке» та «італійське»),уперше побачивши Італію, Анрі полюбив її на все життя, особливо Мілан. Та військова кар’єра не захопила його. Прослуживши два роки в Ломбардії, офіцер Бейль подав у відставку і повернувся до Парижу з прихованим наміром стати письменником. Всі родичі, крім сестри Поліни, засудили його.

Майже три роки Бейль прожив в Парижі, наполегливо вивчаючи філософію, літературу та англійську мову. Між іншим доводилося дбати і про заробіток, проте безліч початих комедій залишилося в ті роки незакінченими.

В ці роки дві події перевернули життя письменника.

Перша подія заполонила серце ненавистю. 1804 р. став роком відновлення монархії і проголошення революційної Франції Французькою імперією. Бонапарт, якого ідеалізувала вся Європа, посів імператорський престол. Війни імператора змінили свій характер. Стендаль з обуренням починає говорити про грабіжницьку політику наполеонівських військ:«… Італійські жінки в містах та селянки в селах знають, що таке наше армія, оскільки з часу Аларіха Римжодного разу не піддавався такому розграбуванню». І Анрі, відчувши лицемірство свого кумира, зненавидів монархію.

Інша подія стала початком справжніх страждань. Молодий офіцер познайомився з актрисою Мелані Гільбер… І ось він вже ні дня не може прожити без Мелані. Після її від’їзду до Марселю Бейль стає прикажчиком марсельської контори пана Ребо, аби бути тільки із коханою. Батько називає Анрі шибеником, який живе з якоюсь авантюристкою, а його друзі тим часом в армії отримують чини та нагороди, їздять на власних конях, купують маєтки.

Та раптом в Марселі з’явився російський поміщик пан Барков, який видав себе за знатного вельможу. Прямо з театру він забрав подругу Бейля, на російському кораблі відвіз до Одеси, потім – до Москви й одружується з нею.

Розчарувавшись в комерції, з розбитим серцем, Бейль повернувся до Парижу і знову на колишній квартирі поринув у книжкові заняття.

В 1805 р., коли знову почалися війни з європейсько коаліцією, Анрі Бейль зараховується в інтендавнство. З того часу він безперервно роз’їжджає Європою услід за армією Наполеона: в 1806 р. вступає в Берлін, в 1809 – у Відень; в 1811 р. проводить відпустку в Італії; в 1812 р. за власним бажанням відправляється в армію, що вже вторглася в Росію; вступає в Москву, бачить пожежу давньої російської столиці і біжить разом з залишками військ до Франції, надовго зберігши спогади про доблесть російського народу.

30-річний Бейль повернувся до Парижу нічим, матеріально зовсім не забезпечений.

У Франції вже ніхто не думав про Наполеона, а в Європі всі чекали на повернення до французького трону королів династії Бурбонів.

6 квітня 1814 р. Наполеон підписав своє зречення. На трон був запрошений Людовика XVIII. Почалася доба Реставрації. До Франції почали повертатися політичні емігранти, представники французької аристократії які переховувалися за кордоном під час революційних подій.

Бейля почала переслідувала думка, що він не може висловити вголос революційні ідеї, якими насправді пишався. 7 вересня 1813 р. Анрі повернувся до милої його серцю Італії і 7 років прожив у Мілані.

Роки 1814 – 1830 письменник назвав часом «подорожей, великого і жахливого кохання».

Відвідуючи Гренобль, Париж, Лондон, він жив у бідності, пишучи свої твори про музику, живопис, архітектуру: «Життя Гайдна, Моцарта і Метастазів, «Історія живопису Італії». А книгу «Рим, Неаполь, Флоренція», написану в 1817 р., письменник вперше підписав псевдонімом «барон де Стендаль, кавалерійський офіцер» (Стендаль – назва німецького міста, у якому народився відомий німецький мистецтвознавець XVIII ст. Йоганн Вінкельман).




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав