Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Основні тенденції соціально-економічного розвитку Білорусі

Читайте также:
  1. II. Основні засоби
  2. Uml; Основні теоретичні положення
  3. Uml; Основні теоретичні положення
  4. V. ЕТАП САМОАНАЛІЗУ, ГРУПОВОЇ РЕФЛЕКСІЇ ТА САМОРОЗВИТКУ
  5. АКТИВІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОГО РУХУ НАРОДІВ АЗІЇ ТА АФРИКИ ЯК НОВА ТЕНДЕНЦІЯ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ
  6. Аналіз тексту на уроках розвитку зв'язного мовлення
  7. Асиметрії інноваційного розвитку
  8. Асиметрії соціального розвитку
  9. Асиметрія розвитку фінансового сектора
  10. Аудит розвитку персоналу

На початку 1990-х рр. в Білорусі внаслідок імітації ринкових реформ та тіньової приватизації відбулося обуржуазнення компартійно-радянської номенклатури, злиття чиновництва й підприємництва, і все це на тлі різкого загострення економічної кризи і зубожіння народу. Наслідком стала акумуляція протестних настроїв.

Кульмінацією виходу протестної енергії стали перші президентські вибори 1994 р., перемогу на яких здобув колишній директор радгоспу, керівник антикорупційної комісії у Верховній раді Білорусі О.Лукашенко. Президентом став політик, який говорив про неприйнятність для Білорусі досвіду ринкових реформ інших країн, що здійснюються за рецептами МВФ і нібито штовхають до “дикого” ринку, й обіцяв відновити колишню систему управління економікою.

За час президентства О.Лукашенка в країні згорнуто приватизацію, а приватний сектор поставлено в жорстку залежність від держави. Сформована у Білорусі модель мобілізаційної економіки має всі вади соціалістичної економіки: зрівнялівку, всеохоплюючий дефіцит, неефективність. Масована грошова емісія, завдяки якій регулярно виплачується зарплата, зруйнувала валютно-фінансову систему країни і призвела до того, що в Білорусі найвища інфляція серед держав СНД. Втім, це не стало на заваді сталому економічному зростанню в Білорусі, досягнутому головним чином завдяки надходженню з Росії дешевих енергоносіїв.

Білорусія – індустріально-аграрна країна. З 1995 року, коли президент О. Лукашенко повів країну шляхом „ринкового соціалізму”, в Білорусії проводяться мінімальні структурні зміни. У відповідності із своєю політикою президент поновив контроль над цінами і курсами обміну валют та розширив право держави втручатися в управління приватними підприємствами. Таким чином, поряд з труднощами, пов’язаними з інфляцією, бізнес піддався тиску з боку центральних і місцевих органів управління. В практику запроваджені самовільні зміни статутів підприємств, багаточисельні суворі перевірки та застосування нових правил ведення бізнесу, що мають зворотню силу та забороняють діяльність, яка раніше вважалася законною. Іншими несприятливими економічними чинниками були неврожайні роки (1998 і 1999), а також постійний торговий дефіцит. Тісні зв’язки з Росією (економічні і політичні), які, можливо, могли б привести до об’єднання (чого не сталося), до 2005 року покращували економічне та політичне становище Республіки Білорусь. Нині Білорусія залишається в самоізоляції від Заходу та його відкритої економіки.

Рівень безробіття (офіційно) 2,1 %; значна кількість людей, які не мають постійної роботи.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 38 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав