Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методика ознайомлення учнів з прямим кутом, прямокутником, квадратом, периметром прямокутника.

Читайте также:
  1. Анатомо-физиологические особенности и методика исследования почек и мочевыделительной системы у детей
  2. Анатомо-физиологические особенности системы дыхания у детей. Методика исследования
  3. Билет № 13. Методика и алгоритм разработки туристского маршрута
  4. Бланковые, опросные, рисуночные и проективные психодиагностические методики. Сущность и частота встречаемости. Понятие об объективно-манипуляционных методиках
  5. Взаємодія вчителів та учнів
  6. Виды занятий и методика обучения
  7. Виды средних величин. Методика расчета и области применения средних величин
  8. Возрастной диапазон применения. Методика используется для работы с деть­ми от 7 до 11—12 лет.
  9. Вопрос 2. Методика расчета избыточного давления при сгорании газо-, паро- и пылевоздушных смесей в открытом пространстве
  10. Вопрос 40 Методика подготовки публичного выступления

Учням роздають листи паперу різного кольору, різної форми, різних розмірів. Склавши їх вчетверо, діти одержують кути. Вчитель повідомляє, що такі кути називають прямими. Потім діти накладанням встановлюють, що, не зважаючи на різні листи паперу, всі утворені прямі кути рівні.

Потім діти знаходять прямі кути на оточуючих предметах, на підручниках, на зошитах, на партах, на дошці і т. д.

Тут же встановлюють, що прямий кут є і на креслярському трикутнику. Після введення поняття прямого кута учнів можна ознайомити з гострим і тупим кутом. Всі види кутів учні повинні відшукувати на предметах та різних геометричних фігурах. Користуючись моделлю прямого кута учні знаходять прямі кути в запропонованих чотирикутниках. Якщо кути співпадають (тобто суміщаються їх сторони і вершини), то даний кут прямий, якщо не співпадають – не прямий.

Одним з основних завдань вчителя на даному етапі є навчання дітей правильно креслити прямий кут. Для цього спочатку креслять відрізок довільної довжини, потім прикладають до нього косинець одним з катетів. При цьому між косинцем і точкою, яка буде вершиною кута повинен бути невеликий проміжок. Далі ставиться точка біля іншого катета і через точки А і В проводиться інша сторона кута. Побудову прямого кута потрібно проводити на папері.

Познайомивши учнів з окремими видами кутів, вчитель переходить до наступного етапу –до ознайомлення з прямокутником (2 кл. с.61). Ознайомлення можна провести так;

На дошці накреслено декілька видів чотирикутників.

Учні, користуючись моделлю прямого кута знаходять чотирикутники з одним-двома прямими кутами, а також чотирикутник, у якого всі кути прямі. Далі вчитель повідомляє, що чотирикутник, у якого всі кути прямі – це прямокутник. Учні знаходять в класі предмети прямокутної форми і називають їх, відшуковують прямокутники серед інших геометричних фігур, накреслених на дошці чи виставлених на набірному полотні, вирізають прямокутник з паперу в клітинку або креслять його по точках в зошитах,

В процесі розв'язування таких вправ у дітей формується наочний образ прямокутника і запам'ятовується його назва. На наступному етапі роботи учні 2 класу знайомляться з однією з властивостей прямокутника: (с. 67) протилежні сторони прямокутника рівні між собою.

Для цього вчитель спочатку виясняє, чи розуміють учні поняття „протилежні сторони", а потім пропонує учням на паперових моделях прямокутника безпосереднім накладанням порівняти протилежні сторони. Вимірюючи протилежні сторони прямокутників, які є в підручнику "і накреслених на дошці узагальнюють свої спостереження. Знання цієї властивості сторін прямокутника закріплюється, коли учні креслять прямокутник за заданими двома сторонами (довжиною і шириною) і для обчислення периметра прямокутника Р = (а + b) · 2.

Після того, як учні засвоять властивість протилежних сторін прямокутника, з множини прямокутників виділяються квадрати.( с. 69)

Робота на уроці організовується так, щоб учні побачили, що квадрат – це окремий випадок прямокутника. Дітям пропонують, наприклад, виміряти сторони у декількох прямокутників. Серед них є такі, у яких всі сторони рівні. Діти згадують їх назву – квадрати. Щоб підкреслити, що квадрати – це прямокутники, у яких всі сторони рівні, включають такі вправи: "Покажіть прямокутники, які не можна назвати квадратами; знайдіть серед даних чотирикутників чотири прямокутники; знайдіть серед вказаних прямокутників два квадрати".

В таких вправах учні повинні обґрунтовувати свої міркування, перевіряючи себе за допомогою косинця. Чи моделі прямого кута, а також встановлюючи за допомогою лінійки співвідношення сторін.

49 Використання здач на розпізнавання фігур, ділення фігур на частини і складання фігур із заданих частин при вивченні геометричного матеріалу. Задачі на поділ Фігури на частини і складання фігур із частин.

Велике значення для закріплення уявлення про многокутники, а також для розвитку просторових уявлень в цілому мають задачі з геометричним змістом, які розпочинають вивчати в 1 класі Це задачі на поділ заданих фігур так, щоб одержані частини мали вказану форму;

– задачі на складання нових фігур із заданих многокутників, а. також задачі на розпізнання всіх можливостей геометричних фігур на даному кресленні.

Всі ці задачі взаємозв'язані одна з одною. Розв'язування задач одного виду допомагає при розв'язуванні задач інших видів Тому вони включаються так, щоб число частин фігури збільшувалося поступово. Наприклад: розріжте квадрат так, щоб одержалися 2 прямокутники (два трикутники), а потім чотири трикутники, чотирикутники і т. д... і з двох-чотирьох трикутників складіть трикутник, чотирикутник і т. д. При цьому на початку дають зразок тих фігур, які повинні одержатись при складанні або розрізанні, а потім вже завдання виконується без зразка. При виділенні знайомих фігур на кресленні спочатку вказують скільки і які фігури потрібно показати:

– знайдіть на малюнку три трикутники, три. чотирикутники, а потім завдання ускладнюється. Наприклад, порахуйте скільки всього прямокутників зображено на малюнку.

При виконанні таких завдань за підручником можна дати завдання за варіантами, а потім запропонувати перевірити учнів один одного. Після цього викликані учні показують фігури по кресленню на дошці, а останні — перевіряють правильність виконання.

Починаючи з третього класу, коли учні знайомляться з позначенням фігур буквами подібні вправи виконуються з записом одержаних фігур в зошитах. В процесі розв'язування таких задач у дітей формуються вміння сприймати многокутник складений із частин і бачити многокутники, які є частинами іншого многокутника, виробляється спостережливість, уважність, вміння вдумливо конструювати геометричні фігури.

В першому півріччі в 2 класі продовжується робота, розпочата в 1-му класі. Вона ускладнюється і переноситься на ширший набір геометричних фігур. Наприклад, часто зустрічаються задачі на поділ многокутника відрізком на частини. Ці вправи вимагають розгляду всіх випадків. Так на малюнку. 1 чотирикутник поділено відрізками на 2 частини так, щоб:

а) дві частини були трикутниками;

б) дві частини були чотирикутниками;

в) одна — чотирикутник, а друга — трикутник;

г) однап'ятикутник, другатрикутник.

Для розв'язання таких задач потрібно, щоб кожний учень підготував декілька різних многокутників. Ця практична робота сама по собі важлива, з точки зору формування загальних уявлень про рівність фігур. Вона може бути розв'язана трьома способами:

а) по клітинках креслять рівні многокутники і кожен з них вирізається окремо;

б) вирізається один многокутник. Потім він накладається на папір і по краях обводиться олівцем, потім вирізаємо;

в) береться стільки листів паперу, скільки многокутників треба одержати. На верхньому листі викреслюється потрібний многокутник. Всі листи вирізаються за контурами накресленого многокутника, при цьому розглядаються всі можливі випадки.

Після того, як в учнів підготовлені многокутники, вони виконують їх поділ в співвідношенні з вимогами задачі.

При розв'язуванні задач на поділ фігур учень на око прикидає, як повинен пройти відрізок, який би відповідав умові задачі.

Перевірка може бути здійснена побудовою передбаченого відрізка.

Задача на складання нової фігури із декількох фігур розв'язується на перших порах, як задача, обернена до задачі на поділ фігури. Спочатку учень розрізає фігуру на декілька частин, а потім, склавши ці частини відновлює попередню фігуру. Розв'язання задачі на складання фігур краще проводити на паперових моделях.

Потрібно мати на увазі, якщо квадрат можна розбити на 4 рівних трикутника одним способом, то скласти із цих трикутників нових многокутників можна багато.

Особливий інтерес в учнів викликає розв'язання задач на складання різних фігур із одних г тих же частин квадрата.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 217 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав