Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Завдання вивчення геометричного матеріалу в початковій школі.

Читайте также:
  1. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  2. II. Усний рахунок. Повторення вивченого матеріалу.
  3. IV. Вивчення нового матеріалу.
  4. VI. Вивчення нового матеріалу.
  5. VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
  6. VII. Домашнє завдання.
  7. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України у системі органів державної влади та його завдання.
  8. Бойові завдання і бойові порядок механізованих підрозділів у наступі.
  9. Взяття матеріалу для дослідження на наявність хламідій.
  10. Вивчення нового матеріалу

Основним завданням вивчення геометричного матеріалу в 1-4 класах є:

Формування в учнів уявлень і понять про геометричні фігури: точку, пряму, криву, відрізок, ламану, кут, коло, многокутник.

Засвоєння окремих властивостей усіх фігур та аксіом геометрії.

Вироблення практичних вмінь і навичок вимірювання та побудови геометричних фігур за допомогою креслярських та вимірювальних інструментів і без них.

Розвиток просторових уявлень учнів, вміння спостерігати, порівнювати абстрагувати і узагальнювати. Геометричний матеріал не виділяється в програмі з математики для початкових класів як самостійний розділ.

Система знань з теми "Елементи геометрії в початковій школі" включає в себе завдання:

а) в яких геометричні фігури використовуються як об'єкти для лічби (круги, многокутники, елементи многокутника).

При розв'язуванні задач в основному засвоюється необхідна термінологія, здійснюється вміння розпізнавати й розрізняти фігури;

б) зв'язані з формуванням уявлень про геометричні величини (довжина, площа) і навичок вимірювання відрізків площі;

в) обчислювальні; зв'язані з знаходженням периметра многокутника, площі прямокутника:

г) на елементарні побудови геометричних фігур на папері в клітинку, на гладкому папері за допомогою лінійки та циркуля;

д) на елементарну побудову фігур з заданими параметрами (трикутник з прямокутником, прямокутник з заданими сторонами);

є) на класифікацію фігур;

ж) на поділ фігур на частини і на складання фігур з інших частин;

з) зв'язані з формуванням основних навичок читання геометричних креслень з використанням буквених позначень;

і) на виявлення геометричної форми предметів або їх частин.

Основний зміст геометричного матеріалу направлений на формування певної системи геометричних уявлень. На основі цього формуються просторові уявлення, розвивається мова і мислення.

Важливе завдання вчителя – це визначення методики, яка розкриває зміст геометричного матеріалу, на тому рівні, який повинен бути досягнутий учнями до моменту їх переходу у 5 клас.

Для формування геометричних уявлень робота по вивченню геометричного матеріалу повинна проводитись так: властивості фігур учні виявляють експериментально, одночасно засвоюють необхідну термінологію і навички.

Основне місце у вивченні відводиться практичній роботі учнів, спостереженню і роботі з геометричними об’єктами.

Володіючи різними предметами, моделями геометричних фігур, проводячи над ними багато спостережень і дослідів, діти помічають загальні їх ознаки на основі яких формуються уявлення про геометричні фігури.

В методиці формування геометричних уявлень важливо йти від "предмета до фігури", а також навпаки "від образу фігури" до реального предмета. Це досягається систематичним використанням прийому матеріалу геометричних образів. Наприклад, пряма лінія не тільки креслить ся за допомогою лінійки. Уявлення про неї дає і край її – ребро лінійки, паперу...

47 Ознайомлення учнів з колом, кругом. Многокутником. В другому класі (с. 120) учні знайомляться з колом, вчаться креслити коло за допомогою циркуля, знайомляться з елементами кола і круга: центр, радіус. Всі ці дані засвоюються дітьми в процесі практичних вправ. Наприклад, з'єднавши точки, які лежать на колі з центром і, порівнявши одержані відрізки, діти впевнюються в рівності цих відрізків.

Вводиться назва цих відрізків – радіус круга або кола. Порівнявши круг з многокутником учні встановлюють, що межею многокутника є замкнена ламана, а межа круга – замкнена крива лінія – коло.

Щоб учні не змішували круг і коло, даються спеціальні вправи, наприклад:

– проведіть коло і замалюйте його;

– покажіть центр круга або кола, а також точки, які лежать всередині круга, за кругом, на колі.

Потім, в процесі вправ у дітей формуються вміння креслити кола заданого радіуса. Многокутник. Спочатку під час вивчення першого десятка, геометричні використовують як дидактичний матеріал. Спираючись на нього, діти навчаються лічити, розвязувати задачі, обчислювати, складати орнаменти, порівнювати, класифікувати тощо. Потім вивчають окремі види многокутників. На цьому етапі розглядають елементи многокутників: сторони, кути, вершини. Так, вивчаючи число 3, розглядають різні трикутники. На моделях трикутників, виготовлених з кольорового цупкого паперу, пластмасу, дерева тощо, учні показують три сторони, три кути, три вершини в кожній фігурі. Потім діти самостійно моделюють трикутники з паличок і кусочків пластиліну або з паперових смужок.

45, 46 Методика ознайомлення учнів з точкою, прямою, відрізком, ламаною, їх властивостями. В дочисловий період діти знайомляться з поняттям лінії: прямої і кривої.

Після ознайомлення із складом числа 7 вводять поняття точки.

Для закріплення знань та відпрацювання навичок учні виконують вправи за поданим зразком – ставлять точку посередині клітки в лівому нижньому куті у правому верхньому куті і т. д. Це підготовляє їх водночас до написання цифр, тренує кисть руки.

Формування в учнів уявлення про пряму лінію відбувається в процесі виконання різноманітних практичних вправ. Це туго натягнута (провисла) нитка на дошці малюнки із зображенням дороги згинання паперу і утворення прямої. При цьому пряму лінію співставляють з кривою. При виконанні вправ виясняють, яка з ліній одержалась. Діти повинні навчитись впізнавати пряму лінію в будь-якому положенні на площині відрізняти її від кривої, креслити, використовуючи лінійку.

Для ознайомлення з відрізком вчитель пропонує на довільній прямій позначити дві точки і повідомляє, що частина прямої між ними називається відрізком, а самі точки — його кінцями.

В ході спостереження і виконання різних вправ у 1 класі підходять до висновку, що відрізок може бути зображений на папері, причому кінці його відмічаються точками, а вся пряма лінія на папері не поміститься. Даються завдання на відшукання предметів чи їх частин, які нагадують відрізок прямої лінії (край лінійки стола, дошки). Важливі такі вправи; відмітити дві точки і з'єднати їх лінійкою відрізком.

При кресленні відрізків встановлюється відношення "більше", "менше", "однакові" для двох відрізків. Діти набувають досвіду порівняння — відрізків за допомогою системи нескладних вправ.

Ілюстрації: лінія горизонту, дорого, слід від реактивного літака.

ознайомлюються з ламаною лінією. Спираючись на поняття відрізка.

Для цього за зразком, даним вчителем, пропонують дітям побудувати ліню із паличок або паперових смужок. Вчитель дає назву.нової лінії. Можна виготовити також модель ламаної, "зломивши" на очах дітей на частини кусок дроту.

На дошці зображають ламану за допомогою кольорових ниток, натягнутих між декількома кнопками – "точками", які не лежать на одній прямій. Учні будують із паличок ламану, знаходять її початок і кінець. Учитель дає назву такої ламаної — не замкнена, а потім пропонує за зразком з'єднати початок і кінець не замкненої ламаної. Учні самі здогадуються, що така ламана називається замкнена. Причому відрізки з'єднують так, щоб вони крім вершин, не мали спільних точок. В процесі вправ встановлюють зв'язок між замкненою ламаною і мно­гокутником для якого ламана є межею: замкнена ламана із 3-х відрізків обмежує трикутник, із 4-х — чотирикутник і т. д.

Крива лінія отримується якщо спочатку розтягнути шпагат, а потім послабити натягування, якщо розгойдати натягнений шпагат, натертий крейдою і відпустити його, то на дошці отримаємо слід, цей слід називається кривою лінією.

Ілюстрації: хвиляста дорога, смужки у веселці, скакалка.

Властивості: не має ні початку ні кінця, може бути замкненою і незамкненою. Замкнена – нитку зав’язати у вузлик.

42 Методика вивчення нерівностей із змінною. Нерівність, яка містить букву називається нерівністю зі змінною.Потрібно замість змінної поставити таке її числове значення, щоб одержати правильну числову нерівність.

25 – с ˃ 17

В початкових класах нерівності розв’язують добором або випробовуванням обраних чисел: кожне з даних чисел підставляють у нерівність замість букви, якщо отримаємо вірну числову нерівність, то дане число є розв’язком.

Якщо отримаємо невірну числову нерівність, то це число не є розв’язком нерівності зі змінною. (с=7, с=6….с=0).

14 Використання простих текстових задач для засвоєння зв’язків між компонентами та результатами арифметичних дій. До другої групи задач відносяться задачі, які розкривають взаємозв’язок між компонентами і результатом дій. В цій групі вісім задач.

задачі на знаходження невідомого першого доданка за відомою сумою і другим доданком.

У Тараса були зелені прапорці. Він вирізав ще 6 синіх. Разом стало 9 прапорців. Скільки було в Тараса зелених прапорців?

На двох тарілках 12 помідорів. На другій тарілці 5 помідорів. Скільки помідорів на першій тарілці?

задачі на знаходження невідомого другого доданка за відомою сумою і першим доданком.

Дівчатка зібрали 10 кг ягід, з них було 6 кг вишні, а решта – черешня. Скільки кілограмів черешні зібрали дівчатка?

У дівчинки було 5 іграшок. Їй подарували ще кілька іграшок, У неї стало 9 іграшок. Скільки іграшок дівчинці подарували?

задачі на знаходження невідомого зменшуваного за відомою різницею та від’ємником.

На вертольоті прилетіло кілька чоловік. Коли з вертольота вийшло 4 чоловіка, в ньому залишилося 9 чоловік. Скільки чоловік було у вертольоті?

У Петрика було кілька голубів. Коли він продав 6 голубів, то в нього залишилося 4 голуби. Скільки голубів було в Петра?

задачі на знаходження невідомого від’ємника за відомою різницею та відомим зменшуваним.

На ставку плавало 10 гусей. Коли кілька з них вийшло на берег, на ставку залишилося 4. Скільки гусей вийшло на берег?

Робітникам треба було відремонтувати 15 вагонів. Коли вони відремонтували кілька вагонів, то їі залишилося відремонтувати ще 7 вагонів. Скільки вагонів робітники відремонтували?

задачі на знаходження невідомого першого множника за відомим добутком і другим множником.

Невідоме число помножили на 4 і дістали 28. Знайди невідоме число.

задачі на знаходження невідомого другого множника за відомим добутком і першим множником.

Число 5 збільшили у кілька разів і одержали 30. У скільки разів збільшили число?

задачі на знаходження невідомого діленого за відомим дільником і відомою часткою.

Невідоме число зменшили у 3 рази і дістали 9. Знайди невідоме число.

задачі на знаходження невідомого дільника за відомим діленим і відомою часткою.

На яке число треба поділити 42, щоб дістати 7?




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 196 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав