Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Забудова міста.

Читайте также:
  1. Батьки – засновники міста.

В кінці 18 ст дається ан­самбль головної площі міста, пізніше названої Со­борною (зараз пл. ім. Леніна). Плани розташова­них на площі будівель були розроблені Старовим, але будувалися вони вже під керівництвом архітек­тора В.А.Ванрезанта, бо Старов через йїлька місяців поїхав звідти.

На площі були побудовані Адміралтейський со­бор, магістрат, крамниці молдавського будинку. По­бачити їх можна на картині Ф.Я.Алексєєва «Вид площі міста Миколаєва», бо до нашого часу вони не збереглися. Крамниці. молдавського будинку були дерев'яними і проіснували недовго. Вже на початку XIX ст. на цьому місці була побудована контора пор­ту. А от собор і магістрат були зруй­новані у 1936 році уже сучасними варварами. Магістрат довгий час ви­користовувався для різних контор морського відомства, а в 1914 році на другому поверсі його розмістив­ся тільки-но створений художній му­зей ім.В.В.Верещагіна. Пізніше, в кінці 20-х років, перший поверх цього будинку виділили історико- археологічному музею. Будівля мала двоповерхову центральну частину і одноповерхові бокові крила з галереями. Велика кількість колон галерей надавали споруді граціоз­ності. Церква Григорія Великої Ар- менії (так спочатку називався Ад­міралтейський собор) почала буду­ватися у 1790 році. За наказом Потьомкіна, сюди було завезене ба­гате церковне начиння, одяг, кни­ги, ікони. Будівля була перекрита напівсферичним куполом і мала над входом дзвіницю з високим шатро­вим покриттям. В сер.XIX ст. со­бор декілька разів ремонтувався і перебудовувався. Зокрема, була зроблена нова дзвіни­ця, що стояла окремо від церкви.

В кінці XVIII ст. поча­ла складатися забудова Адміральської вулиці. Най­цікавішим тут є будинок Головного командира Чор­номорського флоту і його штабу. Крім житлового будинку з канцелярією, сюди входили служби, оран­жерея, ряд службових приміщень. В будинку жив адмірал з сім'єю, влаштовувалися бали, зібрання морських офіцерів. Вгорі на бельведері була неве­лика обсерваторія - перша в нашому місті. До на­шого часу будинок Головного командира дійшов дуже перебудованим і ветхим. У 1970-і роки була проведена його реставрація. Будинкові повернули первісний вигляд, і в ньому розташувався Музей суднобудування та флоту.

Одним з найцікавіших будинків міста був так званий молдавський дім. За легендою, його привезли у 1790 році в розібраному вигляді на волах із Ясс, за іншою версією з Кременчука. Дійсно, в цей час в Ясах був штаб Потьомкіна, а в Ми­колаєві відчувався брак будівель­них матеріалів, особливо дерева. А тут готовий будинок чи навіть неве­ликий палац, який легко розібрати, перевезти і зібрати на новому місці.

В документах кінця ХУШ ст. цей будинок називається «з старого лісу нової побудови». З іншого боку, в Кременчуці міг залишитися один з похідних палаців, побудованих до приїзду Катерини II на південь в 1787 році. Оскільки він став непот­рібним, його могли перевезти до Ми­колаєва. Як би там не було, а на­шому місту дісталась чудова спору­да - двоповерховий дерев'яний бу­динок, оточений на обох поверхах галереями, які спираються на легкі колонки. Все це надавало будинку легкості і вишуканості. Потрібно ще сказати, що ця споруда - типовий зразок народної молдавської архі­тектури.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав