Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Мікроклімат у приміщеннях підприємств та організацій галузі і його нормалізація

Читайте также:
  1. I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
  2. X. Робота самодіяльних організацій засуджених.
  3. Адміністративне право і галузі приватного права
  4. Адміністративні методи -це сукупність прийомів, впливів, за­снованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  5. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У ГАЛУЗІ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ
  6. Адміністративно-правове регулювання у галузі освіти і науки.
  7. Аналіз зовнішньої діяльності підприємства на основі системного підходу
  8. Аналіз кількісного та якісного складу персоналу підприємства
  9. АНАЛІЗ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
  10. Аналіз небезпеки підприємства

На стан здоров’я працівників податкової служби та їх працездатність впливає ряд якісних характеристик робочого середовища. Це середовище у приміщеннях характеризується такими фізичними параметрами як температура, вологість, швидкість повітря. В приміщеннях з комп’ютерами ще враховуються фізико-хімічні показники – вміст у повітрі іонів та різноманітних забруднювачів.

Висока температура і вологість повітря негативно позначаються на функціональному стані людини, тому на робочих місцях необхідно створювати комфортні теплові умови постійно.

За даними ВООЗ, оптимальне значення температури повітря у приміщенні становить 19-230С. Рекомендується відносна вологість повітря 55 відсотків, швидкість руху повітря не повинна перевищувати на рівні обличчя 0,1м/с.

Згідно з діючими в нашій країні нормативами ГОСТ 12.1.005-88 “Микроклимат производственных помещений” температура повітря, швидкість його руху та відносна вологість повітря повинні відповідно складати: 19-240С;

0,1 м/с; 60-40 відсотків.

У приміщеннях необхідно передбачати регулювання параметрів мікроклімату в межах, заданих нормативним документом. Необхідно також надати можливість індивідуального регулювання роздачі повітря в окремих приміщеннях шляхом встановлення кондиціонерів. Але статистика свідчить, що люди, які впродовж тривалого часу працюють в приміщеннях з кондиціонерами хворіють частіше. Це дивно, бо прохолодне й чисте повітря повинно було б нести здоров’я. Російський біофізик А.Л. Чижевський розкрив механізм цілющого впливу негативно заряджених часток повітря – аероіонів – на все живе. Виявилося, що благотворні природні аероіони (негативні іони) застряють у фільтрах кондиціонерів і повітря виходить чистим, але «мертвим».

Щоб вберегти здоров’я людей, у санітарних нормах СНІП № 2152-80 передбачається пункт про необхідність “приставляти” до кожного кондиціонера ще і аероіонізатор: в приміщеннях, де повітря кондиціонується, вони повинні працювати в парі.

В приміщеннях, де працюють комп’ютери, концентрація іонів у повітрі робочої зони зазнає значних змін. Так, вже через 5 хв роботи монітора, концентрація легких негативних іонів знижується у 5-10 разів, істотно знижується концентрація середніх та важких негативних часток. Через 3 години роботи їх концентрація у повітрі наближається до нуля. Це призводить до несприятливих змін у серцево-судинній, бронхо-легеневій, кровотворній та вегетативній нервовій системах.

Нормалізуючий вплив на аероіонний склад повітря робочої зони справляють примусова вентиляція, захисні екрани (оснащені заземленням) та застосування іонізаторів.

Використання кімнатного вентилятора (протягом 10 хв. наприкінці кожної години роботи), збуджуючого рух повітря паралельно площі екрану, призводить до підвищення концентрації негативних аерофонів.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав