Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

До Закону України

Читайте также:
  1. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  2. VII. Антропологічний склад народів України
  3. А2. Формула закону електромагнітної індукції.
  4. Аварійно - рятувальні служби України.
  5. Автоматизація оброблення інформації у податковій системі України
  6. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  7. Адвокатура України у радянський період.
  8. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України
  9. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України у системі органів державної влади та його завдання.
  10. Адміністративно-правовий статус Президента України

"Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини"

Основним завданням щодо подальшого розвитку на­ціональної системи стандарти­зації та сертифікації є вико­нання постанови Кабінету Мі­ністрів України від 19.03.97р. № 244 "Про заходи щодо по­етапного впровадження в Ук­раїні вимог директив Євро­пейського Союзу, санітарних, екологічних, ветеринарних, фітосанітарних норм та міжна­родних і європейських стан­дартів". Адже тільки за умови її виконання можливі вступ Ук­раїни на рівноправних умовах до Світової організації торгівлі, взаємовигідна реалізація поло­жень Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та Європейським Союзом, від­чутне підвищення якості та конкурентоспроможності про­дукції вітчизняних товарови­робників.

Важливою віхою на зазна­ченому етапі є введення в дію Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" (на­друкований у цьому журналі) — одного з перших законів, роз­робка яких передбачена цією постановою. Цей Закон вста­новлює правові засади забезпе­чення якості та безпеки харчо­вих продуктів і продовольчої си­ровини для здоров'я населення, регулює відносини між органа­ми виконавчої влади, виробни­ками, продавцями (постачаль­никами) і споживачами під час розробки, виробництва, ввезен­ня на митну територію Украї­ни, закупівлі, постачання, збе-

рігання, транспортування, реа­лізації, використання, спожи­вання та утилізації харчових продуктів і продовольчої сиро­вини, а також надання послуг у сфері громадського харчуван­ня. Законом визначені мета дер­жавного регулювання, основні засади державної політики що­до забезпечення якості та безпе­ки харчових продуктів і продо­вольчої сировини та супутніх товарів, а також види діяльнос­ті спеціально уповноважених органів виконавчої влади щодо цього.

Чільне місце в Законі посіда­ють питання контролю якості харчової продукції, що імпорту­ється в Україну. Це питання по­требує особливої уваги в зв'яз­ку з введенням в дію Закону України "Про державне регулю­вання імпорту сільськогоспо­дарської продукції". Закон уза­гальнює порядок і процедуру контролю, починаючи з визна­чення ідентифікації такої про­дукції, що особливо важливо при відкритому продовольчому ринку України.

Це підтверджується результа­тами численних перевірок, здій­снених державними контролю­ючими органами та громадськими організаціями споживачів.

До прийняття цього Закону засади системи державного кон­тролю якості та безпеки товарів, у тому числі харчових продук­тів, були лише фрагментарне сформульовані в Законах Украї­ни "Про захист прав спожива­чів", "Про забезпечення санітар­ного та епідемічного благопо­луччя населення", "Про ветери­нарну медицину", "Про пести­циди і агрохіміками", а також в Декретах Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію" та "Про держав­ний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушен­ня". На жаль, ці закони є зако­нами непрямої дії. Вимоги до якості та безпеки товарів уста­новлено в них дуже загально, тоді як для організації ефектив­ної системи державного контро­лю в цій сфері надзвичайно важливим є законодавче закрі­плення конкретних вимог до якості, складу, маркування, па­кування, транспортування, ви­користання, споживання та утилізації харчових продуктів.

Цим Законом визначено, які харчові продукти і продоволь­чу сировину слід вважати не якісними, небезпечними для здоров'я і життя людини, фаль­сифікованими або неправильно помаркованими. Закон встанов­лює визначення цих понять з урахуванням специфіки власти­востей харчових продуктів і продовольчої сировини. Закон врегульовує питання недобросо­вісного рекламування харчових продуктів, в тому числі таких, яким приписуються лікувальні властивості.

Законом встановлено, що державній санітарно-гігієнічній експертизі піддається продук­ція, яка вперше виробляється або ввозиться в Україну, що ек­спертиза є комплексом дослід­жень, а не перевіркою кожної партії продукції. Висновок дер­жавної санітарно-гігієнічної ек­спертизи реєструється МОЗ і публікується, тобто стає доступ­ним всім виробникам і поста­чальникам. Для вітчизняної продукції, що випускається се­рійно, висновок видається на термін дії нормативного доку­мента, за яким вона виготов­ляється.

Випробування продукції на відповідність показникам, вста­новленим в ході експертизи (до­слідження), здійснюється як сертифікація. Ці випробування може робити будь-яка лабора­торія, в першу чергу, лаборато­рія виробника, яка має відпо­відне обладнання, кваліфікова­ний персонал, забезпечує мето­ди і процедури випробувань згідно з встановленими вимога­ми, що підтверджується акре­дитацією в державній Системі сертифікації. Рівність, єдність і прозорість вимог до лаборато­рій різного підпорядкування, різних форм власності забезпе­чують достовірність, повторюва­ність та відтворюваність резуль­татів.

Одним із шляхів державно­го регулювання Законом визна­чене державне нормування і

регламентація показників якос­ті та безпеки харчових продук­тів, продовольчої сировини і супутніх матеріалів, що здій­снюється встановленням норм цих показників у стандартах та інших нормативних документах під час їхнього розроблення. За чинним законодавством вико­нання цієї функції контролює Держстандарт України. Показ­ники безпеки, тобто граничне допустимі рівні вмісту забруд­нювачів та інших речовин хі­мічного, біологічного або іншо­го походження, в групах харчо­вих продуктів встановлює цен­тральний орган виконавчої вла­ди в галузі охорони здоров'я. А методики вимірювання вмісту забруднювачів та інших зазна­чених речовин, які застосову­ються для встановлення показ­ників безпеки, повинні бути метрологічне атестовані органа­ми Держстандарту.

Передбачене також прове­дення обов'язкової сертифікації харчових продуктів, сировини, супутніх матеріалів, послуг у сфері громадського харчування та сертифікації систем якості їх виробництва та надання послуг.

Співвідношення між держав­ною санітарно-гігієнічною екс­пертизою як дослідженням, у ході якого встановлюються ви­моги до харчового продукту, і сертифікацією як оцінкою від­повідності конкретного зразка продукту встановленим під час експертизи вимогам шляхом випробувань, визначене цим За­коном, узгоджується також з Законом України "Про забезпе­чення санітарного та епідеміч­ного благополуччя населення" (ст.10-12, 16, 17). Воно підтвер­джене узгодженою позицією Го­ловного державного санітарно­го лікаря та Голови Держстан­дарту України, наданою до GATT/WTO.

Для імпортних харчових про­дуктів, продовольчої сировини і

супутніх матеріалів Законом пе­редбачене проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи та обов'язкової сертифікації до ввезення їх в Україну. Контроль наявності сертифіката відповід­ності, наявності у визначених чинним законодавством випад­ках ветеринарного сертифіката, а також відповідного маркуван­ня здійснюється органами мит­ної служби України під час оформлення митних документів.

Реалізація Закону потребує виконання значного обсягу ро­біт щодо розроблення норматив­но-правових документів, перед­бачених Законом, а також роз­роблення і прийняття цілого па­кету законодавчих актів, в то­му числі передбачених постано­вою Кабінету Міністрів Украї­ни № 244.

Законом передбачене подан­ня до Верховної Ради України проектів Законів України:

— Про відповідальність по­стачальників за виготовлення і реалізацію неякісної і небезпеч­ної продукції (проект надруко­ваний у цьому журналі);

— Про вилучення і утиліза­цію неякісної і небезпечної про­дукції;

— Про державне регулюван­ня виробництва і реалізації еко­логічно чистої продукції.

Запропонована Законом схе­ма контролю якості та безпеки харчових продуктів повністю відповідає вимогам GATT/WTO і дозволяє зменшити бюджетні витрати на здійснення контро­лю в торгівлі, оскільки ввезен­ня небезпечної продукції буде зупинено на державному кор­доні України. Це, в свою чергу, дозволить цивілізованими мето­дами захистити вітчизняного споживача від неякісної про­дукції, а вітчизняного товаро­виробника - від недобросовісної конкуренції.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав