Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

навколишнього природного середовища

Читайте также:
  1. Аналіз внутрішнього середовища
  2. Аналіз мікросередовища, макросередовища, маркетингового середовища
  3. Аналіз факторів внутрішнього середовища
  4. Биологически активные вещества природного происхождения, используемые в составах косметических изделий.
  5. Визначити шляхи адаптації організмів до умов навколишнього середовища.
  6. Вплив зовнішнього середовища на діяльність туристичних підприємств
  7. Ефективність заходів з охорони навколишнього природного середовища.
  8. Заняття 2 Лекція3/2. Методи аналізу та прогнозування розвитку середовища підприємства
  9. Контроль за станом водного середовища і організація його охорони
  10. Літературний тип – це узагальнений образ людської індивідуальності, яка найбільш можлива, характерна для певного суспільного середовища в певний час.

Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25 червня 1991 р. регулює відносини у галузі охорони, використання і відтворення природних ресурсів, забез­печення екологічної безпеки, запобігання і ліквідації негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище.

Закон України “Про охорону атмосферного повітря” від 16 жовтня 1992 р. №2707-ХІІ спрямований на збереження сприятливого стану атмосферного повітря, його відновлення і поліп­шення, для забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини, а також запобігання шкідливого впливу на навколишнє природне середовище.

Закон України «Про відходи» від 5 березня 1998 р. № 187/98-ВР визначає правові, організаційні та економічні засади діяльності, пов'язаної з запобіганням або зменшенням обсягів утворення відходів, їх збиранням, перевезенням, оброб­ленням, утилізацією та видаленням, знешкодженням та похован­ням з метою запобігання негативного впливу відходів на навко­лишнє природне середовище та здоров'я людини на території України.

Закон України «Про карантин рослин» від З0 червня 1993 р. № 3348-ХІІ визначає загальні правові, організаційні та фінансово-економічні основи карантину рослин, діяльність державних органів, підприємств, установ, організацій, посадових осіб та громадян, спрямовану на запобігання завезенню та поширенню відсутніх на території України небезпечних шкідників, хвороб рослин і насіння бур'янів.

Земельний кодекс України від 13 березня 1992 р. № 2196-ХІІ регулює земельні відносини з метою створення й охорони земель, поліпшення природного середовища, охорони прав громадян.

Водний кодекс України від 6 червня 1995 р. № 213/95-ВР, в комплексі з заходами організаційного, правового, економічного і виховного впливу сприяє формуванню водно-екологічного правопорядку і забезпеченню екологічної безпеки населення України, а також більш ефективному використанню вод та їх охороні від забруднення, засмічення та вичерпання.

Кодекс України «Про надра» від 27 липня 1994 р. № 132/94-ВР регулює гірничі відносини з метою забезпечення раціонального, комплексного використання надр для задоволення потреб у мінеральній сировині та інших потреб суспільного виробництва, охорони надр, гарантування при користуванні надрами безпеки людей та навколишнього природного середо­вища.

 

2.3.2. Підзаконні акти

2.3.2.1. У рядові нормативні акти

2.3.2.1.1. Про перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку

Кабінет Міністрів України затвердив постановою від 27 липня 1995 р. № 554 розроблений Міністерством охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки і Міністерством охорони здоров'я «Перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку».

2.3.2. 1.2. Про Національну раду з питань

безпечної життєдіяльності населення

Відповідно до Закону України «Про охорону праці» Кабінет Міністрів України постановою від 15 вересня 1993 р. № 733 затвердив «Положення про Національну раду з питань безпечної життєдіяльності населення».

Національна рада з питань безпечної життєдіяльності населення створена для розроблення і реалізації державної політики у галузі охорони життя людей на виробництві та профілактики побутового травматизму, створення системи державного управління цією галуззю.

У своїй діяльності вона керується Конституцією і законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, декретами, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України.

Національна рада:

а) розробляє та здійснює заходи щодо створення цілісної системи державного управління охороною життя людей на виробництві та профілактики побутового травматизму, вносить на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції про вдосконалення цієї системи;

б) організовує і забезпечує контроль за виконанням законодавчих актів і рішень Уряду України, опрацювання Національної програми і законопроектів, пов'язаних з реалізацією державної політики з питань безпечної життєдіяльності населення, подає Кабінету Міністрів України пропозиції щодо вдосконалення законодавства з цих питань;

в) координує діяльність центральних і місцевих органів державної виконавчої влади у галузі охорони життя людей на виробництві та профілактики побутового травматизму;

г) організовує перевірки діяльності центральних і місцевих органів державної виконавчої влади і заслуховує на своїх засіданнях або засіданнях бюро Національної ради звіти керівників з питань, що входять до її компетенції;

д) бере участь у міжнародному співробітництві, сприяє вивченню, узагальненню та поширенню досвіду у галузі охорони життя людей на виробництві та профілактики побутового трав­матизму, вирішує питання контролю за виконанням укладених договорів та угод у цій галузі.

2.3.2.1.3. “Державна програма забезпечення пожежної безпеки на 1995—2000 роки”

Ця Програма затверджена Постановою КМ України від 3.04.2995 р. № 238.

Програма спрямована на реалізацію державної політики щодо посилення протипожежного захисту у країні та поліпшення матеріально-технічного і фінансового стану підрозділів пожежної охорони.

 

2.3.3. Галузеві нормативно-правові акти

На виконання Закону України «Про охорону праці» і постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 1993 р. № 64 «Про заходи щодо виконання Закону України «Про охорону праці» наказом Державного комітету України по нагляду за охороною праці від»30.11.93 р. № 123 був затверджений «Перелік робіт з підвищеною небезпекою».

Перелік робіт з підвищеною небезпекою, для виконання яких потрібне спеціальне навчання і щорічна перевірка знань працівників з питань охорони праці, має чинність на всіх під­приємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності та видів їх діяльності. Міністерства, державні комітети, концерни, корпорації, інші об'єднання підприємств, що створені за галузевим принципом, в разі необхідності, з урахуванням специфіки виробництва, можуть вносити пропозиції до Держнаглядохоронпраці про доповнення «Переліку робіт з підвищеною небезпекою». Всього визначено понад 150 видів робіт з підвищеною небезпекою.

З метою забезпечення реалізації положень Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» Міністерство охорони здоров'я України наказом від 1.08.96 № 239 затвердило «Державні санітарні норми і правила захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань».

Питання охорони здоров'я населення від впливу електро­магнітних випромінювань (ЕМП) має важливе медичне та соціально-економічне значення. Особлива увага при цьому приділяється санітарному нагляду за джерелами цих випро­мінювань. Основою організації санітарного нагляду є санітарні норми і правила, які містять як норми, так і основні положення гігієнічних вимог до засобів випромінювання.

З метою поліпшення експлуатації та підвищення безпеки руху трамвая і тролейбуса наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 10.12.1996 р. №103 затверджено «Правила експлуатації трамвая та тролейбуса».

Правила експлуатації трамвая та тролейбуса визнача­ють основні вимоги (нормативи) до об'єктів, обладнання, устаткування та організації роботи підприємств міськелектротранспорту та їх структурних підрозділів, регулюють питання взаємодії та основні вимоги до працівників міськелектротранспорту, якісного та безпечного транспортного обслугову­вання населення.

З метою затвердження методики проведення комплексних перевірок стану техногенної безпеки об'єктів господарювання, а також, критеріїв його оцінки, наказом Міністерства надзвичайних ситуацій від 5.02.1999 р. № 39 затверджено «Тимчасову інструкцію з перевірки і оцінки стану техногенної безпеки потенціальна небезпечних об'єктів господарювання».

Ця «Тимчасова інструкція» визначає методику проведення перевірки стану техногенної безпеки потенційно небезпечних об'єктів господарювання України, яка дає змогу комплексно оцінити безпеку об'єкта як для персоналу, що працює на об'єкті, так і для населення, що мешкає у зоні техногенного впливу об'єкта.

Критерії оцінки стану техногенної безпеки, що використовуються в даній Інструкції, відображають такі напрями організації безпечної експлуатації об'єкта, як цивільна оборона, охорона праці, екологічна, пожежна безпека, а також інші спеціальні напрями безпеки його експлуатації, що мають вузьку галузеву спрямованість.

Для координації роботи, пов'язаної із забезпеченням пожежної безпеки і контролю за її проведенням на підприємствах авіаційного транспорту України, наказом Мінтрансу України від 29.10.96 р. № 336 було затверджено «Положення про службу пожежної безпеки в авіаційному транспорті України»'.

Це Положення регламентує діяльність та встановлює вимоги до служб пожежної безпеки підприємств, організацій та установ авіаційного транспорту України незалежно від форм їх власності; воно поширюється і є обов'язковим для всіх юридичних та фізичних суб'єктів підприємницької діяльності, які виконують роботу, пов'язану з запобіганням виникнення пожеж та зниженням негативних наслідків від них в авіаційному транспорті України.

Визначаються основні завдання та напрями роботи служби безпеки, напрями робіт, права та відповідальність працівників служби пожежної безпеки.

З метою забезпечення належного рівня пожежної безпеки на об'єктах та у рухомому складі залізничного транспорту наказом Мінтрансу України від 1.07.97 р. № 240 затверджено «Правила пожежної безпеки на залізничному транспорті»-.

Правила визначають основні вимоги пожежної безпеки на об'єктах (будівлях, спорудах, технологічних лініях) і в рухомому складі залізничного транспорту і є обов'язковими для виконання підприємствами, установами, організаціями й об'єднаннями Укрзалізниці, а також іншими підприємствами, установами, організаціями та громадянами, які користуються послугами залізничного транспорту.

Правилами визначаються організаційні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки, відповідальність за забезпе­чення пожежної безпеки,

З метою забезпечення безпеки громадян на залізничному транспорті, територіях вокзалів, станцій і підприємств та на виконання ст. 16 Закону України «Про транспорт» наказом Мінтрансу України від 19.02.1998 р. № 54 були затверджені «Правила безпеки громадян на залізничному транспорті України»-.

Вони визначають вимоги щодо безпеки громадян при пере­ході через залізничні колії, перебуванні на пасажирських платформах і у потягах.

Існує ще досить велика кількість нормативних актів, які регулюють окремі напрями забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав