Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Травлення вуглеводів у травному тракті. Гліколітичні ферменти. Механізм всмоктування вуглеводів у травному тракті.

Читайте также:
  1. Вдосконалення методики економічного обґрунтування механізму управління на підприємстві
  2. Гальмування - механізм формування умовних рефлексів.
  3. Дайте загальну ха-ку системи виділення. Роль нирок у процесі виділення. Поясніть механізм сечоутворення
  4. Дайте характеристику нейрону,його будові,видам,функціям. Поясніть механізм закономірності передачі збудження в центральних синапсах
  5. Договірний механізм регулювання інтеграції в Європейському Союзі
  6. Економічний механізм підвищення конкурентоспроможності підприємства
  7. Етапи формування правових основ соціальної політики та механізм її реалізації. Соціальне партнерство.
  8. Етнокультура, її складові та механізм функціонування
  9. Ефективність фінансового механізму залежить від цілеспрямованого вибору фінансових інструментів та дійовості їх впливу на окремі сторони соціально-економічного розвитку.
  10. І. Загальні поняття про механізми та види зламів хребта.

Основні реакції розщеплення вуглеводів відбуваються в тонкому кишечнику зарахунок дії ферментів підшлункової залози, що потрапляють у порожнину дванадцятипалої кишки, і власних ферментів кишкового соку. Подібно до перетвореннябілків та пептидів, поряд з порожнинним травленням, у кишечнику відбуваєтьсяпристінкове (на поверхні мембран еитероцитів) травлення вуглеводів.

Амілази, що діють у кишечнику — це ферменти α -амілаза (переважно) та β -амілаза, які синтезуються в підшлунковій залозі. Панкреатична α -амілаза — це ендоглікозидаза, подібна до ферменту слини, яка гідролізує крохмаль та глікоген зутворенням суміші розгалужених і нерозгалужених олігосахаридів і деякої кількостімальтози і мальтотріози. β -Амілаза — панкреатична екзоглікозидаза, яка відщеплюєвід нерозгалужених гомополісахаридних ланцюгів залишки мальтози. Гідролізгомополісахиридів у точках розгалуження (1 6) каталізується а(1 6)- глікозидазою.

Дисахаридази та олігосахаридази — ферменти, що синтезуються в тонкій кишціі спричиняють розщеплення до моносахаридів відповідних цукрів, які утворюютьсяяк продукти дії амілаз або надходять до травного каналу в складі рослинних продуктівхарчування:

мальтаза (α - глюкозидаза) — фермент, що гідролізує мальтозу та відщеплюєтермінальні глюкозні залишки з нередукуючих кінців α (1 4)-зв’язанихолігосахаридів; мальтаза та ізомальтаза (α (1 6)-глікозидаза) завершують розщеплення гомополісахаридів, розпочате амілазами;

лактаза (β -галактозидаза) — фермент, що розщеплює лактозу (молочний цукор)до двох моносахаридів — галактози та глюкози; надзвичайно велике фізіологічнезначення лактази в харчуванні дітей;

сахароза (β - фруктозидаза) — фермент кишечного соку, що гідролізує з утворенням глюкози і фруктози дисахарид сахарозу — основний компонент буряковогота тростинного цукру.

Внаслідок дії зазначених глікозидазних ферментів на рослинні та твариннівуглеводи продуктів харчування утворюється суміш моносахаридів (в основному глюкози, фруктози й галактози), які всмоктуються клітинами кишковогоепітелію і поступають у кров. Глюкоза складає до 90 % усіх моносахаридівкрові, решту становлять інші гексози та пентози, утворюючи в сумі загальний цукор крові (4,5-6,5 ммоль/л).

Регуляція процесів травлення гормонами ГЕП-системи.

Біохімічні зміни при порушенні функцій шлунка, їх клініко-біохімічна характеристика.

Гострий хронічний панкреатит: механізм виникнення, патобіохімічна характеристика змін секреторної функції підшлункової залози. Види стеатореї (панкреатична, гепатогенна, ентерогенна), їх характеристика.

11. Спадкові ферментопатії недостатності дисахаридаз кишки (непереносимість лактози, сахарози)




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 179 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав