Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методика вивчення довжини. Формування навичок вимірювання довжини.

Читайте также:
  1. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  2. IV. Вивчення нового матеріалу.
  3. VI. Вивчення нового матеріалу.
  4. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  5. Анатомо-физиологические особенности и методика исследования почек и мочевыделительной системы у детей
  6. Анатомо-физиологические особенности системы дыхания у детей. Методика исследования
  7. Билет № 13. Методика и алгоритм разработки туристского маршрута
  8. Бланковые, опросные, рисуночные и проективные психодиагностические методики. Сущность и частота встречаемости. Понятие об объективно-манипуляционных методиках
  9. В.О.Сухомлинський про формування гуманної особистості
  10. Введення аналогових сигналів і формування дискретних статичних сигналів

Перші уявлення про довжину як властивість протяжності предметів діти одержують ще до школи. Діти можуть чітко сказати який олівець довгий, а який короткий, хто з дітей вищий, а хто – нижчий, який предмет розміщений далі, а який ближче, яка гілка товща, а яка – тонша і т.д.

Завдання вчителя в школі: уточнити розуміння учнями даних понять. Тому доцільно використовувати вправи на порівняння:

Яка книжка товща?

Хто з дітей вищий?

Що глибше: річка чи море?

Для порівняння використовуються різні прийоми. В першій вправі книжки прикладають одна до одної; в другій – викликають двох учнів і ставлять їх поруч; в третій – порівнюють за уявою. Отже, діти засвоюють різні прийоми порівняння довжин.

Ознайомлення з вимірюванням відрізків має велике значення в навчанні молодших школярів. Спочатку треба дати учням чітке уявлення про процес вимірювання відрізків. Для цього використовується модель 1 СМ. В учнів повинно сформуватись уявлення про довжину в 1 СМ. Для цього корисно, щоб учні самі вирізали модель 1 СМ, показали учням вузьку паперову смужку довжиною 1 см, виміряти ширину мізинця і зробити висновок, що вона приблизно дорівнює 1 см.

На наступному етапі учні вчаться креслити 1 см. У першому рядку, де починають писати цифри, треба відступити дві клітинки і в нижньому лівому кутку третьої клітинки поставити точку. Від цієї точки відлічити вправо дві клітинки і в нижньому правому кутку другої клітинки поставити другу точку. З допомогою лінійки і олівця учні проводять між цими точками відрізок. Довжина цього відрізка – 1 см.

На наступному етапі ознайомлення з вимірюванням та кресленням відрізків, учні вчаться працювати з масштабною лінійкою з поділками. Вони повинні чітко засвоїти правила користування лінійкою:

прикласти лінійку до відрізка так, щоб початок відрізка співпадав з нульовою поділкою лінійки.

Зразки завдань:

за допомогою лінійки виміряйте довжину кожного відрізка (М.1. с. 29)

накресли такий самий відрізок (М.1. с.55)

Накресли відрізок на 4 см довший (М.1. с. 61)

Накресли три відрізки: довжина першого 6 см, другий на 2 см коротший від першого, а третій на 3 см довший від першого (М.1.с.60)

Порівняй довжину відрізків (М.1.с. 66).

27 Методика ознайомлення учнів з одиницями довжини та їх співвідношенням. Ознайомлення із дециметром (М.1. с.80).

Знайомство з новою одиницею довжини— дециметром — починається в зв'язку з вивченням чисел 11-20 в 1 класі.

Мотивація: вчитель пропонує виміряти довжину зошита за допомогою моделі см, а потім виміряти довжину парти. Довжину парти не зручно вимірювати мо­деллю см і тому показується необхідність введення нової одиниці довжини.

Методика ознайомлення така ж, як із сантиметром (виготовляється модель: паперова, дерев'яна, картонна).

Після ознайомлення з дециметром разом з дітьми встановлює співвідношення між дм і см практично. Полоску в 1 дм прикладають до масштабної лінійки і роб­лять висновок

1 дм = 10 см. За допомогою моделі учні вчаться вимірювати відрізки. Спочатку довжина повинна виражатися цілим числом дециметрів.

Потім розглядають випадок, коли довжина відрізка дорівнює, наприклад, 12 см. Діти вправляються у вимірюванні за допомогою двох різних мірок і одержують в результаті складене іменоване число. З цього часу вони приступають до порівняння іменованих чисел на основі порівняння відповідних відрізків. Потім розглядають перетворення іменованих чисел — заміну менших одиниць більшими і навпаки 13 см = П дм П см

Міркування (на основі нумерації).

1 дм = 10 см = 1 дес. см.

Отже, дециметрів буде стільки, скільки десятків в числі 13. В числі 13 — 1 дес і 3 одиниці.

Поступово учні усвідомлюють, що числове значення довжини зале­жить від вибору одиниці довжини.

е) Ознайомлення з метром

В II класі знайомлять з одиницею вимірювання — метром. (с. 50)

Показують дерев'яний метр, різні відрізки завдовжки їм. Мотивується введення цієї одиниці довжини. Після ознайомлення вчитель проводить практичну роботу: виміряти довжину класу, ширину класу безпосереднім накладанням. Ознайомлю­ються з складним метром і рулеткою та вимірюванням метровою лінійкою.

Встановлюють співвідношення між метром і дециметром, метром і сантиметром. Креслять на дошці „на око" відрізок завдовжки 1 дм і 1 м, а потім перевіряють за допомогою лінійки.

Ознайомлення з міліметром, кілометром

В ІІІ класі ознайомлюються з міліметром, (с. 79), а пізніше з кіломет­ром (с. 81). Введення міліметра обґрунтовується необхідністю вимірювати відрізки менші від 1 см. Наочне уявлення про міліметр учні одержують, розглядаючи поділки на мас­штабній лінійці або на міліметровому папері Зразу ж встановлюють співвідношення між міліметром і сантиметром і учні повинні навчитися вимірювати з точністю до міліметрів. Для розвитку окоміра корисно, перш ніж вимірювати, пропонувати учням прикинути на око довжину заданого відрізка. При ознайомленні з кілометром корис­но провести практичні роботи на місцевості, щоб сформувати уявлення про цю оди­ницю вимірювання. Для цього вчитель може:

— виміряти відстань в І км і пройти її разом з дітьми;

— полічити скільки це кроків;

— провести екскурсію на автозупинку, щоб дізнатися дані про відстані до най­ближчих населених пунктів. Цей матеріал потім використовують для складання і розв'язування задач.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 392 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав