Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ірраціоналізм. А. Шопенгауэр

Читайте также:
  1. А. Шопенгауэр
  2. Вопрос 18. Представители классической философии А.Шопенгауэр и Ф.Ницше.
  3. Вопрос 23 Философское обоснование пессимизма А Шопенгауэром.
  4. Какой вкладывает смысл Шопенгауэр в понятие «воля», «интуиция»?
  5. Постклассическая философия шопенгауэра
  6. Предшественником философии жизни считается Артур Шопенгауэр.
  7. Рационализм и иррационализм. Иррационализм XIX в. (Кьеркегор, Шопенгауэр, Ницше).
  8. Философия воли А.Шопенгауэра и Ф.Ницше.
  9. Философия Ф. Ницше, А. Шопенгауэра (один по выбору).

Ірраціоналізм - напрям у філософії, що наполягає на обмеженості людського розуму в досягненні світу. Ірраціоналізм припускає існування областей світобачення, недоступних розуму, і досяжних тільки через такі якості, як інтуїція, почуття, інстинкт, одкровення, віра і т. п. Таким чином, ірраціоналізм затверджує ірраціональний характер дійсності. "Світ як воля і представлення". Артур Шопенгауэр послідовник Канта. Прибічник волюнтаризму (воля - вищий принцип буття).

Шопенгауэр виходить з думки про те, що ідеалізм і матеріалізм неправомірні, уразливі, помилкові, оскільки світ пояснюється на основі інших речей. Представлення - вихідна точка розпаду на об'єкт і суб'єкт. Представлення береться в розвиненому виді. У історичному плані з'являється з появою першого класу, хоч би класу комах. "Немає об'єкту без суб'єкта також як і немає суб'єкта без об'єкту". Друга складова світу - воля, деяка ірраціональна сила. Воля - поривши до життя. Представлення виникає на відповідь руху організмів у пошуках їжі. Шопенгауэр розрізняє стадії активізації волі. Вольові начала: 1. тяжіння, 2. магнетизм, 3. хімізм (неорганічні).

На живому рівні вища стадія - 4. мотивована воля (у людини). Мотиви можуть вступати в боротьбу. Існує початковий резервуар вольового початку - абсолютна воля. Початкова світова воля носить агресивний, злий характер. Абсолютна сліпа воля проявляється на рівні неорганічної природи. Проривається в органічний світ у пошуках їжі. Усе живе повинне рухатися, щоб знайти їжу. Усе до гіршого. Ресурси обмежені. З усім цим не можна нічого поробити, так влаштований світ.

"Усе до гіршого в цьому гіршому зі світів" (в протилежність Лейбніцу). Філософія глобального песимізму. Усвідомивши такий устрій світу людина може свідомо приборкати свою волю. Німецький Артур Шопенгауэр визначив життя людини як прояв деякої світової волі: людям здається, що вони поступають за власним бажанням, але насправді ними рухає чужа воля. Будучи несвідомою, світова воля абсолютно байдужа до своїх творінь - людей, які кинуті нею на свавілля обставин, що випадково складаються.

Згідно Шопенгауэру, життя - це пекло, в якому дурень женеться за насолодами і приходить на розчарування, а мудрець, навпаки, намагається уникати бід через самообмеження - людина, що мудро живе, усвідомлює неминучість лих, а тому приборкує свої пристрасті і ставить межу своїм бажанням. Життя людини, по Шопенгауэру, - це постійна боротьба із смертю, безперестанне страждання, причому усі зусилля звільнитися від страждань призводять лише до того, що одне страждання замінюється іншим, тоді як задоволення основних життєвих потреб обертається лише пересиченням і нудьгою.

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав