Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Рівень безробіття та втрати економіки

Читайте также:
  1. I рівень
  2. I рівень
  3. Безробіття та зайнятість
  4. Безробіття та його види
  5. Безробіття як форма прояву макроекономічної нестабільності
  6. Безробіття, його показники і види.
  7. Безробіття: сутність, види та соціально-економічні наслідки. Закон Оукена.
  8. В загальному вигляді міжнародний рух капіталу означає переміщення капіталу між суб’єктами міжнародної економіки з метою його оптимального використання.
  9. В Україні немає свого фільмофонду і державного кіномузею, низький рівень кіноосвіти. Зовсім зникла кінопреса (журнали “Новини кіноекрана”, “Вавилон”).
  10. Види та рівень розвитку рекреаційно-туристського обслуговування в Австралії.

Загальний рівень трудових ресурсів (R) складається з двох груп населення: працюючих (L) та безробітних (F)

R = L + F.

Рівень фактичного безробіття (u) обчислюється як частка офіційно зареєстрованих безробітних (F) до загальної кількості людей, які можуть та бажають працювати (R):

u = F / R * 100 %.

На фактичний рівень безробіття впливають кон'юнктурні коливання економіки.

У ринковій економіці, через її динамізм, обов'язково існує оптимальний резерв робочої сили і підтримується природна норма безробіття (u*), за якої досягається довготривала рівновага за умови, що темп інфляції дорівнює очікуваному темпу зростання цін. Для визначення норми природного безробіття використовують середню величину фактичного безробіття у довгостроковому періоді.

Уперше поняття норми природного безробіття в економічну теорію ввели незалежно один від одного М. Фрідмен та Е. Фелпс у 1968 році.

Природна норма безробіття (u*) характеризує найкращий для економіки резерв робочої сили, спроможний швидко здійснювати міжгалузеві та міжрегіональні переміщення залежно від попиту на робочу силу і потреб виробництва.

Основні чинники, які впливають на норму природного безробіття:

1. Зростання часу на пошук роботи в умовах системи страхування по безробіттю:

а) виплата допомоги по безробіттю знижує стимули до швидкого працевлаштування;

б) збільшення розміру допомоги по безробіттю та строку її виплачування сприяє підвищенню рівня безробіття.

2. Стабільність виплачування заробітної платні породжує «безробіття очікування» (виникає в періоди зростання реальної заробітної плати та перевищення її рівня над рівноважним значенням).

3. Різниця у темпах зростання за секторами економіки.

4. Динаміка фактичного безробіття.

5. Динаміка мінімальної заробітної платні. Низький рівень мінімальної заробітної платні збільшує строки пошуку роботи, як тими, хто вперше шукає роботу, так і тими, хто шукає більш високооплачувану роботу.

6. Ефект гістерезиса. Якщо рівень безробіття підвищується і тривалий час тримається на високому рівні під дією екзогенних чинників, то він може не повернутися до початкового значення після припинення їх дії, що призводить до зростання норми природного безробіття.

Американський економіст Р. Оукен на основі емпіричних даних виявив стійкий зв'язок між величиною кон'юнктурного (циклічного) безробіття та кон'юнктурним розривом.

Закон Оукена: коли фактичний рівень безробіття перевищує природний рівень на 1 %, відставання фактичного ВНП від потенційного його обсягу становить 2,5 %.

Величина параметра Оукена залежить не лише від технології виробництва, але й від поведінки економічних суб'єктів на ринку праці. Залежність величини параметра Оукена (у) від технології виробництва і поведінки економічних суб'єктів можна проілюструвати кривою Оукена.

Крива Оукена Y(u) показує взаємозалежність між рівнем фактичного безробіття (u*) і величиною відхилення фактичного національного доходу (У) від національного доходу за умови повної зайнятості (УF).

У

 
 

 


УF А

 

У1 В

Y(u)

У2 С

 
 


u* u1 u2 u

Рисунок 3.4 – Графік кривої Оукена

Зрушення кривої Оукена відбувається за таких умов:

1) коли змінюється величина національного доходу за умови повної зайнятості (YF) (у разі збільшення YF крива Оукена зміщується вгору і, навпаки, у разі зменшення YF вниз).

2) коли змінюється норма природного безробіття (u*) (у разі збільшення u* крива Оукена зрушується праворуч, і, навпаки, у разі зменшенні u* ліворуч).

Економічні і соціальні наслідки циклічного безробіття:

1. Відповідно до закону Оукена відбувається відставання фактичного обсягу ВНП від того обсягу, якого суспільство могло б досягти за умов повної зайнятості.

2. Відбувається нерівномірний розподіл втрат від безробіття серед різних соціальних верств населення.

3. Під час кон'юнктурного безробіття – через тривалі періоди бездіяльності – втрачається кваліфікація робітників, що може згодом зумовити значне зниження заробітної платні чи нові звільнення.

4. Безробіття призводить до погіршення фізичного і психологічного стану робітників, підвищується рівень їх захворювань тощо.

5. Безробіття призводить до громадського й політичного безладдя.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав