Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Обхідний маневр.

Читайте также:
  1. Закон - об'єктивний, істотний, необхідний, сталий зв'язок або відношення між явищами.

Передбачає нанесення удару в тих галузях, де лідер ринку не проявляє своєї активності, інший варіант – розробка нових технологічних рішень.

3. Компанії, що прагнуть зайняти єдину ринкову нішу. Всі успішні маркетингові стратегії орієнтовані на займання ринкових ніш. Існують ринки значною мірою сегментовані, тому ефективний маркетинг спрямований на використання можливостей, що виникають завдяки відмінностям в потребах між сегментами, які зазвичай реалізуються шляхом пропозиції за різними цінами товарів, що мають суттєві відмінності. Таку стратегію використовують як виробники споживчих товарів, так і товарів промислового призначення. Проте якщо великі компанії прагнуть зайняти кілька ринкових ніш, то невелика компанія, що притримується цієї стратегії, прагне зайняти одну єдину нішу, що значно ускладнює її життя.

Стратегія єдиної ніші життєздатна на етапах виникнення та росту. Її реалізація значно ускладнюється на етапі зрілості. Першочергово фірма-новатор ставить перед собою одну із двох цілей: або стати лідером ринку, або захопити в ньому скромну нішу. Другий варіант нерідко є досить привабливим адже піонери як правило не мають достатньо ресурсів для здійснення масштабних інвестицій в розширення виробництва та просування товару, ринкова конкуренція набуває доволі жорстких форм, коли досягнення лідерства невеликою компанією нереальне, персонал фірми може володіти знаннями та навичками, що відповідають конкретному сегменту, а не ринку в цілому.

Успішна стратегія займання ніші базується на пропозиції товару з найбільшою ціннісною значимістю споживачам невеликого ринкового сегменту, що досягається за допомогою однієї із стратегій. По_перше, фірма може запропонувати цільовій аудиторії товар вищої якості, що базується на вищих технічних характеристиках, нових послугах, відмінному обслуговуванні персоналу або сприятливому іміджі. По_друге, запропонувати нижчі ціни для конкретної цільової ніші.

Життєздатна стратегія займання ніші передбачає виконання кількох вимог:

Наявності окремої ніші.

Наявності особливої структури витрат.

Відсутності стратегічного інтересу у конкурентів.

Відсутність потенціалу ніші.

Довгострокова стабільність.

Коли розвиток ринку наближується до стадії зрілості, ймовірність дотримання цих вимог зменшується.

 

3. П’ять конкурентних сил (за М. Портером)

Незважаючи на те, що кожний ринок має свій унікальний характер і структуру, є досить багато загального в прояві конкуренції від ринку до ринку, і тому з’являється можливість використання єдиного аналітичного апарата для виявлення природи й інтенсивності конкуренції.

Відповідно до досліджень відомого англійського вченого, авторитету в області конкуренції, М.Е. Портера стан конкуренції на визначеному ринку можна охарактеризувати п’ятьма конкурентними силами:

1. Суперництво між конкуруючими продавцями однієї галузі.

2. Конкуренція з боку товарів, які вироблені фірмами інших галузей, що є замінниками і конкурентоздатні за ціною.

3. Загроза входу в галузь нових конкурентів.

4. Економічні можливості та торговельні здібності постачальників.

5. Економічні можливості та торговельні здібності покупців.

 

 

Рис. 1. Модель п’яти сил конкуренції

Модель п’яти сил конкуренції М.Е. Портера є зручним концептуальним інструментом для діагностики конкурентної напруги на ринку і визначення важливості та сили кожної з конкурентних сил.

Використання цієї моделі є простим способом, щоб зрозуміти складну проблему суті конкуренції на ринку, оскільки вона показує, як цих п’ять сил взаємодіють між собою, створюючи цілий спектр обставин, що називають конкуренцією. “Модель Портера”, після її появи в 1980 році, стала найбільш відомою і широко застосовується в технології аналізу конкуренції.

П’ять сил конкуренції визначають у кінцевому рахунку умови, в яких функціонує кожен конкурентний ринок і економічні одиниці, що складають його. Стан кожної сили та їхній спільний вплив визначають можливості конкретної фірми в конкурентній боротьбі та її потенційні прибутки. Однак, з іншого боку, стан кожної з п’яти сил визначається структурою галузі та багатьма її характеристиками, включаючи вплив з боку свого мікросередовища.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав