Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Модуль 1 Характерні особливості, історія розвитку та загальні риси романо-германської правової сім’ї.

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ
  3. II МОДУЛЬ
  4. II модуль
  5. n Сообщение об ошибках собираются в таблице ERROR_TABLE и передаются в функциональный модуль.
  6. V. ЕТАП САМОАНАЛІЗУ, ГРУПОВОЇ РЕФЛЕКСІЇ ТА САМОРОЗВИТКУ
  7. VII. Перелік питань для підготовки студентів до підсумкових модульних контролей
  8. VII.Модульное программирование.
  9. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  10. АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО ЯК ГАЛУЗЬ ПРАВА, ГАЛУЗЬ ПРАВОВОЇ НАУКИ ТА НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА

Тема 1. Поняття «романо-германської правової сім’ї» та погляди на його тлумачення і поділ на підсім’ї. (8 год.)

Предмет курсу «Становлення та розвиток романо-германської правової сім’ї». Поняття «романо-германської правової сім’ї». Дискусія щодо предмету курсу та поняття серед вітчизняних та зарубіжних науковців. Методологія курсу. Методологія досліджень романо-германської правової сім’ї. Поділ романо-германської правової сім’ї на підсім’ї.

Тема 2 Історичні та географічні кордони романо-германської правової сім’ї. (12 год.)

Широке, середнє та вузьке розуміння кордонів романо-германської правової сім’ї. Історичні обставини росту кордонів романо-германської правової сім’ї. Напрямки наукових дискусій щодо кордонів романо-германської правової сім’ї. Перспективи майбутніх змін кордонів.

Тема 3 Характерні риси права романо-германської правової сім’ї (10 год.)

Вплив римського права. Діяльність університетів. Вплив християнства. Особливості структури системи права. Вплив буржуазних революцій. Поняття, види та особливості кодифікацій. Академічність романо-германської правової сім’ї. Ієрархія джерел-форм права. Вплив міжнародного права.

Тема 4 Етапи формування та розвитку романо-германської правової сім’ї (10 год.)

Античний етап зародження базових принципів та інститутів. Формування основних понять та інститутів приватного права в римський період. Середньовічний та університетсько-канонічний етап. Етап зміни понять та цінностей в епоху Ренесансу. Етап формування буржуазної ідеології в праві. Революційний етап. Епоха кодифікацій. Цілісне формування права романо-германської правової сім’ї в ХХ ст. Сучасний етап та перспективи розвитку романо-германської правової сім’ї.

Тема 5 Взаємовпливи релігії, моралі та права в романо-германській правовій сім’ї (8 год.)

Роль моралі як регулятора суспільних відносин в західній традиції права. Особливості практичного впливу моралі на регулювання суспільних відносин та існування правових інститутів в державах романо-германської правової сім’ї. Вплив античних релігійних постулатів на формування основних інститутів права романо-германської правової сім’ї. Зміни в галузях приватного права у зв’язку з поширенням християнства. Способи впливу права на релігію та мораль на сучасному етапі. Елементи моральних та релігійних догм у сучасному праві романо-германської правової сім’ї.

Тема 6 Академічність як риса романо-германської правової сім’ї (12 год.)

Поняття «академічності» в праві романо-германської правової сім’ї. Історія та передумови появи у романо-германської правової сім’ї риси академічності. Сучасне застосування академічності в праві та його роль у формуванні наукових правових доктрин. Перспективи академічності в праві романо-германської правової сім’ї.

Тема 7 Державно-правові інститути та моделі романо-германської правової сім’ї (12 год.)

Історичні поняття форм державного правління, режиму та устрою в романо-германській правовій сім’ї. Причини та особливості еволюцій зазначених форм. Правове забезпечення зміни форм державного правління, режиму та устрою в романо-германській правовій сім’ї. Експорт понять та категорій форм державного правління, режиму та устрою із романо-германської правової сім’ї до інших правових сімей та систем.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав