Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Бєларусь, Республіка Білорусь, Білорусія і дуже рідко – Республіка Білорусія.

Читайте также:
  1. Естонська кухня - яскраво виражена «відварна», причому винятково в рідкому середовищі.
  2. Змішана (напівпрезидентська) республіка
  3. Змішана республіка - це форма державного правління, що характеризується поєднанням елементів парламентарної та президентської республік.
  4. ЗС — християнсько-демократична республіка
  5. Лекція 6. Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР).
  6. Персональні комп’ютори з рідкокристалічними (РК) дисплеями
  7. Укр. радянська республіка у складі СРСР. Соціалістичне будівництво сус-ва: індустріалізація, колективізація, культурна революція.Утвердж. тоталітаризму. Наслідки.

Республіка Білорусь – (Respublika Buelarus) – країна в Східній Європі; межує з Литвою (502 км), Латвією (141 км), Росією (959 км), Україною (891 км) і Польщею (605 км). Загальна протяжність кордонів (лише по суходолу, не має виходу до моря) – 3098 км. Білорусь є найпівнічнішою країною, що не має виходу до моря. Серед 50 незалежних держав, розташованих у Європі, Білорусь посідає 12-е місце за площею і 17-е – за чисельністю населення. Територія – 207,6 тис. кв. км. (84-е місце в світі). Населення – 9,5 млн. чол. (2010 р.; 87-е місце в світі): білоруси – 83,7 %; росіяни – 8,3 %; поляки – 3,1 %; українці – 1,7 %, євреї – 0,1 % та інші. Міське населення – 74,3 %.

Згідно ООН ("Доповідь про розвиток людини) за індексом розвитку людського потенціалу Білорусь в 2010 році піднялася на 61 сходинку з 68-ї у 2009 році. Станом на грудень 2010 р. за індексом розвитку з урахування гендерного фактора країна посідає 52 місце серед 182 країн світу і 1-е місце в СНД.

В структурі конфесій у країні основну частку займають православні, католицькі та протестантські общини. Згідно даних соціологічних досліджень від 73 до 80 % віруючих вважають себе православними; католиками є близько 15 % (або 1,4 млн. чол.), в основному це поляки і частина етнічних білорусів; близько 2 % - протестанти.

Офіційна мова – білоруська; російська (ділова). Серед європейських мов білоруська мова за поширеністю входить у першу двадцятку.

Столиця – Мінськ. Інші великі міста: Бобруйськ, Брест, Вітебськ, Гомель, Гродно, Могилев, Пінськ, Полоцьк, Орша та інші.

Грошова одиниця – білоруський рубль.

Незалежність – 25 серпня 1991 року (до 1991 року – союзна республіка у складі СРСР).

Національне свято – День незалежності, 3 липня (1944 р.) – звільнення Мінська від німецьких окупантів; 27 липня 1999 р. прийняття Декларації про суверенітет Республіки Бєларусь.

Держава є членом – засновницею ООН, СНД, ОДКБ, ЄвраАзЄС, Союзної Держави, а також інших міжнародних об’єднань.

Президент республіки – Олександр Лукашенко (з 1994 р.). Голова Ради Міністрів – Михайло Мясникович.

Державні символи: прапор Білорусії – червона горизонтальна смуга (зверху) та зелена горизонтальна смуга в половину ширини червоної смуги; на боці, що примикає до древка, розташована біла вертикальна смуга з нанесеним на ній національним білоруським орнаментом червоного кольору.

Клімат середній між помірно континентальним і морським; зима холодна, літо прохолодне й дощове.

Білорусь розташована на заході Східно-Європейської рівнини. Головні ріки країни – Дніпро (з притоками Березина, Прип’ять і Сож), Західна Двіна, Неман. Більша частина Білорусії рівнинна, лише на півночі та в центральній частині розташована декілька моренних пасм. На півдні знаходиться заболочена низовина, Білоруське Полісся. На території країни розташовано понад 10 тисяч озер (в тому числі найбільші – Нароч, Освейське), а також два найбільших водосховища – Вілейське та Заславське. Ліси (переважно хвойні) займають 1/3 території Білорусії. Найбільші заповідники: Біловезька Пуща, Березинський та Прип’ятський.

Найнижча точка – річка Неман (90 м); найвища – гора Дзержинська (346 км).

Природні ресурси: ліс, поклади торфу, незначні поклади нафти та природного газу.

Білорусь має ряд актуальних проблем довкілля: зокрема, забруднення ґрунтів через використання пестицидів, але найголовніша проблема – ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (26 квітня 1986 року); радіоактивні опади заразили південну частину країни. Напрямок вітру в перші дні та тижні після аварії обумовив те, що із всього об’єму цезія-137, який випав у Європі, близько 70 % знаходиться на території Республіки Білорусь. Враховуючи масштабність ураження країни в наслідок аварії, в липні 1991 р. територію Білорусі було оголошено зоною екологічного лиха.

Білорусь занесена в Книгу рекордів Гіннесса як країна, на території якої найбільша ймовірність отримати небезпечну для здоров’я дозу радіації разом із продуктами харчування.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 48 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав