Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Травлення ліпідів у травному тракті. Специфічність дії ліполітичних ферментів, роль жовчних кислот у травленні ліпідів. Особливості всмоктування продуктів гідролізу ліпідів.

Читайте также:
  1. I. a-Аминокислоты
  2. V2: Аминокислоты
  3. V2: Нуклеотиды, нуклеиновые кислоты
  4. А. Аспарагінова кислота
  5. Аминокислотный состав белков.
  6. Аминокислоты в организме человека
  7. Аминокислоты как класс биологически активных веществ. Триптофан и схема его промышленного синтеза.
  8. Аскорбиновая кислота (Е 300), кристаллическая;
  9. Ацетооцтова кислота і її естер як С - Н кислоти
  10. Б) кислотный гидролиз

Перетравлення ліпідів харчових продуктів здійснюється в дванадцятипалій кишці під впливом ферментів, що синтезуються в неактивній формі в екзокринних клітинах підшлункової залози, а саме — ліпази, фосфоліпази А2, холестеролестерази та власних ферментів кишечника.

1. Гідроліз нейтральних жирів відбувається за рахунок дії ліпази підшлункової залози. Панкреатична ліпаза специфічна до складноефірних зв’язків в положеннях 1 та 3 триацилгліцеролів, тому продуктами дії ферменту є вільні жирні кислоти та 2-моноацилгліцсрол:

Активне функціонування панкреатичної ліпази реалізується за умов оптимальної лужності (рН панкреатичного секрету = 7,5-8,0) та наявності амфіпатичних молекул жовчних кислот (головним чином — глікохолевої і таурохолевої), які необхідні для емульгування харчових жирів і утворення міцел триацилгліцеролів. Процес взаємодії ферментного білка ліпази з поверхнею розподілу фаз у системі; жовчнокисласіль/триацилгліцерол потребує також наявності додаткового фактора — білка колі пази, який міститься в секреті підшлункової залози.

Крім емульгування харчових жирів, що є передумовою дії панкреатичної ліпази, жовчні кислоти беруть також участь у формуванні і всмоктуванні міцеляр- них структур (вільні жирні кислоти, моногліцериди), що формуються після гідролізу триацилгліцеролів

Основна маса жовчних кислот (90- 95 % їх загальної кількості) всмоктується з кров’ю v. porta в нижніх відділах тонкої кишки і надходить у печінку, де повторно використовується для формування жовчі — процес ентерогепатичної циркуляції. Таким чином, з каловими масами щодобово виводиться лише до 0,5 г жовчних кислот; їх втрата компенсується за

2. Гідроліз фосфоліпідів (гліцерофосфоліпідів) каталізується фосфоліпазою А2, яка синтезується в підшлунковій залозі у вигляді проферменту та перетворюється в активну форму шляхом триптичного гідролізу певних пептидних зв’язків у молекулі каталітично неактивного білка.

Панкреатична фосфоліпаза А2 гідролізуєскладноефірні зв’язки в положенні 2 фосфогліцеридів з утворенням лізофосфоліпідів. Інші фосфоліпази, що містяться в кишковому соку, розщеплюють гліцерофосфоліпіди до гліцерину, вищих жирних кислот, азотистих основ та фосфорної кислоти:

3. Гідроліз ефірів холестерину відбувається під дією холестеролестерази (гідролазихолестерилових ефірів) з утворенням холестеролу, який всмоктується ентероцитами у вільній формі.

У результаті розглянутих біохімічних процесів, що відбуваються з харчовимиліпідами в порожнині кишечника, утворюється складна суміш продуктів, основнимикомпонентами якої є:

- вільні вищі жирні кислоти (у вигляді Na+ та K+-солей);

- 2-моноацилгліцероли;

- вільний (неетерифікований) холестерин;

- продукти гідролізу гліцерофосфоліпідів (гліцерин, аміноспирти, солі фосфорної кислоти);

-триацилгліцероли, що містять залишки коротколанцюгових (переважноС810) жирних кислот. Такі триацилгліцероли складають до 10 % від загальноїкількості нейтральних жирів їжі; вони можуть всмоктуватися епітелієм слизовоїоболонки тонкої кишки в негідролізованій формі\і розщеплюються до гліцеринута жирних кислот всередині ентероцитів.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 196 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав