Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Здоров'я – абстрактно-логічна категорія, яка може бути описана різними модельними характеристиками.

2.При какой температуре средняя квадратичная скорость молекул кислорода больше их наиболее вероятной скорости на 100 м/с?

 

3.При изобарическом расширении двухатомного газа была совершена работа А = 156,8 Дж. Какое количество теплоты Q было сообщено газу?
 
Дано:
i = 5 А = 156,8 Дж p = const
Q -?
Решение:   Изменение внутренней энергии   Количество теплоты Q, сообщенное газу     Ответ:  

 

Здоров'я – абстрактно-логічна категорія, яка може бути описана різними модельними характеристиками.

Якщо при обстеженні пацієнта лікар не знаходить ознак хвороби, то ставить діагноз "здоровий". Але такий висновок досить сумнівний. Наприклад, початкові стадії атеросклерозу або злоякісних новоутворень не проявляються симптоматично, а фактично людина вже нездорова. Інший приклад, одна й та сама людина за станом "норми" може працювати бухгалтером, вчителем, але не пілотом, водолазом. Справа в тому, що "фізіологічна норма", ще не відображає стан здоров'я. Принцип "норми" не може бути використаний і з тої причини, що на сьогодні можна говорити про різні рівні здоров'я у цілком здорової людини. Так, наприклад, у висококваліфікованого спортсмена після фізичного навантаження анаеробного характеру (робота максимальної та субмаксимальної потужності) рН крові досягає 7,0, але це не аргумент, щоб говорити про патологію. Тому правомірно говорити про здоров'я як динамічний стан, що дозволяє проявитись якомога більшій кількості видоспецифічних функцій при економній витраті біологічного субстрату, тобто здоров'яце здатність індивіда проявляти свої біологічні та соціальні функції.

Згідно з М.М. Амосовим, який увів поняття "кількість здоров'я", здоров'яце максимальна потужність органів і систем при збереженні якісних фізіологічних меж їх функцій.

На думку В.В. Підвисоцького (одного із засновників патофізіології), не існує абсолютного здоров'я й абсолютної патології, бо між ними є безліч зв'язків і переходів. О.О. Богомолець сформулював поняття про єдність норми і патології. Це можна продемонструвати прикладом системи сполучених посудин: чим більше здоров'я, тим менше можливості для хвороби і навпаки.

Між станом здоров'я та хворобою існує перехідний, або "третій стан", який додатково поділяють на передхворобу та недемонстративні патологічні процеси.

Головна ознака передхворобиможливість розвитку патологічного процесу внаслідок зменшення резервів здоров'я, коли кількісні зміни переходять у якісні.

Є два підходи до визначення індивідуального здоров'яадаптативний і креативний.

Лікар-натуропат Герберт Шелтон дає таке визначення здоров'я: "Здоров'яце стан цілісного та гармонійного розвитку при адаптації кожного з органів один до одного. При цьому кожен орган більш ефективно працює на користь цілого (організму), ніж на власну користь. Будь-яка хвороба. це порушення законів життєдіяльності організму, законів природи".

Інші автори, розглядаючи індивідуальне здоров'я, беруть до уваги визначення Всесвітньої організації охорони здоров'я і вважають, що індивідуальне здоров'яце стан повного фізичного, душевного, сексуального та соціального благополуччя і здатність пристосовуватись до умов зовнішнього і внутрішнього середовища та природного процесу старіння, а також відсутність хвороби й фізичних дефектів. Але наведене визначення здоров'я повністю виключає розумове благополуччя. Слід пам'ятати, що сучасна людина активно творить історію, створює нові форми соціального і економічного укладу на планеті Земля. Але при цьому 90% всіх сучасних факторів ризику існуючих хвороб цивілізації, а також загроза в цілому екологічному благополуччю природи має антропогенне походження, тобто є наслідком творчої цивілізованої діяльності людини. Всі глобальні кризи є похідними від людської діяльності.

Відомий вчений і теоретик медицини А.І. Струков взаємопов'язував поняття здоров'я і свободи людини. Згідно з його вченням, хворобаце порушення нормального (оптимального) способу реалізації потреб (матеріальних, духовних). Здоров'яце нормальний психосоматичний стан і здатність людини оптимально задовольняти свої матеріальні і духовні потреби. Здоров'я та світогляд взаємопов'язані і взаємообумовлені. Струков вважає, що лише духовний світогляд є головною основою дійсного здоров'я.

Згідно з В.П. Казначєєвим, здоров'я слід розглядати як валеологічний процес формування організму і особливості людини.

За А. Маслоу, основними потребами людини є не лише потреби тіла, але й прагнення до безпеки, надійності, захисту, мати сім'ю, належати до суспільства, клану, друзів, мати повагу, самоповагу, свободу, яка забезпечить повний розвиток своїх талантів тощо.

П.В. Сімонов створив тріадну структуру основних потреб людини в її актуальному житті:

1.Вітальні (біологічні) потреби.

2.Соціальні потреби.

3. Ідеальні потреби (пізнання навколишнього світу і свого місця в ньому, смислу і призначення свого існування на землі.

Принципово ці потреби відбивають три рівні організації існування людинибіологічний (фізіологічний), свідомий (зверхжиттяінтеграцію людини в соціум), духовний (зверх свідомість)духовну культуру.

Згідно з ученням Аристотеля, рослини мають вегетативну душу, тваринивегетативну і чуттєву, людивегетативну, чуттєву і раціональну. Нормальна людина має гармонійну цілісність всіх трьох порядків свого існування: фізичного (біологічного), душевного (соціальної адаптації) і духовного (особистої задоволеності).

В.І. Вернадський назвав оболонку землі, де живе людина, ноосферою, а не антропосферою саме тому, що за виключенням розуму решта все в людині належить біосфері. За О.О. Ухтомським, людиною неможливо бути, нею лише можна стати.

Таким чином, починаючи з рівня свідомості, людина існує в двох якісно різних сферах свого існування: адаптаційному та креативному. Первинне значення до адаптаційного існування набувають фактори зовнішнього середовища: фізичні, соціальні, екологічні. При цьому людина пристосовується до дії реального оточуючого середовища. В методологічному плані процеси адаптації знайшли своє повне відображення в роботах І.П. Павлова про умовні рефлекси, у біхевіоризмі Дж. Уотсона і його схемі Z - R, де кожен стимул або ситуація (Z) відповідає певній поведінці (або реакціїR).

Креативне існування людини, на відміну від адаптаційного, спрямоване на осмислення вищих, відсутніх в мінливій реальності, цінностей і їх практичне досягнення. Швейцарський психолог Ж. Піаже вважає, що в процесі соціалізації людина постійно осмислює нові для себе цінності і прагне до практичного досягнення нових для себе цілей. Цей соціальний рух вперед і є креативною діяльністю людини.

Таким чином, діяльність людини як продукту біологічної і соціальної еволюції спрямована, з одного боку, на адаптацію до умов існування (фізичних і соціальних), а з іншогона творче осмислення життя і постійний рух уперед. Ця діяльність обумовлена фізичним, душевним і духовним здоров'ям.

За Б.Н. Чумаковим, здоров'я людининасамперед процес збереження та розвитку її психічних та функціональних якостей, оптимальної працездатності та соціальної активності при максимальній тривалості життя.

Фактори, які впливають на здоров'я людини:

1)біологічні можливості;

2)соціальне середовище;

3) природно-кліматичні умови. За даними академіка Ю.П. Лисицина, факторами, які визначають здоров'я, є:

-здоровий спосіб життя5055%;

-екологічні фактори 1520%;

-спадковість1520%;

-медицина1015%.

Слід враховувати, що не всі люди, із-за низького матеріального рівня життя у змозі використовувати сучасні досягнення медицини та біології через велику вартість діагностичних і лікувальних методів, здатних поглинути весь бюджет навіть розвинутих держав.

У свою чергу надмірне використання ліків (лікарська епідемія) призводить теж до порушення здоров'я, зокрема різних проявів алергії.

Людинапредмет вивчення багатьох природничих (біологія, антропологія, фізіологія, медицина) і суспільних (соціологія, психологія, філософія та інші) наук. Але проблема її здоров'я до цього часу монополізована медициною, яка фактично є наукою про хвороби людини.

Процес управління здоров'ям вимагає формування, підтримки та закріплення здоров'я, він складається з таких формальних етапів:

1.Збирання й аналіз інформації про стан об'єкта, його прогнозування.

2.Формування програми дії з предметом, її реалізація.

3.Аналіз адекватності управлінням здоров'ям (зворотний зв'язок).


Філософія здоров'я і хвороби.

Хто не мріє сьогодні продовжити життя, а разом з нею - молодість? Погодьтеся, що всім хочеться жити довго і щасливо. Хочеться до самої старості не знати хвороб і самотності. Бути веселим, життєрадісним і активною людиною. Але практично кожного з нас протягом життя супроводжують фактори, так чи інакше сприяють передчасному старінню. Для когось це стрес і депресії, для інших - неправильне харчування і дефіцит вітамінів, для третіх - постійне перебування в офісі і, як наслідок, зниження рухової активності, недолік кисню. Все це, в остаточному підсумку, призводить до атаки наших клітин вільними радикалами, знижує імунітет, викликає хвороби серця, підвищує стомлюваність, знижує загальний тонус, та й взагалі скорочує наше століття. Але завжди можна мінімізувати шкоду, якщо дотримуватися кількох простих правил, і головне - не тільки знати їх, але і не лінуватися дотримуватися їх. Життєвий досвід показує, і кожен може знайти безліч підтверджень цього, що піклуватися про своє здоров'я люди зазвичай починають тільки після того, як недуга дасть про себе знати. Часто обставини змушують людину самостійно шукати шлях до одужання або надавати допомогу своїм близьким в домашніх умовах. Але ж можна запобігти ці захворювання набагато раніше, в корені, і для цього не потрібно якихось надприродних зусиль. Потрібно всього лише вести здоровий спосіб життя...
Для того щоб життя було веселіше і цікавіше, необхідно на деякі життєві моменти дивитися з гумором. Пам'ятайте, що не варто все приймати близько до серця, над деякими вчинками і діями можна посміятися. Ставтеся до себе не так самокритично. Частіше посміхайтеся, чи ні, навіть смійтеся, адже давно відомо, що сміх продовжує життя. Доведено - ті, хто любить посміятися, рідше страждають серцево-судинними захворюваннями, мають більш ефективної імунної захистом, з більшою легкістю позбавляються від зайвих кілограмів. Так, наприклад, якщо ви засміялися сто разів протягом дня - сміливо прирівнювати це до 15-хвилинної розминки на велотренажері. Так може, забудемо про загальноприйнятої приказці і зійдемося на тому, що «сміх без причини... ознака хорошого настрою?». До речі, одним з факторів молодості і довголіття визнана така особливість особистості як оптимізм і доброзичливість до людей. Не думати про погане. Не пригнічувати себе різними переживаннями та образами. Постарайтеся думати тільки про те, що хорошого в цьому світі набагато більше. Не забувайте про посмішку, адже давно відомо, що посміхаючись, людина виглядає молодше за свої роки.


Іноді для заспокоєння та зняття стресу можна й поплакати. Вважається, що ті люди, які намагаються стримувати сльози, частіше хворіють і помирають раніше. Вважається, що крик теж допомагає в знятті стресу. Якщо вам хочеться покричати, то, мабуть, потрібно це зробити. Таким чином, ви виплесне з себе всі накопичені негативні почуття і емоції.
Також варто відмовитися і від шкідливих звичок. Здоров'я - особиста справа кожної людини. І тільки він сам ціною своїх постійних і значних зусиль може його зберегти, відновити і примножити. Малорухливий спосіб життя, велика кількість застіль і посиденьок, атрибути затишного і комфортного життя поступово і, здавалося б, непомітно, по краплі забирають у нас здоров'я. І потрібні неабияка сила волі, наполегливість і терпіння, щоб встояти перед повсякденними звичними слабкостями. «Є й пити треба стільки, щоб наші сили цим відновлювалися, а не придушувалися» (Цицерон). Слідкуйте за якістю та кількістю споживаних продуктів. Якщо ви відмовитеся від куріння і вживання спиртних напоїв, то повірте, ви зможете продовжити собі життя, можливо, на кілька десятків років. Втім, іноді можна випити трохи червоного вина. Вважається, що це вино вкрай корисно для серцево-судинної системи. Головне, завжди потрібно пам'ятати про те, що цим теж не варто зловживати.
«Якщо не бігаєш, поки здоровий, доведеться побігати, коли захворієш». (Горацій). Фізична активність підвищує життєвий тонус, роблячи нас більш витривалими, сильними, красивими. Використовуйте кожен шанс, щоб зайвий раз не сидіти на місці, бути в русі! Намагайтеся, крім регулярних спортивних занять, більше гуляти на свіжому повітрі, змушуйте себе ворушитися. Намагайтеся щоранку робити фізичні вправи. Адже давно відомо, що рух - це життя. Роблячи гімнастику, ви можете позбутися від зайвої ваги. Таким чином, ви вбиваєте двох зайців: заряджаєтеся енергією, радістю, гарним настроєм і позбавляєтеся від зайвих кілограмів, які негативно впливають не лише на настрій, але і на ваше здоров'я. На жаль, саме зайва вага є причиною безлічі захворювань. Люди, що страждають ожирінням повинні пам'ятати, що від кількості зайвих кілограмів залежить стан їх судин і т.д.

До того ж люди, що страждають ожирінням, піддають себе ризику захворіти на діабет.
Для того щоб відчувати себе добре, варто робити зарядку не тільки для тіла, а й для мозку. Деякі дослідження говорять нам про те, що смертність людей, протягом життя активно займаються розумовими тренуваннями, приблизно в чотири рази нижче смертності тих, хто не утрудняє себе розумовими навантаженнями і не прагне до інтелектуального розвитку. При цьому важливим є не просто рівень IQ як такої, а можливість постійних інтелектуальних навантажень. Найчастіше гадайте кросворди, читайте розумні книги, пишіть вірші, малюйте, грайте в шахи, творите, адже тільки так ви підтримаєте у формі свою пам'ять, а значить ясність розуму.
Більше кисню! Не лінуйтеся частіше бувати на свіжому повітрі. Якщо протягом дня ви знаходитеся в офісі, хоча б іноді знайдіть у собі сили і настрій для вечірньої прогулянки. Власники собак в цьому питанні, безсумнівно, у виграші. У стінах ж будинку або офісу ви можете випити склянку кисневого коктейлю - власноруч приготованого (атрибути знайдете у найближчій аптеці). Завдяки підвищеному споживанню кисню, в найкомфортніших умовах виявляється серцево-судинна система, нормалізується артеріальний тиск, мікрофлора, а шкіра стає свіже. Лікарі стверджують, що висока ефективність такого коктейлю викликана тим, що через шлунок в тканини надходить приблизно в 10 разів більше кисню, ніж через легені.
Сон - природні ліки у відновленні сил. Намагайтеся спати не менше восьми годин на добу, але і пересипати теж не слід. Вважається, що перебування в ліжку більше десяти годин може призвести до зниження загального тонусу, стати причиною депресій і поганого самопочуття. Що стосується розпорядку дня, ідеальними умовами для гарного тонусу є висока рухливість - наприклад, ходьба або домашні клопоти. Є думка, що жінки живуть довше за чоловіків саме тому, що їм за природою простіше і природніше знаходити для себе посильні навантаження і тренувати черевні м'язи. Тим часом, східна медицина вважає, вік людини з ослабленим животом - коротший. Таким чином, нехтувати сном не варто, так само, як і зловживати. До півночі сон найбільш корисний. У кожної людини свій норматив тривалості сну, головне - намагатися дотримуватися режиму.
У їжу вживайте більше овочів і фруктів. Свіжі овочі та фрукти містять вітаміни A, C, D і E, а також провітаміни і ферменти, які відповідальні за оновлення клітин. Вживайте побільше трав'яного чаю і чи просто води - постарайтеся випивати не менше півтора літрів рідини на день. Їжте більше зелені, обліпихи, чорниці, журавлини, з горіхів віддайте перевагу волоським або лісовим. Всі ці продукти можна назвати чемпіонами за вмістом антиоксидантів. Поза конкуренцією також чорний гіркий шоколад. Дослідження не раз виявляли здатність чорного шоколаду (зверніть увагу - саме чорного, а не молочного) знижувати кров'яний тиск і покращувати артеріальний кровотік.
Духовне здоров'я - основа щастя. Не маючи здоров'я, людина не може бути щасливий. Але не всякий здорова людина може його знайти. А адже саме воно результат всіх прагнень і зусиль! Наша духовна сфера потребує не меншій увазі, ніж фізичне здоров'я. Усі думки, бажання та емоції повинні створювати в душі гармонію. Якщо ваш настрій все частіше на нулі і ви відчуваєте пригніченість і смуток - контролюйте свої думки! Затримуйте в голові райдужні, нехай навіть найнеймовірніші, але приємні вам і світлі. Властивість матеріальності думки вже ні для кого не секрет: збувається все, що у нас в голові. Змінити мислення і сприйняття до світу непросто на перших порах, але цілком реально. Працюючи над собою і долаючи - ми удосконалюємося і ростемо, підвищуючи планку.
А найголовніше, любите один одного. Це благотворно впливає на весь організм у цілому. Любов діє на організм як омолоджуючий і уповільнює старіння «засіб».
Давно відомо, що задоволення теж продовжує життя. Знайдіть собі справу або захоплення, яке буде вас радувати. Нещодавно в одній газеті прочитала, що, навіть чухаючись, людина відчуває задоволення і тим самим теж продовжує життя. Що ж, якщо і цей метод хороший для того, щоб дожити до ста років, чому б не зробити собі приємність?
Підводячи підсумок, хотілося б ще раз підкреслити, що все перераховане вище - це лише кілька порад, що продовжують життя. Головне: Любіть себе, любіть життя, любіть все, що вас оточує! Цінуйте і бережіть тих, хто поруч з вами. Посміхайтеся, дивіться на світ веселіше, даруєте подарунки, квіти, говорите компліменти коханим людям. Іншими словами, творіть добро, і воно буде продовжувати життя не тільки вам, але і вашим близьким.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав