Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Законодавство про надзвичайний стан

Читайте также:
  1. Вибори- це встановлена законодавством процедура формування органів державної влади та органів місцевого самоврядування безпосередньо виборцями шляхом голосування.
  2. Визначення страхування життя і вимоги до нього за діючим законодавством
  3. Законодавство про працю
  4. Законодавство України про охорону здоров’я
  5. Законодавство України про охорону культурної спадщини.
  6. Законодавство України про охорону праці
  7. І. Законодавство
  8. Легалізація державної влади за законодавством України.
  9. Митне законодавство ЄС виділяє 2 види походження товарів — непреференційне та преференційне.

Надзвичайний стан — це передбачений Конституцією Украї­ни особливий правовий режим діяльності державних органів, органів місцевого та регіонального самоврядування, підприємств, установ і організацій, який тимчасово допускає встановлені Законом України «Про надзвичайний стан» від 26.06.92 року, обмеження в здійсненні конституційних прав і свобод громадян, а також прав юридичних осіб, покладає на них додаткові обов'язки.

Правовий режим надзвичайного стану спрямований на забез­печення безпеки громадян у разі стихійного лиха, аварій і ката­строф, епідемій і епізоотій, а також на захист прав і свобод громадян, конституційного ладу при масових порушеннях правопорядку, що створюють загрозу життю і здоров'ю громадян, або при спробі захоплення державної влади чи зміни конститу­ційного ладу України шляхом насильства.

2.3.1.4. Законодавство в сфері ядерного регулювання

Закон України -«Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»- від 8 лютого 1995 року № 39/95-ВР є основоположним у ядерному законодавстві України. Він встанов­лює пріоритет безпеки людини та навколишнього природнього середовища, права і обов'язки громадян у сфері використання ядерної енергії, регулює діяльність, пов'язану з використанням ядерних установок та джерел іонізуючого випромінювання, встановлює також правові основи міжнародних зобов'язань України щодо використання ядерної енергії.

Закон України «Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань» від 14 січня 1998 року № 15/98-ВР спрямований на забезпечення захисту життя, здоров'я та майна людей від негативного впливу іонізуючих випромінювань, викликаного практичною діяльністю, а також у випадках радіаційних аварій, шляхом виконання запобіжних та рятувальних заходів і від­шкодування збитків.

 

2.3.1.5. Законодавство про цивільну оборону

Згідно з Конституцією України громадяни України мають право на захист свого життя і здоров'я від наслідків аварій, катастроф, значних пожеж, стихійного лиха і можуть вимагати від Уряду України, інших органів державної виконавчої влади, адміністрації підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності і господарювання, гарантій щодо забезпечення його реалізації.

Держава, як гарант цього права, створює систему цивільної оборони, яка має своєю метою захист населення від небезпечних наслідків аварій і катастроф техногенного, екологічного, природнього та воєнного характеру.

Закон України «Про цивільну оборону» від 3.02.1993 р. визначає цивільну оборону, як державну систему органів управління, сил і засобів, що створюється для організації і забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техно­генного, екологічного, природнього та воєнного характеру.

2.3.1.6. Законодавство про використання пестицидів та агрохімікатів

Закон України «Про пестициди і агрохімікати» від 2 берез­ня 1995 року № 86/95-ВР регулює правові відносини, пов'язані з державною реєстрацією, виробництвом, закупівлею, транспор­туванням, зберіганням, реалізацією та безпечним для здоров'я людини і навколишнього природнього середовища застосуван­ням пестицидів і агрохімікатів, визначає права і обов'язки підприємств, установ, організацій та громадян, а також повнова­ження органів державної виконавчої влади і посадових осіб у цій сфері.

2.3.1.7. Законодавство про дорожній рух

Закон України «Про дорожній рух»- від З0 червня 1993 року № 3353-ХІІ визначає правові та соціальні основи дорожнього руху з метою захисту життя та здоров'я громадян, створення безпечних і комфортних умов для учасників руху та охорони навколишнього природнього середовища.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав