Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методика вивчення площі геометричних фігур. Формування навичок вимірювання площі.

Читайте также:
  1. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  2. IV. Вивчення нового матеріалу.
  3. VI. Вивчення нового матеріалу.
  4. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  5. Анатомо-физиологические особенности и методика исследования почек и мочевыделительной системы у детей
  6. Анатомо-физиологические особенности системы дыхания у детей. Методика исследования
  7. Билет № 13. Методика и алгоритм разработки туристского маршрута
  8. Бланковые, опросные, рисуночные и проективные психодиагностические методики. Сущность и частота встречаемости. Понятие об объективно-манипуляционных методиках
  9. В.О.Сухомлинський про формування гуманної особистості
  10. Введення аналогових сигналів і формування дискретних статичних сигналів

Ознайомлення з поняттям „площа". (4 кл. С. 73)

Ввести і закріпити термін „площа геометричних фігур" доцільно за допомогою дидактичного прийому порівняння, поєднавши фронтальну і індивідуальну роботу з учнями. На дошці прикріплюємо паперовий круг і трикутник. Запитання до учнів: Яка з фігур вміститься всередині іншої? Покажіть це. Діти накладанням таких самих фігур на партах упевнюються, що трикутник вміщується в середині круга. У такому розміщенні їх закріплюємо на дошці: спочатку круг, всередині його — трикутник.

Учитель пояснює, що трикутник — частина круга, отже, його площа менша, ніж площа круга. Закріплюємо уявлення дітей про площу теж на основі аналогічних практичних завдань з використанням набору геометричних фігур, а узагальнюємо вивчене за підручником.

Для порівняння площ добираємо фігури різної форми, щоб запобігти поширеній помилці учнів, які вважають, що площу мають лише прямокутник або квадрат. Важливо уникнути штучного ускладнення викладу нового матеріалу. На практиці доводилося спостерігати, коли класоводи прагнули дати означення площі („Площа—місце, де стоїть шафа") або ставили запитання: „Що таке площа?" Це — порушення науковості і перевищення програмових вимог щодо навчання молодших школярів. Необхідно пам'ятати, що уявлення про площу формується на інтуїтивно-практичному рівні.

Аналогічно порівнюються за площею і інші фігури, а також предмети, що ото­чують нас. Але не завжди так легко встановити, яка з двох фігур має більшу (мен­шу) площу. Вчитель пропонує учням порівняти площі фігур.

Виявиться, що жодна з фігур не вміщується в середині іншої. Як же бути? При виконанні цієї вправи вчитель знайомить учнів ще з одним способом порівняння площ фігур: розбивають кожну фігуру на рівні квадрати і підраховують кількість таких квадратів.

Аналогічні вправи на порівняння площ фігур, складених з однакових квадратів виконують за підручником і за кресленнями на дошці. Корисно на цьому уроці розглянути випадок, коли різні за формою фігури мають однакову площу.

33 Вимірювання площі за допомогою палетки. Палетка – прозора плівка, поділена на квадрати із стороною 1 см = 10мм. Для ознайомлення учнів з палеткою як інструментом для вимірювання площі фігур можна скористатися прийомом аналогії. Розкриваючи мету уроку, вчитель повідомляє дітям, що раніше вони знаходили площу фігури тільки прямокутної форми і робили це за правилом. Тепер потрібно навчитись з допомогою особливого пристрою знаходити площу фігур, що мають форму круга, будь-якого многокутника або фігури будь-якої форми. На фігуру накладають палетку, прозору плівку або пластинку, поділену на квадрати. – і лічать, скільки квадратів цієї палетки накладається на дану фігуру. На дошці вчитель креслить довільну криволінійну фігуру, накладає на неї палетку, показує спосіб підрахунку повних і не повних квадратів. Використовуючи зображення геометричних фігур, учні за допомогою палетки визначають їх площу.

11 Складання текстових задач за малюнками, таблицями, схемами, розв’язком. Завдання на складання задач ефективні для розвитку уявлень учнів про структуру задачі та узагальнення способу їх розв'язання. Цей вид роботи корисний, зокрема, для того, щоб виявити, як діти усвідомлюють розв'язування задач певного виду. Якщо учень самостійно складає задачу з певними залежностями між величинами, то він добре розуміє ці залежності, і легко сприйматиме цей зв'язок у заданій задачі. За таблицею: як правило у таблиці подано короткий запис. За цим коротким записом діти встановлюють про що йдеться в задачі, підбирають сюжет задачі, складають умову і запитання задачі. За схемою: складаючи задачу, вчитель повинен зазначити про скласти задачу. Після складання задачі, проводять роботу над нею аналітичний чи синтетичним способом. За малюнком: на малюнку подається зображення предметів та числові дані, на основі цього складається умова і запитання задачі. За розв’язком: розв'язок задачі може бути записаний або числовим виразом або діями. Тому складати задачу за числовим виразом вчитель вказує, про що треба скласти задачу. Пропонуючи скласти задачу за діями, треба, що учні розуміли, що скласти задачу можна лише тоді, коли результат попередньої дії є компонентом наступної дії.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 233 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав