Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Енергетичний обмін у клітині. Синтез АТФ.

Читайте также:
  1. D. обобщение, сравнение анализ ,синтез
  2. Аеробний (дихальний) ресинтез АТФ
  3. Аминокислоты как класс биологически активных веществ. Триптофан и схема его промышленного синтеза.
  4. Анализ и синтез схем
  5. Анемии, обусловленные нарушением синтеза ДНК и РНК — мегалобластные анемии
  6. Бауырда протромбин мен проконвертин синтезiн арттыратын
  7. Белки и их роль в живом организме. Механизмы биосинтеза белка
  8. Биосинтез белка
  9. Биосинтез белка у эукариот
  10. БИОСИНТЕЗ БЕЛКОВ

Синтез АТФ відбувається у клітинах усіх організмів у процесі фосфорилювання, тобто. приєднання неорганічної фосфату до АДФ. Енергія для фосфорилювання АДФ утворюється під час енергетичного обміну. Енергетичний обмін, чи дисиміляція, є сукупність реакції розщеплення органічних речовин, що супроводжуються виділенням енергії. Залежно від довкілля дисиміляція може протікати удвічі і три роки етапу.

14)Вітаміни (від лат. Віта — життя) — історична назва великої групи біологічно активних речовин різної хімічної природи, які зазвичай надходять в організм з їжею і часто входять до складу ферментів, стаючи їх коферментами. На відміну від інших харчових речовин, вітаміни не є матеріалом для біосинтезу або отримання енергії, однак беруть участь практично у всіх процесах обміну речовин.

Вітаміни необхідні організму в дуже малих кількостях, проте при їх нестачі швидко розвиваються гіповітамінози, а при нестачі — авітамінози, які можуть мати навіть смертельний результат. Надлишок вітамінів (гіпервітаміноз) в організмі менш небезпечний, але в ряді випадків може привести до важких отруєнь і порушити обмін речовин.

Нестача вітамінів в організмі може бути заповнений застосуванням містять їх препаратів, одержуваних хімічним шляхом, мікробіологічними синтезом або з природних джерел.

Гормони — це біологічно активні речовини, які в невеликих кількостях здатні чинити на організм значний вплив.

Механізм дії гормонів залежить від здатності їх проникати через плазматичну мембрану клітини. Водорозчинні гормони білково-пептидної природи, а також адреналін не проходять через плазматичну мембрану, а взаємодіють із специфічними мембранними рецепторами. Внаслідок взаємодії включаються внутрішньоклітинні шляхи передачі інформації, які регулюють метаболізм клітини та різноманітні клітинні процеси. На рівні плазматичної мембрани передача інформації здійснюється шляхом послідовної зміни конформації мембранних білків (рецепторного, сполучного) і ферменту. Останній розміщений із внутрішньої сторони мембрани і каталізує утворення низькомолекулярної речовини – вторинного посередника, месенджера. Дифузія вторинного посередника забезпечує швидке поширення сигналу по всій клітині до конкретних ферментів чи інших білків, які реалізують відповідь клітини на первинний сигнал – гормон чи іншу речовину (наприклад, ліки, бактеріальний токсин), що здатні зв'язуватись із гормональним рецептором плазматичної мембрани.

Гормони характеризуються специфічністю, тобто кожний гормон виконує певну функцію. Гормони, надходячи в кров, діють далеко від місця синтезу. В швидкості виникнення ефекту гормони поступаються нервовій системі.

Гормони мають сильний вплив на регуляцію обміну речовин, росту, статевого розвитку, функцій' окремих органів. Одні гормони здатні підсилювати функцію, інші — послаблювати. Отже, завдяки гормонам, що виробляються в залозах внутрішньої секреції, здійснюється регуляція життєдіяльності організму.

 

15) Під обміном речовин розуміють сукупність змін, що відбуваються з речовинами від моменту їхнього надходження до організму з навколишнього середовища до моменту утворення кінцевих продуктів розпаду і виведення їх з організму.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав