Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Загальні відомості

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ
  3. Банк - юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги, відомості про яку внесені до Державного реєстру банків.
  4. Вищим керівним органом Товариства є з’їзд, його організацій – конференції та загальні збори.
  5. Відомості про динаміку Землі
  6. Відомості про кримінальні правопорушення, вчинені неповнолітніми, за якими закінчено досудове розслідування за 6 місяців 2014 року
  7. Відродження української національної свідомості у першій половині 19ст. Діяльність Кирило-Мефодіївського братства.
  8. Вплив Визвольної війни (Національної революції ) середини XVII ст. на формування національної самосвідомості українців
  9. Глава 67. Загальні положення щодо порушень митних правил та відповідальності за них
  10. Дослідження циклічних алгоритмів для формування та виводу на екран ASCII кодованих символів.Теоретичні відомості

Менеджмент — це процес планування, організації, приведення в дію й контроль організації з метою досягнення координації людських і матеріальних ресурсів, необхідних для ефективного досягнення завдань. Менеджмент пронизує всю організацію, торкається практично всіх сфер її діяльності.

Інноваційний менеджмент — це комплексна система управління інвестиціями, що вкладає власник у розвиток усіх видів інновацій. Вона включає побудову організаційних структур, вибір напрямів інновацій, оптимізацію інвестицій, різні аспекти управління персоналом.

Інновація — конкретний результат інноваційної діяльності, що одержав реалізацію у вигляді нового або вдосконаленого продукту, реалізованого на ринку, нового або вдосконаленого процесу, використовуваного в практичній діяльності.

З поняттям «інновація» тісно зв'язані поняття новація, винахід, відкриття.

Інновація — нововведення, перетворення в економічній, технічній, соціальній і іншій областях, пов'язане з новими ідеями, винаходами, відкриттями.

Інновація в підприємництві — комерційне використання економічних або технологічних нововведень. У вузькому значенні тут інновація — перше використання винаходу, за яким відбувається його поширення (дифузія). Інновація становить інтерес для бізнесу, оскільки дає тому, хто її використовує, тимчасову конкурентну перевагу на ринку.

Новація — нововведення, якого не було раніше: нове теоретичне знання, новий метод, принцип і т.д.

Винахід — технічне рішення, що володіє новизною, практичною застосовністю, корисністю для господарської діяльності. Щоб бути визнаним винаходом, це рішення також повинне мати винахідницький рівень, тобто, не бути очевидним, виходячи з поточного рівня знань фахівців. Об'єктами винаходу можуть визнаватися: пристрій, спосіб, речовина, штам мікроорганізму, культури кліток рослин і тварин, а також нове застосування відомих раніше пристрою, способу, речовини, штаму.

Винахід є об'єктом промислової власності. Права на винахід захищаються патентним правом. Виходячи із закону, автор винаходу одержує монопольне право на використання свого винаходу. Це право обмежене певним строком, а також деякими іншими умовами. Це право може бути переуступлене автором іншій особі. Право на винахід виникає при його державній реєстрації.

Відкриттям звичайно визнається встановлення невідомих раніше об'єктивно існуючих закономірностей, властивостей і явищ матеріального світу, що вносять корінні зміни у рівень пізнання.

Наукові підходи до інноваційного менеджменту: системний, відтворювально-еволюційний, функціональний, маркетинговий, нормативний, комплексний, інтеграційний, процесний, оптимізаційний, директивний, поведінковий та ситуаційний.

До методів інноваційного менеджменту відносять: методи аналізу, прогнозування, методи дослідження операцій (лінійного й нелінійного програмування), стратегічного й тактичного маркетингу, методи ціноутворення.

Наука, технологія, економіка й освіта є компонентами цілісної системи інноваційної діяльності. Елементами комплексного забезпечення інноваційної діяльності є правове забезпечення, нормативно-методичне забезпечення, фінансове і матеріальне забезпечення, інформаційне забезпечення.

Формула новизни винаходу. У ході експертизи технічних рішень шляхом аналізу заявлених ознак за допомогою «формули новизни винаходу» проводиться чітка границя між відомими та відмінними ознаками для того, щоб правильно оцінити та захистити обсяг авторських прав, що випливають із пропозицій претендента на ці права.

Формула новизни винаходу формулюється наступним чином: запропоновано (наводиться характеристика об’єкту винаходу, що висувається до захисту ), що на відміну від існуючих (наводиться відмінні нові ознаки, за допомогою яких і досягається шуканий позитивний ефект), що дозволяє ( характеристика (позначення) позитивного ефекту, що «забезпечує розвиток»).

Приклад 1. Якщо б оформляти заявку на ножиці по вимогах сьогоднішнього дня, то формула на винахід була б написана так: «Устрій для різання паперу, матерії, жерсті, нігтів, що містить два ножі з ручками, що відрізняється тим, що обидва ножі скріплюються в середній частині гвинтом, маючи можливість незалежно обертатися на гвинті, а ручкам ножів додана форма кілець для просовування в них пальців».

Приклад 2. Запропоновано модель технопаркового розвитку системи інноваційного забезпечення регіонального аграрного утворення і інформаційно-консультаційного сільськогосподарського сервісу, що відрізняється введенням механізму саморозвитку, що дозволяє функціонувати, прогресивно розвиватися в умовах недостатності або відсутності бюджетного або аналогічного зовнішнього фінансування.

Тут як новий внесок у відому модель уводиться новий блок (елемент) — механізм саморозвитку, що і дозволяє забезпечити новий позитивний ефект, тобто прогресивний розвиток в умовах недостатності бюджетного фінансування.

Основне значення формули винаходу — правове, тому що вона визначає обсяг прав винахідника. Дуже важливо те, що формула винаходу сприяє розпізнаванню винаходу в реальних об'єктах, тобто є контрольними засобами при встановленні факту використання винаходу.

Формула винаходу має історичне значення, тому що вона визначає ступінь новизни, тобто ті відмінні риси предмета винаходу, які дозволяють оцінити внесок його в історію розвитку техніки.

Науково-технічні формули винаходу визначає нову сходинку, на яку піднімає техніку даний винахід. Сам же винахідник у своїй творчій діяльності звичайно відштовхується від існуючого рівня техніки, створюючи істотно новий об'єкт.

Інформаційне значення формули винаходу полягає в тому, що в ній описується сукупність ознак, необхідних і достатніх для реалізації винаходу без додаткової винахідницької творчості. Фахівець, прочитавши формулу винаходу, відразу зрозуміє суть винаходу, тому що вона має важливе інформаційне значення. Про це говорить той факт, що формула винаходу друкується у всіх країнах у патентних бюлетенях раніше, ніж виходить опис винаходу.

Одним з найважливіших елементів у розумінні суті інновацій є їхня класифікація.

 


Таблиця 1




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 56 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав