Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розділові знаки у складнопідрядних реченнях

Читайте также:
  1. I . Понятие и признаки правовых норм.
  2. I. Понятие, признаки и предпосылки правовых отношений.
  3. I. Понятие, признаки и предпосылки правовых отношений.
  4. II. Общество как социальная система, её основные системные признаки
  5. II. Объекты и субъекты криминалистической идентификации. Идентификационные признаки и их классификация.
  6. II. Основные количественные и качественные признаки преступности
  7. III.) Признаки проявления вирусов.
  8. V. Погоны, эмблемы, кокарды, пуговицы и нарукавные знаки
  9. Административная ответственность и ее признаки
  10. Административное правонарушение: понятие и признаки.
Підрядне речення, яке стоїть на початку, в се­редині або у кінці речення: В одному місці, де небо сходилось з морем, де білів легень­кий туман, з'явилась чорна пляма (І.Н.-Л). Якщо після головної частини перед сполучником підрядності або сполуч­ним словом стоїть частка не або пов­торюваний сполучник сурядності: Учнів цікавило у друкарні і як наро­джуються газети, і як друкуються
Перед підрядним означальним, що почи­нається сполучними словами хто, що, який, котрий: Щаслив, хто в парості гілля сади грядущо­го читає (М.Наг). Якщо підрядне речення, що стоїть після головного, складається тільки з одного відносного слова або словоспо­лучення (займенники): Підв'язуючи світлий виноград, сміється дівчина не знати з чого.
Якщо підрядне речення, що стоїть після го­ловного, складається з відносного слова чи словосполучення, до якого прилягає інше слово або частка: Я не міг здогадатися, що ще. Якщо перед сполучником як, ніби сто­ять слова зовсім, майже. Син заввишки майже як батько.
Неповні підрядні речення і порівняльні зворо­ти, які приєднуються до головного сполучни­ками як, мов, немов, ніби, ніж, щоб: Стежина, неначе лоза виноградна, пнеться по білій спині гори (Д.Павл.). У словосполученнях більш ніж, менш ніж, не пізніше як, не раніше як: Урожай буде зібрано не пізніше як у серпні
Між однорідними підрядними реченнями, не з'єднаними сурядними сполучниками: Вона побачила пишний сад, де міме зелени­ми яблунями росло дерево з золотими яблу­ками, де на дереві шугали й співали райські птиці (І.Н.-Л). У суцільних висловах, близьких за значенням до іменної частини складе­ного присудка або до обставини спо­собу дії, а також у порівняннях фразеологічного типу: А дощ все ллє як із відра.
Між однорідними підрядними реченнями, з'єднаними повторюваними сполучниками су­рядності: Його завжди цікавило у майстерні і як зби­рають ці пристрої, і як утворюють такі кумедні механізми. Між однорідними підрядними речен­нями, з'єднаними неповторюваними єднальними або розділовими сполуч­никами: Всім відомо, куди він звик ходити і де він лиха набирався (Л.Гл).
Якщо підрядне стоїть після головного, з'єднується складеними сполучниками типу тому що, в міру того як, так що тощо,кома ставиться перед усім сполучником або в середині його: Туман слався по полю, так що дерева пото­пали в ньому. Якщо підрядне речення із складеним сполучником стоїть перед головним, то сполучник не розділяється. Після того як Ленінград скинув із себе тягар блокади, ми побували в цьому величному і гордому місті (М.Рші).
Перед складеним сполучником, якщо підряд­не речення з'єднується з головним сполучни­ками в той час як, перш німе, лише коли, тоді як, навіть якщо: Вірш необхідно уважно прочитати, перш ніж вивчити його напам'ять. При збігу двох сполучників, якщо при вилу­ченні підрядного не вимагається перебудова головного: Іван Антонович кричав, що, доки командує ротою, нікому не дозволить створювати л ній нездорові взаємини (О.Гонч).



Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав