Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ОСНОВНІ СФЕРИ МОВЛЕННЄВОГО ВПЛИВУ

Читайте также:
  1. II. Основні засоби
  2. Uml; Основні теоретичні положення
  3. Uml; Основні теоретичні положення
  4. Адміністративне стягнення – це міра відповідальності, примусовий захід державного впливу, що застосовується до особи за скоєння адміністративного правопорушення (проступок).
  5. Базисні умови постачання відповідно до правил “Інкотермс-2000”. Основні обов’язки сторін за базисом постачання
  6. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  7. В.Г. Афанасьєв називає наступні основні управлінські функції: вироблення і ухвалення управлінського рішення; організація; регулювання і корегування; облік і контроль.
  8. Валютна політика України. Основні напрями лібералізації валютного ринку та посилення внутрішньої стабільності гривні
  9. Вимоги до структури, змісту, обсягу й інтенсивності фізичних вправ в основній частині уроку.
  10. Виховання як категорія педагогіки, основні категорії теорії виховання

Існують деякі сфери життя, у яких мовленнєвий вплив, і навіть справжнє мовне маніпулювання практикуються особливо часто і відіграють дуже важливу роль.

Насамперед, варто назвати дві великих сфери, що завжди привертали до себе підвищену увагу суспільства та є детально вивченими з позицій теорії мовленнєвого впливу. Це, з одного боку, політична, а з іншого боку – рекламна комунікація. Вони, до речі, досить близькі, а в деяких своїх формах майже збігаються (у випадку політичної реклами, що багато в чому будується як комерційна; існує також і така специфічна сфера, як соціальна реклама).

Елементи мовленнєвого впливу, звичайно ж, присутні у навчанні та вихованні – що гостро переживається поборниками необмеженого розвитку людської особистості. Незрозуміло, однак, чи можна тут у принципі обійтися без впливу і навіть маніпулювання, оскільки його визначення майже збігається з уявленням про освіту та соціалізацію дитини.

Наступні дві сфери, у яких значна роль як мовленнєвого впливу, так і прикладного аналізу мовних форм, що використовуються під час спілкування, розвинені в сучасних західних суспільствах. Це, по-перше, процесуальна та судова практика конкурентного типу. Неодноразово оспіваний у літературі та у кіно зразок – це судочинство в США з його ретельно виробленою мовою та увагою до "кожного вашого слова, що [з певного моменту] може бути використане проти вас", однак подібна увага природно виникає в будь-якій судовій системі, заснованій на подібних принципах. На рубежі 19 і 20 ст. російські суди були влаштовані схожим чином – і не дивно, що у 1910 р. у Росії з'явилася та двічі перевидавалася у радянські часи книга П.С.Пороховщикова (П. Сергеича) Мистецтво мови на суді, приклади з якої можна розглядати як перлини мовного маніпулювання – наприклад, позначення грабіжників у судовій мові як лиц, нарушающих преграды и запоры, коими граждане стремятся охранить свое имущество (таке позначення непорядної дійсності безневинними словами називається евфемізмом), рани як нарушения телесной неприкосновенности або побиття як випадку, під час якого кулаку предоставлена свобода разбития физиономий.

Інша сфера інтенсивного мовленнєвого впливу з використанням особливостей мовних форм – це психотерапія, а також такий її вид, як нейролінгвістичне програмування.

Поряд з лікарською психотерапією існують її різні позалікарські форми. З одного боку, до них належить спілкування зі сповідником. З іншого боку, – великий світ народної психотерапії (магія, змови, чаклунство) У всіх формах психотерапії є досить багато загального, що відображається у спробі побудувати загальну теорію для опису всіх цих форм, що отримала назву (втім, далеко не загальноприйняте) сугестивної лінгвістики.

Очевидно також, що підвищений за ефективністю вплив на свідомість шляхом вибору мовних форм здійснюють і всі види словесних мистецтв, насамперед література. Всі вони користуються найрізноманітнішими методами мовленнєвого впливу, але володіють і власними специфічними можливостями.

Нарешті – і це дуже важливо – елементи маніпулювання властиві і нашому повсякденному спілкуванню.




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав