Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Гроші як економічна категорія

Читайте также:
  1. Виключна економічна зона.
  2. Виховання як категорія педагогіки, основні категорії теорії виховання
  3. Від яких чинників і як саме залежить попит на гроші?
  4. Господарські товариства, їх економічна сутність та види
  5. Гроші, валютні цінності та цінні папери як об’єкти цивільних прав
  6. Державні доходи як економічна категорія.
  7. Економіка та економічна теорія.
  8. Економічна безпека на етапі створення, реєстрації та ліцензування комерційного банку
  9. Економічна діагностика ефективності господарської діяльності страхових компаній

Гроші всюди присутні, і якщо порушити грошовий обіг, порушиться нормальне функціонування усього господарського організму.

Мілтон Фрідмен

Щось дуже схоже в автора людської комедії О.Бальзака:
"...гроші - це шосте почуття, що дозволяє нам насолоджуватися п'ятьма іншими". Одним словом "Гобсек".

Ми звикли до того, що гроші мають купівельну спроможність, що вони є загальноприйнятим засобом, який дозволяє нам порівнювати і складати різні блага і послуги. Це одиниці обліку, зручні для усвідомлення чи опису різних цінностей. Метал можна скласти з цементом, плаття - із продуктами, золото - із зерном і т.д. У грошах виражається національне багатство й обсяг виробленого річного продукту. Характерною рисою грошей є їхня абсолютна ліквідність. Вони легко реалізовані, їх скрізь від вас приймуть в обмін на благо чи послугу.

Гроші зачаровують людей. Через них вони мучаться, для них вони трудяться. Люди придумують найбільш митецькі способи одтримати їх і найбільш митецькі способи витратити їх. Гроші - єдиний товар, який не можна використовувати інакше, крім як звільнитися від нього. Вони не нагодують і не дадуть притулку поки ви не витратите їх. Гроші - це такий інструмент, без якого не може нормально працювати економіка. Погано функціонуюча грошова система може привести суспільство до повного розвалу.
Шлях до грошей був тривалим. У своєму розвитку форма вартості пройшла низку етапів: від простої чи випадкової, при якій один товар обмінювався на іншій, до загальної, а від неї уже здійснювався перехід до грошової форми вартості.

Гроші виникли 6 - 7 тис. років тому, паперові сталі впроваджуватися в Європі у 18 столітті. Гроші виконують три основні функції:

1. Виступають як міра вартості. Суспільство вважає зручним використовувати грошову одиницю як масштаб для порівняння відносних вартостей різнорідних благ і ресурсів. Завдяки грошам нам не треба виражати ціну кожного продукту через всі інші продукти. Як міру вартості гроші використовуються й в угодах з майбутніми платежами. Боргові зобов'язання усіх видів вимірюються у грошовому вираженні.

2. Гроші служать засобом обігу. Вони використовуються при покупці і продажі товарів і послуг, є посередником в обміні. З появою грошей безпосередній товарообмін приймає форму товарного обігу. У його ході гроші, постійно переміщаючись від одних осіб до інших, роблять свій обіг. Гроші легко приймаються як засіб платежу. У функції засобів обігу реальний грошовий матеріал замінюється певними символами, умовними знаками, що випускаються державами і є обов'язковими до прийому.

3. Гроші служать засобом заощадження. У силу своєї абсолютної ліквідності, вони є зручною формою збереження і нагромадження багатства. Нагромадження грошей може зумовлюватися різними конкретними мотивами. Але мало хто буде накопичувати і зберігати хитливі грошові знаки, що мають обмежене ходіння.

Кількість грошей, необхідних для забезпечення товарного обігу, залежить насамперед від суми цін товарів, що підлягають реалізації протягом певного періоду. Чим більше товарів, тим більше потрібно грошових одиниць для їхньої реалізації.

Грошова маса в обігу - це не тільки готівка, але і чекові внески в банках. Вона збільшується, коли комерційні банки видають позички своїм клієнтам, і зменшується, коли клієнти повертають позички. Зміни в грошовій масі впливають на сукупний попит. Кількість грошей у обігу залежить і від швидкості обороту кожної грошової одиниці. Та сама сума грошей може обслужити більшу чи меншу кількість актів купівлі-продажу.

Тому потребна для обігу кількість грошей визначається розподілом суми цін товарів і послуг, що підлягають реалізації, на швидкість обігу грошей. Із суми цін товарів виключаються взаємопогашувані платежі за товарами, проданими у кредит.

Паперові гроші і чекові внески не мають власної вартості. Сторублева купюра - це усього лише шматок паперу, а чековий внесок - усього лише запис у бухгалтерській книзі. Але щоб мати цінність, грошам не потрібно мати золоте забезпечення, досить їм бути загальноприйнятим засобом обігу й обмежено доступними. Попит на гроші залежить від їхньої очікуваної цінності. Якщо люди вирішать, що вона понизиться, вони не захочуть тримати грошові запаси.

Вартість грошей визначається їхньою рідкістю стосовно їхньої корисності. Корисність грошей полягає у їхній унікальній здатності обмінюватися на товари і послуги як зараз, так і в майбутньому. Кількість товарів і послуг, що здобуваються за грошову одиницю, змінюється пропорційно до рівня цін. Коли індекс споживчих цін росте, купівельна спроможність грошей падає, з'являються гроші, не забезпечені товарами, що означає інфляцію. Вона може викликатися різними причинами. Це і випуск зайвої кількості грошових одиниць, коли витрати держави перевищують її доходи, і відставання виробництва товарів від росту платоспроможного попиту і надходження на ринок товарів, що не користуються попитом і іншими факторами.

Від того, як поставлене у суспільстві "управління" грошовим обігом, залежать темпи економічного росту, стабільність рівня цін, зайнятість населення, спокійний чи бурхливий його стан.

З переходом до системи паперових грошей кількісна теорія отримує все більше розповсюдження, адже вона дуже органічно поєднує природу і закони обігу паперових грошей. У цих умовах кількісна теорія стає керівництвом для регулювання грошової маси в країні як спроба впливу на рівень товарних цін і стан господарської активності. Методи цього впливу розробив Дж.М. Кейнс, який вважав: зростання в обігу грошової маси і обсягу кредитних ресурсів тягне за собою пожвавлення економіки, зростання інвестицій та доходу і повну зайнятість. Сьогодні кількісна теорія переживає другу молодість в економічному вченні монетаристів.

Монетаризм - економічна теорія, згідно якої кількість грошей в обігу є фактором, що визначає формування господарської кон’юнктури, визнає прямий зв’язок між зміною грошової маси в

обігу і обсягом ВНП (ВВП).

Ця модифікація розпочалася з досліджень І. Фішера - глави монетаризму. Він розробив свою версію кількісної теорії, центральне місце в якій належить рівнянню обміну Фішера. Суть цього рівняння полягає у тому, що сума грошей, виплачених за товари і послуги, є добутком кількості реалізованих товарів і послуг і рівня їх цін.

де М - пропозиція грошей;

V - швидкість обігу грошей;

Р - загальний рівень цін (індекс цін);

Q- пропозиція товарів і послуг (реальний сукупний продукт - У).

З даної залежності І. Фішер зробив висновок: ціни товарів (Р) знаходяться в прямій пропорційній залежності від кількості грошей в обігу (М) і оберненій пропорційній залежності від кількості товарів і послуг

Тому рівень цін повинен зростати або знижуватися залежно від зміни кількості грошей в обігу, якщо водночас не відбуваються зміни у швидкості їх обігу (V) або у кількості товарів, які обміню-

ються. Це дозволяє обчислити потрібну грошову масу в обігу, формула якої одержала назву закону Фішера:

Останнє рівняння показує, що кількість грошей не може бути довільною (невмотивованою). Так, якщо зростають ціни, то при незмінному обсязі виробництва і незмінній швидкості обігу грошей їх маса повинна бути збільшеною. Якщо ж швидкість обігу грошей зростає, а ціни і обсяги виробництва незмінні, то країна може обходитися меншою кількістю грошей.

Рівняння "обміну Фішера" стало основоположним для монетаризму. Запозичивши основну ідею теорії Фішера, сучасні монетаристи внесли в неї ряд доповнень, застосувавши для її обґрунтування новітні методи статистичного аналізу, тому що формула Фішера охоплює лише загальний принцип кількісної теорії й не може бути застосована до конкретних, специфічних обставин. Ними було внесено ряд нових моментів - вони відмовилися від твердження про пропорційність динаміки грошової маси; почали враховувати зміну товарної маси при організації довготривалих процесів; визнають важливість врахування швидкості обігу грошей в економіці; пов’язують грошову теорію з виробництвом при поясненні циклічних коливань економічного розвитку, визнаючи грошово-кредитну (монетарну) економічну політику найефективнішим важелем регулювання економіки.

М. Фрідмен доповнив концепцію І. Фішера. У його версії варто виділити такі основні елементи:

- новий варіант кількісної теорії грошей, що обґрунтовує причинний зв’язок між зміною кількості грошей в обігу і рівнем товарних цін;

- монетарну теорію економічних циклів, згідно якої усі тривалі коливання господарської кон’юнктури визначаються попередніми змінами цін;

- особливий "передаточний" механізм впливу кількості грошей на реальні фактори відтворення (не через норму процента, як вважали кейнсіанці, а через рівень товарних цін);

- положення про неефективність державних заходів економічного регулювання у зв’язку з наявністю лагіс (запізнень) між змінами грошових показників і реальних факторів виробництва;

- монетарне (грошове) правило, яке передбачає автоматичне зростання грошової маси (готівкової і безготівкової) в обігу всього на кілька процентів (3-4) на рік незалежно від стану економіки, фази економічного циклу;

- систему "плаваючих" валютних курсів для саморегулювання зовнішньоекономічної рівноваги.

Отже, головним інструментом монетаризму є грошова маса та її агрегати. Кількість грошей в обігу має вирішальне значення для нормального функціонування економіки.

Представники класичної школи А. Сміт і Д. Рікардо обгрунтували теорію трудової вартості. Вони визнавали стихійне походження грошей, визначали їх товарну природу. Вагомий внесок в розвиток теорії грошей зробив К. Маркс. Він поєднав у цілісну структуру теорію трудової вартості й теорію грошових відносин, розглядаючи гроші не просто як товар, а як особливий товар, що виконує в системі економічних відносин специфічну функцію - роль загального вартісного еквіваленту. Він довершив теорію трудової вартості щодо виникнення й розвитку грошей, їх місця та ролі в структурі загальноекономічного процесу суспільного відтворення, а також пов’язані з цим наукові визначення механізмів використання грошових відносин. Ця теорія стала методологічною основою для визначення генетичних основ вартості. Водночас теорія трудової вартості не може розглядатися як універсальна. Виходячи з принципу історизму, ця теорія правильно характеризує насамперед той період існування грошей, коли основу утворення суспільного продукту становили витрати здебільшого фізичної праці. Це свідчить про певну обмеженість Марксової грошової теорії.

Теорія граничної корисності (маржиналізм) започаткувала неокласичний напрям. її сутність полягає у тому, що вартість товарів пов’язана не стільки з витратами праці або факторами виробництва, а з суб’єктивною оцінкою їх цінності покупцем. Л. Вальрас висунув ідею про кількісне вимірювання вартості на негрошовій основі та використання умовно розрахункової одиниці, яка могла б бути базою вимірювання корисності товарів та послуг. Тому неокласичний напрям економічної думки повернувся до постулатів номіналістичної теорії, яка розглядає гроші як умовні знаки, що не містять внутрішньої вартості. Номіналістична теорія заперечує товарну природу грошей, розглядає їх виникнення як результат згоди людей з метою полегшити обмін або ж як наслідок державних законодавчих актів. Згідно цієї теорії, вартість грошей не залежить від їх матеріального змісту і визначається лише найменуванням. Номіналістична теорія, на відміну від металістичної, розриває зв’язок грошей із золотом.

Об’єктивною основою виникнення номіналістичної теорії послужив перехід від зливкового золотого обміну до монетного, коли гроші почали приймати не за вагою, а за найменуванням. З виникненням паперових знаків грошей вплив цієї теорії посилився. З подальшою демонетизацією золота номіналістична теорія стала пануючою теорією грошей. Перші уявлення про гроші як номінальні знаки для полегшення товарного обміну відносяться до рабовласницької епохи. Але систематичний розвиток номіналістична теорія набула з XVIII ст. (англійські економісти Дж. Стюарт, Дж. Берклі та ін.). Найбільш детально її розробили в XX ст. німецький економіст Г. Кнапп і австрієць Ф. Бендіксен.

Прихильником даної теорії став і Дж. М. Кейнс та його послідовники. Дж. М. Кейнс оголосив золоті гроші "варварським пережитком", а у випуску в обіг паперових грошей бачив важливий засіб забезпечення "ефективного попиту" і "повної зайнятості".

Одним з центральних положень кейнсіанської теорії є положення, згідно з яким недостатність грошового попиту - одна з головних причин розвитку кризових явищ, спаду виробництва і зростання безробіття. Тому стимулювання грошового попиту внаслідок застосування політики "дешевих грошей" і відповідно використання норми відсотка мало не лише теоретичну, а й практичну основу. Обмеженістю кейнсіанської теорії є спрямованість на її ефективне використання лише під час кризових явищ в економіці.

У кейнсіанстві існує кілька течій і одна з них неокейнсіанство, яке базується на ідеї про активну функцію грошей в системі державного регулювання виробництва, з одного боку, а з іншого - відносна стабілізація економіки послужила поштовхом до перегляду неокейнсіанцями важливих методологічних положень теорії грошей про обмежені можливості ринкових саморегуляторів та їх неспроможність автоматично, без державного втручання забезпечити економічну рівновагу. Гроші знову перетворюються на фактор економіки, що вносився в економічну структуру ззовні.

У другій половині 60-х років XX ст. сформувалося посткейнсіанство. Це нова течія в розвитку кейнсіанської теорії яка поєднала ідеї лівого кейнсіанства та критиків ортодоксальних положень кейнсіанської теорії. Посткейнсіанці стверджують, що аналіз теорії грошей логічно може грунтуватися лише на вивченні структурних суперечностей ринкової економіки.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 82 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав