Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

принцип безпосередності судового розгляду.

Читайте также:
  1. I Принцип работы клавиатур
  2. II. ОСНОВНЫЕ ПРИНЦИПЫ
  3. II. Принципы, требования и гарантии законности.
  4. II. УСТРОЙСТВО И ПРИНЦИП ДЕЙСТВИЯ НАИБОЛЕЕ
  5. II. Этические принципы
  6. III Принципы организации производственных процессов
  7. IV. Принципы конституционного судопроизводства
  8. VI. Общие принципы поведения должностных лиц
  9. X только принцип полного или частичного сложения наказания
  10. А) Общие принципы и подходы к изучению истории отечественного государства и права.

Положення принципів усності і безпосе­редності судового розгляду закріплюється у ст.ст. 6, 159 нового ЦПК України.З принципу безпосередності випливає ви­мога до суду безпосередньо дослідити мате­ріали по справі з першоджерел, а також га­рантована можливість для осіб, які беруть участь у справі, на їх безпосередню участь у судовому засіданні по розгляду справи і про­веденні поза ним окремих процесуальних дій.

Безпосередність — об’єктивований вираз процесуальних дій стосовно учасників проце­су і матеріалів справи, який полягає в тому, що суд, розглядаючи справу, повинен без­посередньо сприйняти здійснювані ними процесуальні дії та встановлювати фактичні обставини по справі на підставі особистого ознайомлення з доказами. На нього покла­дений обов’язок заслухати пояснення осіб, які беруть участь у справі, пояснення свідків, висновки спеціалістів та експертів, оглянути і дослідити речові та письмові докази. Цим самим забезпечується встановлення об’єк­тивної істини, правильне судження про об­ставини справи, права і обов’язки громадян і організацій у спірних правовідносинах. Без­посередній зв’язок суду з учасниками проце­су і матеріалами справи забезпечує можли­вість повно і всебічно вникнути у справу, в усі її деталі, усунути сумніви про наявність юри­дичних фактів, покладених в обгрунтування позову і заперечень проти нього.

Отже, безпосередність відноситься до форми вчинення процесуальних дій суду, учасників процесу і незмінності складу суду.

У діях суду вона забезпечує суддям, які розглядають справу, особисто досліджувати і сприймати фактичний склад по справі, всі докази і постановити рішення. Щодо учас­ників процесу безпосередність забезпечує їм можливість, подавати суду свої пояснення по суті справи, письмові та речові докази, ви­словлювати думку по окремих питаннях та ін.

Але безпосередня форма виконання про­цесуальних дій не завжди може бути раціо­нальна, внаслідок незручності її застосуван­ня і необхідної швидкості виконання окремих процесуальних дій. На її зміну приходить опо­середкована форма. На підставі ст. 132 ново­го ЦПК суд, який розглядав справу, в разі не­обхідності збирання доказів за межами його територіальної підсудності, доручає відповід­ному суду провести певні процесуальні дії. Опосередкована форма також має місце й при огляді речових та письмових доказів, які не можна доставити в суд, вони оглядаються за їх місцезнаходженням (ст.ст. 140, 187 нового ЦПК). Опосередкована форма характери­зується виконанням процесуальних дій судо­вим представником — подача процесуальних паперів до суду через пошту. Безпосередню форму характеризує також місце виконання процесуальних дій. Таким є приміщення суду, але можливі виїзні сесії. Коли відбувається заміна одного з суддів в процесі розгляду справи, то розгляд розпочинається спочатку.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав